PvdA Europees parlement


Actie voor directe invloed van EU-burgers

14 november 2006

Met een miljoen handtekeningen Europese wetgeving veranderen. Dat is het doel van het Europees Burgerinitiatief dat vandaag om 14 uur in de perszaal van het Europees Parlement wordt gelanceerd. Europarlementariër Edith Mastenbroek woont de start bij namens de PvdA en de PES. Om half drie verzamelen de organisatoren symbolisch de eerste handtekeningen voor het Europees Parlement op het Luxemburgplein.

De bedoeling van het Europees Burgerinitiatief is om over een bepaald onderwerp minstens een miljoen handtekeningen van burgers te verzamelen en aan te bieden aan de Europese Commissie. De Commissie zou dan een voorstel moeten doen om Europese wetgeving op dat bewuste punt te veranderen of te introduceren.

Dit initiatiefrecht is een onderdeel uit het Grondwettelijk Verdrag. De PvdA draagt dit idee een warm hart toe omdat het de burger meer directe invloed geeft op de EU.

Het eerste Burgerinitiatief 'avant la lettre' is eigenlijk de inzameling van de miljoen handtekeningen om de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg op de Europese agenda te krijgen. Daar zaten 430 duizend handtekeningen bij uit Nederland. Edith Mastenbroek: "Het geeft aan dat er behoefte is aan zo´n instrument. Het zou ons uit de huidige impasse kunnen krijgen. Het is natuurlijk een schande dat er met die miljoen handtekeningen tot nu toe helemaal niets is gebeurd."

Ruim tachtig Europese maatschappelijke organisaties steunen het initiatief al, zoals de Jong Socialisten. Vanaf vandaag worden prominente Europeanen gevraagd hun naam aan het plan te verbinden.