Ingezonden persbericht


Leiden, 7 januari 2008

Zondagmiddaglezing: 'Afghanistan: modern conflict met diepe en brede wortels'

13 januari 2008

Aanstaande zondag staat Museum Volkenkunde in het teken van Afghanistan. Een lezing door dr. Willem Vogelsang, conservator Zuidwest- en Centraal-Azië, geeft de bezoeker inzicht in de geschiedenis en de huidige situatie van het land waar Nederland nu zo nauw bij betrokken is door de aanwezigheid van onze militairen in Uruzgan. Het concert van de gebroeders Aziz, twee muzikanten afkomstig uit Afghanistan, laat een heel ander geluid uit dit land horen.

De lezing 'Afghanistan: modern conflict met diepe en brede wortels' maakt deel uit van de reeks zondagmiddaglezingen die Volkenkunde tot en met april 2008 organiseert. Luisteren naar een actueel, relevant en soms controversieel onderwerp en aansluitend tijdens een borreltje in het museumrestaurant napraten met de lezinggever: de ideale zondagmiddag! De lezing begint om half vier en wordt voorafgegaan door het optreden van de muzikanten uit Afghanistan, dat om twee uur begint.

In het verhaal van Willem Vogelsang staat de oorlog in Afghanistan centraal. Inzicht in de situatie in Afghanistan is voor Nederland nu extra relevant, omdat wij betrokken zijn bij het conflict door de aanwezigheid van onze militairen in Uruzgan. Hoe zit het nu precies in Afghanistan, wat zijn de achtergronden van het conflict? En wat is de cultuurhistorische context van deze ontwikkelingen? Relevante vragen als het gaat om de beslissing of Nederland wel of niet militairen naar Afghanistan moet blijven sturen.

De aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington vormen de aanleiding voor grootscheepse westerse inmenging in de Afghaanse burgeroorlog. Deze oorlog is eind jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen en een belangrijke invloed in dit conflict is de groeiende rol van de buurstaten. Wisten de Westerse regeringsleiders waaraan ze begonnen?

Nasir en Munir Aziz treden op met zangeres Vera van der Poel en gitarist Tjeerd van Zanen. Deze muzikale samenwerking begon afgelopen jaar in het Afghaanse Kabul. Hun optreden bestaat uit Afghaanse traditionals, eigen composities van Nasir en Munir Aziz en nieuwe, hedendaagse 'crossover' muziek, het bijzondere resultaat van de samenwerking met de Nederlandse muzikanten.

De serie zondagmiddagarrangementen duurt tot en met april. Iedere maand komt een ander actueel onderwerp aan bod. Kijk op www.volkenkunde.nl voor een volledig overzicht van de reeks.

Arrangementsprijs: ¤ 10,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van 5 euro. NB: het optreden van de Afghaanse muzikanten is gratis, na betaling van museumentree.

Lezingenprogramma:

Zondag 3 februari 2008: 'Groenland, Antarctica en zeespiegelstijging'

door Michiel van den Broeke, meteoroloog en senior docent-onderzoeker, Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek in Utrecht.

Zondag 9 maart 2008: 'Welkom in Olympisch Beijing?'

door Jeroen de Kloet, docent Media & Cultuur, UvA en coördinator van het International Institute for Asian Studies Amsterdam.

Zondag 13 april 2008: 'De Canadese Inuit'

door Jarich Oosten, hoogleraar Culturele Antropologie.

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Het museum is gesloten op 25 dec en 1 jan.



Ingezonden persbericht