K.V Archivarissen


Archieven.nl-prijs 2007

De jury van de archieven.nl-prijs 2007 kwam op maandag 7 januari in Utrecht bijeen om een winnaar te selecteren in de categorieën Beste Website Archiefdiensten en Beste Website Historische Verenigingen. Uit de 54 deelnemers waren eerder al tien genomineerden geselecteerd. Deze genomineerden zijn verdeeld over de twee categorieën:

Juryrapporten

Categorie Beste Website Archiefdiensten:

* Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

* Noord-Hollands Archief

* Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
* Regionaal Historisch Centrum Limburg

* Genlias

Categorie Beste Website Historische verenigingen:
* Genealogie Online

* Vereniging Vrienden Amsterdamse Gevelstenen
* Vereniging Oud Hoorn

* Jan van Hout, vereniging vrienden van het Leids Archief
* Historische Vereniging Midwoud/Oostwoud

De jury heeft in zijn beoordelingen dit jaar vooral veel waarde gehecht aan een heldere inhoud, een frisse en moderne vormgeving, een hoge score op de Accessibility Quickscan en de pogingen om boven het enge kader van het enkel bedienen van de leden of de lokale bevolking uit te stijgen.

Na rijp beraad van de jury werd in de categorie 'Beste Website Archiefdiensten' de website van het Regionaal Historisch Centrum Limburg unaniem tot winnaar verkozen. In de categorie 'Beste Website Historische Verenigingen' werd de website van Genealogie Online tot winnaar verkozen.

Eervolle vermeldingen waren er voor Genlias en de Vereniging Oud Hoorn.

Winnaars archieven.nl-prijs 2007

* Regionaal Historisch Centrum Limburg

* Genealogie Online

Eervolle vermeldingen archieven.nl-prijs 2007

* Genlias

* Vereniging Oud Hoorn

Hieronder treft u de juryrapporten van de winnaars en eervolle vermeldingen aan, met daarin de overwegingen van de jury.

Winnaar categorie Archiefdiensten: Regionaal Historisch Centrum Limburg

De jury was het er unaniem over eens dat de website van het Regionaal Historisch Centrum Limburg visueel de beste website is. Hierbij werd als kanttekening geplaatst dat de website afhankelijk is van Flash. Het kent risicos om een website in Flash te bouwen, daar het goed mogelijk is dat de website niet meer zal werken bij het uitkomen van een nieuwe versie van Flash. Als er geld en mankracht beschikbaar is om dit bij te houden en tijdig aan te passen, is er niets aan de hand natuurlijk.
Wat de jury extra punten waard vond, gezien het thema drempelvrij internet, was dat de alt attributen ingevuld waren. Alle afbeeldingen hebben een alternatieve naam gekregen waardoor ook visueel gehandicapten de plaatjes kunnen zien (of horen in dit geval). Er werd tevens waardering uitgesproken voor het feit dat er op de juiste plekken direct doorverwezen wordt naar relevante links, in plaats van al deze links, zonder de context, te verzamelen op één pagina.
Ook vond men de webexpositie over Petrus Regout erg mooi. De 360-graden fotos hierbij deden iedereen versteld staan, vooral door de goede toepassing van de techniek. Deze functionaliteit is helaas verder volledig ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden. Een eventueel alt attribuut dat verwijst naar een zinvolle beschrijving van de expositie zou een oplossing kunnen bieden. Via de zoekfunctie (zoeken in deze site) is de webexpositie helaas niet vindbaar.
Het positieve effect van deze functionaliteiten of liflafjes op de website is dat men ook de toevallige bezoeker weet te kietelen en vast te houden.

Naast alle toeters en bellen is er ook gewoon veel goede informatie te vinden op de website.
De website heeft een heldere uitleg over gebruiksrechten, privacy en dergelijke. Alle teksten zijn helder en begrijpelijk geschreven. Iets wat niet altijd vanzelfsprekend is!
Prettig wordt het ook gevonden dat er een directe zoekvraag bij het RHCL ingediend kan worden, met hierbij een heldere uitleg.

Kortom, doordat de website veel - en heldere - inhoud heeft en er voor het gebruik van de website, in tegenstelling tot veel andere websites van archiefdiensten, geen inhoudelijke kennis is vereist, in combinatie met een frisse en moderne uitstraling, heeft de jury deze website tot winnaar van de archieven.nl-prijs 2007 verkozen.

