Gemeente Doetinchem

Aftrap Scoren in Gelderland op Vijverberg

Op zondag 13 januari aanstaande vindt voorafgaand aan de wedstrijd De Graafschap - Vitesse, de aftrap plaats van het project Scoren in Gelderland. Met dit project zetten Betaald Voetbal Organisaties (BVOs) De Graafschap en Vitesse zich in om een maatschappelijke rol op te pakken. Hoofddoelstelling van het Gelders een-tweetje is de inzet op moeilijke jongeren. In Doetinchem gebeurt dit met het project De Graafschap helpt scoren en in Arnhem met de projecten Scoren door Scholing, Sportpunt Klarendal en het Supportersproject Vitesse.

De aftrap van het sociaalmaatschappelijke initiatief tussen voetbalclubs en gemeenten wordt gecombineerd met de sportieve strijd tussen De Graafschap en Vitesse. Deze wedstrijd wordt zondag om 12.30 uur gespeeld in stadion de Vijverberg in Doetinchem.

Leefbaarheid
De Graafschap en Vitesse zien een toegevoegde waarde in de rol die zij kunnen spelen in Gelderland. Beide BVOs zetten zich in voor de leefbaarheid in Gelderland. Met Scoren in Gelderland zetten de twee eredivisionisten zich niet alleen afzonderlijk in voor hun eigen verzorgingsgebeid, maar willen zij als maatschappelijke partners van de gemeente Doetinchem en Arnhem optrekken. Gelijktijdig geven De Graafschap en Vitesse hiermee het signaal af dat zij op het veld weliswaar elkaars concurrenten zijn, maar dat zij daarbuiten dezelfde maatschappelijke ambities hebben en vriendschappelijke banden onderhouden.
Met de projecten die voortkomen uit Scoren in Gelderland, zetten beide clubs in op de schoolverlaterproblematiek. Zowel de projecten van De Graafschap als die van Vitesse zijn erop gericht vroegtijdig schooluitval te voorkomen en de kans op een vervolgopleiding of werk te vergroten. In Arnhem hebben stichting Vitesse Betrokken, roc Rijn IJssel en de gemeente Arnhem het initiatief genomen tot het project Scoren door Scholing. Gelijktijdig zag een vergelijkbaar initiatief uit Doetinchem, De Graafschap helpt Scoren, het licht. De gemeente Doetinchem, Sport United, ROC Graafschapcollege, Weer aan Werk, RMC en Jouw Unit, zijn hiervoor een samenwerking aangegaan.

Bovenlokaal
Het bovenlokale aspect van Scoren in Gelderland is gelegen in het feit dat de jongeren die deelnemen aan de projecten afkomstig zijn uit Doetinchem, Arnhem en de regiogemeenten. Vanwege de duidelijk bovenlokale uitstraling heeft het project een gezamenlijke GSO (Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid) subsidie toebedeeld gekregen van de Provincie Gelderland.