Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda 13-01

BREDA, 13 januari 2008

Twee amokmakers in supermarkten aangehouden

BREDA: Een 16-jarig meisje uit Breda is zaterdagmiddag rond 14.30 uur aangehouden op de Doornboslaan. Ze had even daarvoor ruzie gemaakt met een personeelslid van een supermarkt aan de Brusselstraat. Toen die medewerkster een opmerking maakte over het ruziënde taalgebruik van het meisje richting andere klanten, werd het personeelslid naar eigen zeggen bij de haren gepakt. Samen met twee andere personeelsleden werd de verdachte naar buiten gewerkt. Een gealarmeerde beveiliger kon haar even later in de kraag pakken. Later op de dag werd de hulp van de politie opnieuw ingeroepen door het winkelpersoneel toen een familielid van het meisje verhaal kwam halen en zijn agressie richtte op de beveiliger die eerder het meisje had aangehouden. Het personeel moest de winkel onder politiebegeleiding verlaten. De 16-jarige verdachte is na verhoor thuis afgeleverd; haar ouders wilden haar niet op het bureau ophalen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

BREDA: Een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is zaterdagmiddag kort na 17.00 uur aangehouden bij een supermarkt aan de Pastoor van Spaandonckstraat. Hij wilde lege flessen inleveren, maar het personeel wilde daaraan niet meewerken, omdat de flessen waarschijnlijk waren gestolen. Daarop werd de verdachte vervelend en personeel probeerde hem via het magazijn naar buiten te krijgen. In het magazijn pakte de man een tas met lege flessen en probeerde die mee te nemen. Ook bedreigde hij personeelsleden door te doen alsof hij een leeg fust naar hen wilde gooien. Met veel moeite konden drie medewerkers uiteindelijk de man buiten overmeesteren en aan gealarmeerde agenten overdragen. De verdachte is op het bureau in verzekering gesteld.

Bredase veelpleger aangehouden wegens winkeldiefstal

BREDA: De politie in Breda heeft zaterdagmiddag kort voor 18.00 uur een 22-jarige Bredase veelpleger aangehouden. Surveillerende agenten in burger hielden hem in de gaten toen ze hem samen met twee vrienden (een 20-jarige inwoner van Delft en een 24-jarige Bredanaar) een warenhuis aan de Karrestraat zagen inlopen. Het drietal probeerde twee shirts in een tas mee te nemen, zonder die af te rekenen. De agenten hadden de bedoelingen door en hield de mannen aan. Ze zijn ingesloten op het bureau.

Een 15-jarig meisje uit Breda is zaterdagmiddag rond 16.30 uur aangehouden bij een kledingwinkel in de Barones. Ze probeerde een armband te stelen, maar door tussenkomst van personeel mislukte dat. Het meisje werd na verhoor aan haar ouders overgedragen; bekeken wordt of ze naar bureau HALT kan worden doorgestuurd.

Drie minderjarige meisjes gearresteerd na kinderachtig gedrag

BREDA: De politie heeft zaterdagmiddag kort voor 17.00 uur twee 14-jarige meisjes uit Prinsenbeek en een 13-jarig meisje uit Breda aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Het drietal werd door agenten gewaarschuwd te vertrekken uit de omgeving van de Barones. De drie maakte deel uit van een groep van circa twintig jongeren die zich vervelend gedroeg bij de ingang van een kledingwinkel en daarmee klanten de schrik aanjoegen. De drie meisjes gaven geen gehoor aan de oproep te vertrekken, waarna ze kort na de laatste waarschuwing werden gearresteerd.

Politie vindt 45 kilo hennep na aanhouding schrikachtige Bredanaar

BREDA: Een 32-jarige Bredanaar is zaterdagmiddag kort voor 18.00 uur aangehouden wegens het bezit van harddrugs. De man werd gecontroleerd op de Terheijdensweg, nadat agenten opmerkten dat hij wat schrikachtig wegreed vanaf de Trekpot toen hij daar surveillerende agenten zag. In de auto van de man, waarin een sterke henneplucht hing en nog enkele hennepresten lagen, werden enkele XTC-pillen en enkele zakjes poeder, vermoedelijk cocaïne gevonden. Op basis van het vreemde gedrag van de Bredanaar is ter plaatse bij enkele loodsen op de Trekpot ook een onderzoek ingesteld. De verdachte bleek een sleutel van een loods daar op zak te hebben en na toestemming van de officier van justitie werd het pand betreden. Er bleek een hennepdrogerij gevestigd te zijn; agenten vonden verdeeld over diverse ruimten circa 45 kilo gedroogde henneptoppen. De softdrugs zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De Bredanaar is in verzekering gesteld.

