Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Grootschalige controles in Ijsselwaarden en centrum Arnhem
Publicatiedatum: 13-1-2008 12:24:16

ARNHEM/VELP - In navolging op de grote controle in Arnhem-Zuid vrijdagavond, werd zaterdag tussen 14:30 uur en 22:15 op diverse plekken gecontroleerd in de unit Ijsselwaarden (gemeenten Rozendaal, Rheden, Doesburg). Vervolgens was de politie tussen 22:00 en 06:00 met meer mensen dan normaal aanwezig in het centrum van Arnhem. In alle gevallen was de politie in verband met de CAO-acties coulant met het geven van bekeuringen. Voor lichte verkeersovertredingen werd in de meeste gevallen gewaarschuwd. De politie van het district Arnhem Veluwezoom is van plan om vaker dergelijke grote controles te houden.

Resultaten controles Ijsselwaarden:

55 politiemedewerkers controleerden het verkeer op diverse plekken, gingen de dorpen in voor het ontmantelen van hennepkwekerijen, controleerden horecazaken en inden openstaande vonnissen. Het is de tweede controle in een reeks van drie in het district Arnhem Veluwezoom.

o De politie heeft acht panden onderzocht op aanwezigheid van een hennepkwekerij. In de Alexanderstraat in Velp werd een kwekerij aangetroffen met 497 planten. Twee personen werden bij het ontmantelen aangehouden. In drie andere panden in Dieren en Velp werd geen plantage aangetroffen, maar wel restanten of lampen en koolstoffilters. Deze zaken worden verder onderzocht. o De vreemdelingenpolitie, Arbeidsinspectie en de afdeling Bijzondere Wetten van de politie bezochten elf horecazaken in Velp, Dieren en Doesburg. Daarbij zijn twee personen aangehouden die vermoedelijk illegaal in Nederland verblijven. Zij zijn in vreemdelingenbewaring gegaan. Een horecazaak is tijdelijk gesloten, omdat er geen leidinggevende aanwezig was.
o De parketpolitie heeft in Rheden, Doesburg, Spankeren en Dieren 13 adressen bezocht om openstaande boetes te innen. In totaal werd ruim 2300 euro geïnd en één persoon werd aangehouden om negen dagen in hechtenis door te brengen.
o Het verkeer werd gecontroleerd op de President Kennedylaan in Velp, de Arnhemsestraatweg in Rheden, de Didamseweg en Koepoortwal in Doesburg en de Harderwijkerweg en Kanaalweg in Dieren. In totaal ontkwamen 149 bestuurders aan een bekeuring en bleef het bij een waarschuwing. Voor een aantal zwaardere vergrijpen heeft de politie wel proces-verbaal opgemaakt. Hierbij ging het drie keer om rijden onder invloed van alcohol, één keer om rijden onder invloed van drugs, het rijden zonder rijbewijs (1x), overschrijden van de maximum snelheid (1x), rijden door roodlicht (1x), en twee bromfietsers zijn bekeurd voor een te hoge snelheid en een technisch mankement. Bij de controle in Rheden werd één automobilist gecontroleerd die nog drie openstaande boetes had, die zijn direct betaald.

Resultaten controle Arnhem centrum:
In de binnenstad werden in de nacht van zaterdag op zondag bij controles, in totaal 49 personen aangehouden.

o In het uitgaansgebied werd ondermeer gecontroleerd op drugsbezit, daarbij werd een drugshond ingezet. 15 personen werden aangehouden in het bezit van harddrugs, zoals XTC en cocaïne. De drugs werd in beslag genomen en vernietigd. Tegen drie personen wordt proces-verbaal opgemaakt.

o Bij een verkeerscontroles op het Nieuwe Plein en Airborneplein zijn ongeveer 300 waarschuwingen uitgedeeld voor diverse lichte verkeersovertredingen. Zestien personen werden aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol, hierbij zijn twee rijbewijzen ingevorderd. Een bestuurder werd aangehouden, omdat hij in zijn auto een verboden mes en wapenstok had liggen.

o Met behulp van de Catch-ken van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn in en rondom het centrum 1163 voertuigen gecontroleerd. De camera, 'catchken' genoemd, controleert gescande kentekens van voertuigen en geeft een signaal of de weggebruiker moet worden aangehouden. Bij 28 voertuigen gaf het systeem een signaal dat er iets mis was met het voertuig of met de eigenaar. 17 bestuurders werden aangehouden. Een persoon moest bijvoorbeeld nog 133 dagen in hechtenis doorbrengen, een ander had nog een geldboete openstaan.

voor nadere informatie:
politie Gelderland-Midden
Marije Wisselink (tot 14:00 uur)
026 352 4315

---