Gemeente Enschede

Wönner Origineel

Twentse boerenleven in het Ledeboerpark

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is een authentiek Twents Lös Hoes. Om te laten zien hoe de boeren in Twente vroeger samen met het vee in één ruimte leefden, heeft NatuurEducatie van de gemeente Enschede, dat Het Lammerinkswönner in gebruik heeft als bezoekerscentrum en tentoonstellingsruimte, het boerderijtje weer helemaal origineel ingericht met vee in de stallen. Boer en boerin Hennik en Dika zijn vanaf zondag 13 januari t/m zondag 2 maart aanwezig op de boerderij.

Historische boerderij
Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is in de maanden januari en februari ingericht zoals het originele Lös Hoes er vroeger moet hebben uitgezien. Een `Lös Hoes' is een Twentse boerderij waar mensen en vee in dezelfde ruimte leefden.
Een Twentse boer en boerin, in Twentse boerenkleding, laten op een aantal zondagen in januari en februari (van zo. 13 - 1 t/m zo. 2 - 3) zien hoe het er vroeger aan toe ging in een Lös Hoes. De boer en boerin verrichten werkzaamheden die vroeger dagelijks werden gedaan op de boerderij. Zij gaan onder anderen de dieren voederen, stoffen weven op het houten weefgetouw, koken op het fornuis onder de schouw, hout hakken en een stevige Twentse boerenmaaltijd op tafel zetten. In de stallen die zich in de leefruimte bevinden, staan koeien, geiten en een paard en de kippen scharrelen er rond om verloren graantjes op te pikken.

Hennik en Dika
Op doordeweekse dagen komen kinderen uit groep 6 en 7 van de Enschedese basisscholen op bezoek bij boer Hennik en boerin Dika. Zij gaan terug in de tijd en maken zelf actief mee hoe kinderen vroeger op de boerderij leefden. Voor de meeste kinderen een totaal andere wereld dan hun eigen leefwereld. Spelenderwijs (houtzagen, weven, eierboter bakken op de houtkachel) ervaren zij dat de mensen vroeger alles wat ze nodig hadden om te leven, uit hun directe leefomgeving haalden. Heel anders dan nu; met appels die uit Nieuw-Zeeland moeten komen en met aardolie als grondstof van veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

NatuurEducatie traint voor deze educatieve activiteit een groep enthousiaste vrijwilligers om zelfstandig als Hennik en Dika de kinderen een onvergetelijke ochtend te bezorgen!

Een stukje geschiedenis: Het Lammerinkswönner
Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner stond tot 1976 in Usselo en werd in 1978 weer opgebouwd in het Ledeboerpark, waar het nu in gebruik is als bezoekerscentrum van de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede. De term `Lös Hoes' wil zeggen dat er geen tussenmuur was tussen mensen en vee; zij leefden in dezelfde ruimte. Ook slaat de naam op de makkelijke verplaatsbaarheid van dit type boerderij; door de constructie met pen- en gatverbindingen was een Lös Hoes gemakkelijk af te breken en elders weer op te bouwen. De eerste laag bestond uit Bentheimer zandstenen. De vakken werden gevuld met een mengsel van leem, koemest, gier en strohaksel.
Het boerderijtje is een schoolvoorbeeld van duurzame bouw, want zelfs in deze moderne tijden is het nog steeds een onderkomen waarin men prima in zou kunnen wonen!

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant ligt het gemeentelijk bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is op werkdagen geopend van 8.00-16.00 uur en op zaterdag gesloten. Op zondag is het bezoekerscentrum in januari en februari geopend van 11.00-16.00 uur.
Gratis toegang.

Organisatie: NatuurEducatie gemeente Enschede
Adres: Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark Van Heeksbleeklaan 68
7522 LB Enschede
Tel. 053 4351825
www.enschede.nl

4 januari 2008