Socialistische Partij Oss

Milieubeschikking De Heus stinkt

12-01-2008 * Het besluit van de provincie om de Heus zonder verdere milieumaatregelen uitbreiding van de productie toe te staan, is in Ravenstein ingeslagen als een bom. Geen mens die het begrijpt. De mensen en het milieu worden de dupe. De woningbouw blijft op slot.

Door de illegale productie-uitbreiding is de stank in het stadje de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. En nu wordt de deur opengezet voor nog meer overlast. De provincie kiest daarmee voor de gemakkelijkste weg en dat is voor het bedrijf.

Voor de gemeente Oss is dat onacceptabel. "We gaan tegen de milieubeschikking bezwaar aantekenen, en als er niets verandert door tot de Raad van State. Wij kiezen dan maar voor de moeilijkste weg, maar wel voor de mensen en het milieu. De provincie laat ons geen andere keus." aldus een geëmotioneerde wethouder Jules Iding.

Kritiek is er ook op het bedrijf. De Heus wil wel een schoorsteen bouwen, maar die mag niet in de milieuvergunning. De reden waarom is een raadsel. Wel eist De Heus dat de gemeente dan afziet van bezwaar en beroep tegen de milieuvergunning en ook in de toekomst geen zwaardere milieueisen zal stellen. Jules Iding: "Het laatste wat wij doen is zwichten voor chantage. Er dient gewoon een goede milieuvergunning te komen, waarin we niet afhankelijk zijn van de goedgezindheid van het bedrijf. De mensen hebben recht op duidelijkheid, ze zijn al eens belazerd door het bedrijf".

Aanvankelijk waren er scherpere milieueisen opgenomen in de milieuvergunning. Maar die vergunning is door de Raad van State vernietigd. Het argument was dat de provincie onvoldoende had gemotiveerd waarom er strengere milieueisen zijn opgelegd dan tot dan toe gangbaar was. De provincie heeft daaruit de conclusie getrokken dat daarom de oude normen moeten worden opgelegd. Doorrekening daarvan leidde tot de conclusie dat er geen milieumaatregelen nodig zijn. Maar gezien de grote stankoverlast die er nu al is, kun je juist de conclusie trekken dat toepassing van de oude milieunormen tot een onaanvaardbaar woonmilieu leidt en dat daarom strengere milieueisen gerechtvaardigd zijn. Het wordt een hete winter in Ravenstein. De bewoners kunnen op de steun van de SP rekenen.

Zie ook:
* Dossier Milieu