Cito

Arnhem, 10 januari 2008

Ministeries van onderwijs openen kantoor Cito

Cito opent op zondag 13 januari 2008 een nieuw kantoor in Ankara, Cito Türkiye. Het kantoor wordt officieel geopend door Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Turkse minister van onderwijs Hüseyin Çelik. Ook de Nederlandse ambassadeur Marcel Kurpershoek is bij de openingsceremonie aanwezig.

Cito-Turkije

Vanaf 2006 is Cito actief in Turkije. Het Turkse en Nederlandse onderwijsprogramma vertonen relevante gelijkenissen, waardoor het Nederlandse leerlingvolgsysteem (LVS) van Cito een belangrijke bijdrage kan leveren aan de realisatie van het Turkse onderwijsprogramma. Cito ontwikkelt in nauwe samenwerking met docenten van verschillende scholen in Turkije een leerlingvolgsysteem dat is afgestemd op Turkse leerlingen en scholen. Dit gebeurt onder begeleiding van een wetenschappelijke raad, bestaande uit Nederlandse en Turkse academici. In het schooljaar 2006-2007 zijn de toetsen van het LVS in de klassen 1 tot en met 5 van de 20 deelnemende scholen afgenomen. Vanaf schooljaar 2008-2009 zullen de toetsen van het LVS in alle klassen afgenomen worden. Bij de werkzaamheden van Cito Turkije zijn ongeveer 30 medewerkers en adviseurs betrokken.

Leerlingvolgsysteem

Het LVS geeft leerkrachten betrouwbare informatie over de didactische en sociaal-emotionele vorderingen van de individuele leerlingen én van de groep als geheel. Daarnaast geeft het LVS inzicht in de kwaliteit van het onderwijs op scholen.

Cito

Cito maakt wereldwijd werk van goed en eerlijk toetsen en beoordelen. Met de meet- en volgmethoden van Cito krijgen mensen een objectief beeld van kennis, vaardigheden en competenties. Hierdoor zijn verantwoorde keuzes op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling mogelijk. Cito zet haar expertise niet alleen in voor haar eigen werk maar ook om advies, ondersteuning en onderzoek te bieden aan anderen. Al deze activiteiten voert Cito uit voor onderwijsinstellingen, overheden en het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Cito heeft vestigingen in Turkije, Duitsland en de Verenigde Staten en een agentschap in Japan.

Meer informatie over het leerlingvolgsysteem in Turkije is te vinden op de internationale site van Cito: www.cito.com.