Politie Groningen

Zondag 13 januari 2008

Provincie Groningen, 13-01-2008

Groningen: woonboot zinkt na feestje

Zaterdagnacht is aan het Hoendiep een woonboot voor een kwart gezonken. Op de boot vond een feestje plaats, waarbij circa vijfendertig gasten aanwezig waren. Ineens kwam er water uit de vloer omhoog. Alle gasten waren al uit de boot toen agenten ter plaatse kwamen. Bij het verlaten van de boot is een meisje (nadere gegevens ontbreken) gevallen. Zij liep hierbij vermoedelijk een gebroken arm op. Zij is naar een ziekenhuis gebracht. De brandweer probeerde de boot leeg te pompen, maar dat had weinig zin. De boot zonk voor een kwart en zonk niet verder dan dat.

Groningen: Stadjer fietst op gestolen fiets

Een 41-jarige Stadjer is zaterdagmiddag aangehouden. Een agent zag de man fietsen op een nieuwe fiets waarvan het originele slot ontbrak. Controle wees uit dat de fiets in september 2007 gestolen was. De fiets is in beslag genomen en de politie stelt een onderzoek in.

Groningen: vernielende knapen aangehouden

Een alerte bewoner heeft zaterdagmiddag op een bouwplaats aan de Arduinlaan twee 12-jarige jongens uit Groningen in de kraag gevat. De knapen braken een deur van een bouwkeet open, spoten een brandblusser leeg en namen een ehbo-koffer mee. De bewoner droeg de jongens over aan de politie. Ze moesten mee naar het bureau. Daar werden hun ouders in kennis gesteld. Mogelijk dat de jongens een alternatieve straf moeten ondergaan bij HALT.

Groningen: man gaat deuren bij langs om geld

De politie heeft zaterdagavond in de Idastraat een 36-jarige Stadjer aangehouden. De man belde in de Idastraat en de Amstelstraat bij woningen aan en vroeg op een bedreigende manier om geld. De bewoners gaven een signalement door en een politiebiker ging in de buurt op onderzoek uit. Hij trof de verdachte. Met behulp van collegas kon hij worden ingerekend. De politie onderzoekt of de verdachte ook in aanmerking komt voor een straatroof op een 17-jarige jongen uit Vraamklap in de Guldenstraat. De diefstal vond aan het eind van de middag plaats. De jongen had net geld gepind, toen hij door een man werd aangesproken. Hij eiste geld en gaf de man een geldbedrag. Die ging er vervolgens vandoor. De verdachte is ingesloten en de politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Stadjers plegen vernielingen in café

Twee Stadjers (47 en 25 jaar) zijn zaterdagavond aangehouden voor het plegen van vernielingen in een café in de Poelestraat. Meerdere mensen waren hiervan getuige. Vier ruiten en een raam in de hal sneuvelden en verschillende tafels, stoelen en bloembakken werden vernield. De 25-jarige ging er vandoor en getuigen gaven het kenteken van zijn auto en zijn signalement door. Op de Turfsingel kon hij worden aangehouden. De 47-jarige Stadjer meldde zich later op het politiebureau. Beide heren werden ingesloten voor onderzoek naar de aanleiding van de vernielingen.

Groningen: mannen mishandeld

Drie mannen (een 18-jarige en 19-jarige Stadjer en een 18-jarige inwoner van Adorp) zijn zaterdagnacht op het Waagplein mishandeld door drie andere mannen. Een van de drie kon worden aangehouden; de andere twee waren al gevlogen. Agenten werden door medewerkers van cameratoezicht gewezen op een vechtpartij op het Waagplein. Een portier wees agenten de richting aan waar een van de drie verdachten heenliep. Een ritje met hem in de auto leverde een van de verdachten op. Hij werd in de Zwanestraat ingerekend. Hij had een open wond aan zijn hand en is hiervoor behandeld in een ziekenhuis. De drie slachtoffers verklaarden dat drie mannen zonder enige aanleiding hun kant opliepen en direct begonnen te vechten. Hierbij maakten ze ook gebruik van bierflesjes. Een getuige van de mishandelingen is achter de twee andere verdachten aangefietst, maar raakte ze helaas kwijt. De 19-jarige mistte twee tanden en een prothese die volledig uit zijn mond werden geslagen. De 18-jarige Stadjer had een dichtgeslagen oog en de Adorper liep een opgezwollen gezicht op. De drie slachtoffers doen aangifte. De verdachte is ingesloten en de politie stelt een onderzoek in.