Drie Polen aangehouden wegens fietsendiefstal

BREDA: Drie Poolse mannen (49, 50 en 52 jaar ) zonder vaste woon- of verblijfplaats werden zaterdagavond kort na 21.00 uur aangehouden op de Backer en Ruebweg wegens fietsendiefstal. Ze liepen met twee fietsen die op slot waren en surveillerende agenten gingen polshoogte nemen. Het drietal had geen goede verklaring voor het gesleep met de fietsen. Ze zijn ingesloten op het bureau. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de fietsen, het gaat om een zwarte omafiets en een damesfiets met een mountainbikestuur.

Twee bedrijfsinbrekers in de kraag gepakt

BREDA: De politie heeft zondagmorgen rond 02.45 uur op de Kruisvoort twee mannen aangehouden die worden verdacht van een bedrijfsinbraak op het IABC 1000. Het betreft een 28-jarige inwoner van Lommel (België) en een 39-jarige Eindhovenaar. Na de melding van de inbraak zagen agenten de Eindhovenaar in zijn auto zitten; hij had geen goede verklaring voor zijn aanwezigheid. Vervolgens zagen twee donkergeklede mannen uit het bedrijf rennen. Een van hen, de man uit Lommel, kon achterhaald worden. De derde verdachte is nog voortvluchtig. De twee verdachten zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Het is niet bekend of er goederen zijn ontvreemd uit het bedrijfspand.

Luidruchtig, maar niet irritant publiek tijdens horecatoezicht Breda

BREDA: De politie heeft tijdens het horecatoezicht zaterdagavond- en nacht in de Bredase binnenstad vier aanhoudingen gedaan. Het was weliswaar erg druk in de stad, maar de sfeer was redelijk gelaten. Veel en luidruchtig publiek, maar zeker niet irritant.

Een 23-jarige inwoner van Hoeven werd op de Visserstraat aangehouden wegens het bezit van een gebruikershoeveelheid harddrugs, vermoedelijk cocaïne.

Bij een pinautomaat aan de Nieuwstraat kregen een man en een vrouw, exen van elkaar ruzie. De 45-jarige man, een inwoner van Bergen op Zoom, werd aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Op de Haven wilde een 16-jarige jongen uit Breda niet luisteren naar agenten toen ze hem nadrukkelijk vroegen te vertrekken. Ten slotte werde binnen bij een disco aan de Torenstraat met een glas gegooid cq geslagen. Daarvoor werd een 20-jarige man uit Oosterhout aangehouden.

Over horecatoezicht

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig in karaktervol.

Twee bestuurders raken rijbewijs kwijt bij alcoholcontrole Belcrumweg

BREDA: Bij een grootschalige alcoholcontrole van het regionale Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant zijn twee bestuurders hun rijbewijs kwijtgeraakt.

Het VHT controleerde zaterdag tussen 15.00 en 21.30 uur op de Belcrumweg 429 bestuurders op alcoholgebruik door middel van een blaastest. Daarop werden er negen aangehouden, waarvan er acht na ademanalyse boven de maximaal toegestane limiet van 220 ug/l zaten. Zij scoorden respectievelijk 250, 295, 445, 485, 530, 540 en twee maal 625 ug/l. Van deze laatste twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Dat gebeurt bij scores boven de 570 ug/l. Na verhoor zijn alle bestuurders met een proces-verbaal en een rijverbod heengezonden.

Twee Bredase knapen (11 en 12 jaar) verdacht van diefstal portemonnee

BREDA: De politie heeft zondagmiddag rond 14.30 uur twee jongens van 11 en 12 jaar aangehouden bij een horecazaak aan de Terheijdenseweg. Ze worden verdacht van de diefstal van een portemonnee uit de tas van een 26-jarige vrouw uit Raamsdonksveer die te gast was in de zaak. De vrouw en haar kennissen konden zelf de portemonnee weer terugpakken, nadat ze haar portemonnee miste. Agenten hebben de knapen mee naar het bureau genomen en hun ouders ingelicht. De politie start een onderzoek.

Auteur: Andre van den Hul