Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS: "Staatssecretaris helpt ons onderwijs naar de knoppen"

Amsterdam, 12 januari 2008 - Met de boetes die staatssecretaris Marja van Bijsterveldt afgelopen vrijdag uitdeelde aan vijftien scholen, bewijst zij alleen oog te hebben voor het behalen van een loze norm, in plaats van te gaan voor kwaliteit en maatwerk. De boetes, die oplopen tot EUR 244.000, dwingen scholen om te bezuinigen op kwaliteit. Door dit gepruts en wanbeleid is de leerling weer eens de dupe van deze staatssecretaris!

De staatssecretaris claimt dat een school nooit het maximale uit een leerling kan halen, als er minder dan 1040 uren les wordt gegeven. Toch presteren twee van de vijftien beboete scholen 'excellent' volgens de Onderwijsinspectie. "Door scholen waar juist het maximale uit de leerling wordt gehaald te beboeten, laat Van Bijsterveldt zien dat zij mateloos incompetent is," aldus LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. De boetes hebben bezuinigingen op leraren tot gevolg: voor een bedrag van bijna EUR 250.000 kan een school minimaal 4 docenten aanstellen. Van Lienden: De staatssecretaris zou zich niet moeten concentreren op het beboeten van goede scholen, maar juist bezig moeten zijn met het aanpakken van zwakke scholen. Door bezuinigingen door te voeren op kwalitatief goede scholen, helpt deze staatssecretaris ons onderwijs naar de knoppen"

Naast de twee excellente scholen krijgen de overige dertien scholen grotendeels een 'voldoende' voor de opbrengsten. In totaal scoort 88% van de beboete scholen minimaal een voldoende, terwijl dit landelijk op 81% ligt. Deze goede leerresultaten worden bereikt doordat er sprake is van een goed leerstofaanbod, goede onderwijsleerprocessen, goede toetsing en kwaliteitszorg en van een goed en veilig schoolklimaat. In de brief aan de Tweede Kamer doet de staatssecretaris het lijken alsof door het geven van 1040 uren les al deze kwaliteitsaspecten opeens te garanderen zijn. Dit terwijl hiervoor goede leraren, meer financiële middelen en speciale regelgeving die maatwerk mogelijk maakt noodzakelijk zijn en niet een rigide norm.

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de 1040-uren norm. Van Lienden: "Als de Tweede Kamer woensdag de belofte om voor kwaliteit te gaan niet nakomt, zullen wij met nieuwe acties klaar staan."