Groningen: groep vernielt ruiten bushokje

Zeven personen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar uit Groningen, Tolbert en Winschoten, zijn zaterdagnacht op de Grote Markt aangehouden voor vernieling van een bushokje. De vijf mannen en twee vrouwen stapten bij de Pioenstraat in een stadsbus. Daar sneuvelden door hun toedoen twee ruiten van een bushokje. De politie werd gewaarschuwd en de personen werden op de Grote Markt aangesproken. In de bus zaten in totaal tien personen. Drie bleken niet bij het groepje te horen en gaven zelfs aan dat ze door de mannen en vrouwen waren lastiggevallen tijdens de rit. Alle persoonsgegevens werden genoteerd en het zevental werd aangehouden. De 27-jarige Stadjer was hierbij zo opstandig dat hij door drie agenten in bedwang moest worden gehouden. Uiteindelijk is hij met behulp van pepperspray tot rust gekomen. De 24-jarige en 29-jarige Stadjers bleken daadwerkelijk voor de vernieling verantwoordelijk te zijn. Na verhoor mochten ze allemaal het bureau weer verlaten en de politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man mishandelt prostituee

De politie heeft zaterdagnacht in de Hoekstraat een man aangehouden (leeftijd en woonplaats onbekend). De man had een conflict met prostituee, waarna hij haar mishandelde. Zij wist de aandacht van omstanders te trekken door alles bij elkaar te schreeuwen. De man gooide de ruit van de voordeur in, maar raakte hierbij zelf gewond. Hij werd door omstanders vastgehouden en overgedragen aan toegesnelde agenten. De verdachte werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling moest hij mee naar het politiebureau. De prostituee is meegegaan naar het politiebureau voor het doen van aangifte, maar werd ineens onwel. De vrouw liep vermoedelijk een gebroken jukbeen of een kaakfractuur op door de mishandelingen. Zij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De verdachte is ingesloten.

Grijpskerk: vrouw belandt met gezin tegen boom

Een 37-jarige vrouw uit Niehove, haar twee kinderen (vijf en zeven jaar) en een 61-jarige vrouw uit Grijpskerk zijn zaterdagavond op de Waardweg betrokken geweest bij een eenzijdig ongeval. De vrouw kwam met de rechter wielen in de berm terecht. Hierdoor stuurde ze tegen, waarna ze links de weg overschoot, tegen een boom botste en in de sloot belandde. Vanwege de natte kleding en de kou bracht een voorbijganger de inzittenden naar huis. Een vriend die na de aanrijding gebeld werd, wachtte de politie op. Het gezin had de schrik goed te pakken, maar raakte nauwelijks gewond. Alleen de 61-jarige vrouw is naar de huisarts gegaan met een pijnlijke pols. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Opende: Polen onder invloed tegen boom

Twee mannen uit Polen (25 en 28 jaar) zijn zaterdagavond op de Provincialeweg bij Opende tegen een boom gebotst. De 28-jarige bestuurder bleek behoorlijk te hebben gedronken. Op het bureau werd ruim 2,3 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Door de aanrijding liepen beide heren een hoofdwond op, maar ze wilden zich niet laten behandelen. Ook de 25-jarige bleek onder invloed van alcohol te zijn. De bestuurder is ingesloten voor verhoor. De politie maakt een rapportage en een proces-verbaal op.

