Gemeente Twenterand


Advies inwoners betrokken gebied binnen te blijven Asbest vrijgekomen bij brand Vroomshoop

In de nacht van zaterdag 12 januari 2008 op zondag 13 januari 2008 heeft een grote brand gewoed in de opslagruimte van Auba Kunststof Recycling aan de Havenstraat 9 in Vroomshoop. De brand is overgeslagen naar de naastgelegen voormalige tennishal. Om 01.15 uur kon het sein brandmeester gegeven worden. Bij de brand in deze hal kwam asbest vrij dat zich heeft verspreid over een deel van Vroomshoop. Burgemeester Koetje van Twenterand heeft de betrokken bewoners zondagochtend per huis aan huis brief geïnformeerd. Daarin wordt bewoners geadviseerd tot nader bericht zo veel mogelijk binnen te blijven, ook om verdere verspreiding van asbest te voorkomen. Voor informatie kunnen inwoners bellen met de Gemeente op nummer (0546)- 840 840 of kijken op de gemeentelijke website en de kabelkrant.

Een gespecialiseerd bedrijf gaat zondag 13 januari aan de slag met het opruimen van alle asbestdelen in het betrokken gebied. Allereerst maken zij de openbare wegen schoon. Het gaat om de volgende straten: De Koele, Julianastraat, Julianaplein, Amaliaplein, De Meulenbelt, De Nijverheid, Lijnpaadje, Aan 't Spoor, Stationslaan, Prinsenkamp, In de Hoven, Hoofdstraat, Zwolsekanaal, Havenstraat, Stobbelaan, Spoor, Spoortalud West en Oost, Wilhelminastraat en Prins Bernhardstraat. Totdat de schoonmaakwerkzaamheden zijn afgerond, mag dit gebied zo min mogelijk betreden worden. Zondagochtend 13 januari wordt de omvang van het besmette gebied nader gecontroleerd. Het schoonmaken van het betrokken gebied gaat naar verwachting zeker tot en met woensdag 16 januari 2008 duren.

Verspreiding voorkomen
Tot nader bericht worden bewoners van het betrokken gebied geadviseerd binnen te blijven om verspreiding te voorkomen en ramen en deuren gesloten te houden. Wanneer inwoners besluiten het betrokken gebied toch te verlaten, wordt geadviseerd geen gebruik te maken van een auto. Mochten inwoners daartoe toch genoodzaakt zijn, dan betekent dit dat hun auto bij terugkeer het gebied niet in mag. Als inwoners besluiten toch naar buiten te gaan en daarna weer naar binnen, bestaat de kans dat zij asbestdeeltjes hun woning mee innemen. De woning is dan een zogenaamde besloten ruimte waar de kans op besmetting verhoogd aanwezig is. Ditzelfde geldt ook voor de auto. Wanneer inwoners het gebied te voet verlaten, worden nader te bepalen ontsmettingsmaatregelen getroffen.

Asbest
Wanneer inwoners in hun directe omgeving asbest aantreffen, wordt hen aangeraden dit te laten liggen en de asbestdelen niet aan te raken. Ook wordt geadviseerd niet zelf de omgeving schoon te maken, maar dit over te laten aan medewerkers van het gespecialiseerde schoonmaakteam. Inwoners wordt aangeraden zo min mogelijk over verontreinigde grond te lopen om verspreiding van asbest zoveel mogelijk te voorkomen. Ook buiten het gebied waar asbest is aangetroffen zijn als gevolg van de brand verbrandingsresten neergeslagen. Deze verbrandingsresten, roet en aluminiumfolie uit de dakisolatie, zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Indien resten worden aangetroffen, kunnen deze opgeveegd worden en in de afvalemmer deponeerd worden.

Inzet meerdere brandweerkorpsen
De eerste melding van de brand kwam op zaterdagavond om 22.20 uur binnen. De brand was op dat moment al uitslaand. De brandweer heeft direct opgeschaald naar zeer grote brand. De brand is met groot materieel bestreden door diverse brandweerkorpsen uit de regio. In totaal zijn ongeveer 120 hulpverleners ingezet. De brand is vermoedelijk ontstaan in de opslagruimte van het Kunststof Recyclingbedrijf. De technische recherche van de Politie Twente doet onderzoek naar de oorzaak. De brand is overgeslagen naar de naastgelegen voormalige tennishal. De opslaghal van Auba Kunststof Recycling en de tennishal kunnen als verloren worden beschouwd.

Meer informatie
Op www.twenterand.nl wordt de meest actuele informatie gegeven. Medewerkers van de Gemeente zijn vanaf zondagochtend 8.00 uur voor vragen van inwoners bereikbaar op telefoonnummer (0546) 840 840. Voor gezondheidsvragen kan vanaf maandag 14 januari contact worden opgenomen met de GGD Regio Twente, bereikbaar op (053) 487 65 43. Meer informatie over asbest staat op www.vrom.nl.