Op de Quickscan van Accessibility (deze controleert in hoeverre de website voldoet aan het meetbare deel van de Webrichtlijnen) scoort het Regionaal Historisch Centrum Limburg 32 van de 47 punten. Hier is nog ruimte voor verbetering.

Eervolle vermelding Archiefdiensten: Genlias

De jury vond de website in zijn vormgeving erg eenvoudig, maar daarmee ook zeer helder. Er is ontzettend veel informatie te vinden. Deze informatie is voor een leek echter niet bruikbaar. Het gebruik van de website vereist (veel) kennis van het onderzoeksgebied.

De jury was erg tevreden over de goede schaalbaarheid van de website. En vond het zelfs zeer uitzonderlijk dat er tableheaders gebruikt worden. De tableheaders zorgen ervoor dat rijen en kolommen voorgelezen kunnen worden door de spraakcomputer. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden ook tabellen lezen (horen). De toelichting op de website is helder. Dit neemt echter niet weg dat het een website blijft voor een specifieke doelgroep. De website wordt bij het zoeken met Google op een voor de hand liggende term als genealogie getoond op de eerste resultatenpagina. Dit is bij veel andere diensten niet het geval. Gevonden worden via een zoekmachine is dan ook een kunst op zich.
Het wordt gewaardeerd dat er geen reclame op de website staat en de jury hoopt dat dit ook zo zal blijven.

Op de Quickscan van Accessibility scoort Genlias: 37 van de 47 punten. Hier is nog ruimte voor verbetering, maar het was de hoogste score van de deelnemende archiefdiensten.

De jury heeft Genlias, gebaseerd op inhoud meer dan op vormgeving, een eervolle vermelding willen geven.

Winnaar categorie Historische verenigingen: Genealogie Online

De jury merkte allereerst op dat de website van Genealogie Online qua inhoud vrij onvergelijkbaar is met de andere websites. Ondanks het inhoudelijke verschil was de jury erg te spreken over de website.
De sprekende uitleg wordt door de jury gewaardeerd en is een goed hulpmiddel om op de website aan de slag te gaan. Er wordt echter wel opgemerkt dat de grote hoeveelheid informatie op de website van Genealogie Online beter gestructureerd kan worden. Ook wordt er niet duidelijk uitgelegd dat het aanbod beperkt is, waardoor er verwarring zou kunnen ontstaan over het al dan niet gevonden zoekresultaat.
Het is jammer dat Vraag en antwoord een totaal andere vormgeving heeft dan de rest van de website. Het is beter om één uitstraling te hebben voor alle onderdelen van de website.

De motivatie van de jury samenvattend: doordat de website van Genealogie Online zich in eerste instantie op de eigen leden richt, maar daardoor veel kan aanbieden aan onderzoekers èn doordat Genealogie Online als enige website van alle deelnemers de maximale score van 47 punten wist te behalen op de Quickscan van Accessibility heeft de jury de website van Genealogie Online tot winnaar in de categorie Historische verenigingen verkozen.

Eervolle vermelding categorie Historische verenigingen: Vereniging Oud Hoorn

Wat de jury direct opviel aan de website van de Vereniging Oud Hoorn was dat de gepresenteerde informatie ook voor buitenstaanders interessant is. De website overstijgt het simpelweg bedienen van de leden en biedt veel informatie aan die ook interessant kan zijn voor toevallige voorbijgangers of grasduiners. Er werd door de jury opgemerkt dat er misschien zelfs wel té veel informatie op de website staat.
Bij deze grote hoeveelheid informatie vroeg één van de juryleden zich wel af waarom een belangrijk onderwerp als de Kaap Hoornvaarders ontbreekt.

Doordat de Vereniging Oud Hoorn als historische vereniging, daar waar de meeste verenigingen intern gericht zijn, buiten het enge kader van het bedienen van de leden of de lokale bevolking treedt, heeft de jury de vereniging oud Hoorn een eervolle vermelding willen geven.

Op de Quickscan van Accessibility scoort de Vereniging Oud Hoorn: 38 van de 47 punten. Hier is nog ruimte voor verbetering.

Bron: http://www.archieven.nl/prijs2007/