Stadskanaal: man zonder aanleiding geslagen

De politie heeft zaterdagmiddag op het Europaplein in Stadskanaal een 43-jarige man uit Stadskanaal aangehouden. Winkelpersoneel wees agenten de man aan en vertelden dat hij iemand had geslagen. In de winkel zat een 60-jarige man uit Onstwedde die verklaarde zonder enige aanleiding door de verdachte te zijn geslagen. De Stadskanaalster werd aangehouden en ingesloten. Hij was onder invloed van alcohol en mogelijk ook drugs en kon niet direct verhoord worden. De politie onderzoekt het incident.

Winschoten: onder invloed van drugs tegen politieauto

Een 18-jarige automobilist uit Oude Pekela is zaterdagavond op het Burgemeester Schonfeldplein aangehouden voor rijden onder invloed van verdovende middelen. De man botste tegen de achterkant van een politieauto aan, toen hij de parkeerplek wilde uitrijden. Agenten spraken hem aan en zagen dat zijn pupillen erg groot waren. Hij vertelde dat hij een joint had gerookt. Hij werd aangehouden voor het rijden onder invloed van verdovende middelen. Een GGD-arts nam op het politiebureau bloed van de verdachte af of om het gebruik van verdovende middelen te kunnen bepalen. Het bloed wordt bij het NFI onderzocht. Na verhoor mocht hij het politiebureau weer verlaten. De politie maakt een rapportage van de aanrijding. Afhankelijk van de uitslag van de bloedproef wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie: onder invloed in het verkeer

De politie heeft zaterdag op een aantal locaties in de provincie verkeersdeelnemers betrapt op het rijden onder invloed. Zaterdagavond viel een 47-jarige automobilist uit De Wilp (Gn) op de Roderwolderdijk door de mand. Een collega uit Friesland reed op de A7 vanaf Drachten achter de man en vermoedde dat de man had gedronken, omdat hij over de weg slingerde. Hij wist de man bij de afrit van Hoogkerk langs de kant van de weg te zetten en schakelde de Groningse collegas in. Een blaastest wees uit dat hij inderdaad had gedronken. Hij bleek ruim 2,4 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. s Middags bleek een 45-jarige inwoner van Rhenen onder invloed te rijden. Op de A7 bij Sappemeer werd hij langs de kant van de weg gezet, nadat hij had getankt bij een benzinepomp. De medewerker vermoedde dat de automobilist had gedronken en schakelde de politie in. Bij de oprit bij Sappemeer stoof de betreffende bestuurder de agenten als slingerend en vervolgens ook bellend voorbij. Na het gebruik van de politiesirene stopte de man op de Noordbroeksterstraat. Hij bleek 2,1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs moest hij inleveren. Bovendien kreeg hij een bekeuring voor het mobiel bellen achter het stuur. Zaterdagnacht werd een 29-jarige automobilist uit Sappemeer aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen hem zonder verlichting rijden, waarna hij werd gecontroleerd. Ook hij had te diep in het glaasje gekeken. Hij bleek ruim 2,1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Dit was de tweede keer dat hij hierop werd betrapt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tenslotte viel een 32-jarige man door de man (woonplaats onbekend) op de N368 bij Blijham. Passanten belden de politie nadat zij een auto in de berm zagen staan. De bestuurder hing half uit de auto en de motor liep nog. Agenten gingen er op af en roken een sterke alcohollucht. Een blaastest wees uit dat hij had gedronken en werd aangehouden. Op het bureau werd ruim 1,25 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Hij kreeg een fikse bekeuring. Tegen de drankrijders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie: snelheidsduivels betrapt

De politie heeft zaterdag op verschillende plekken in de provincie twee hardrijders betrapt. Zaterdagmiddag werd een 55-jarige man uit Winschoten op de A7 bij Zuidbroek langs de kant van de weg gezet. Hij reed 171 km/uur, waar 120 km/uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op de N33 bij Noordbroek moest een 42-jarige automobilist uit Appingedam zijn rijbewijs inleveren. Hij werd s avonds betrapt toen hij met 160 km/uur op de Provincialeweg reed, terwijl daar 100 km/uur is toegestaan. Agenten zijn met hem naar zijn huis gereden om daar zijn rijbewijs op te halen. Die moest hij inleveren. Tegen de heren wordt proces-verbaal opgemaakt.