Politie Friesland

Politieberichten van zondag 13 januari

Fryslân, 13-01-2008 o Politieberichten van zaterdag 12 januari 11.00 uur t/m zondag 13 januari 13.00 uur

Leeuwarden: agressieve winkeldief slaat politieman
De politie heeft zaterdagmiddag een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en diefstal. Omstreeks 14.00 uur werd bij een winkel aan het Zaailand de verdachte betrapt op het stelen van een fles drank. Op het moment dat de man werd meegenomen naar het kantoor in afwachting van de politie, rukte hij zich los en vluchtte. Een kwartier later zagen twee surveillerende politiemensen de verdachte lopen op het Ruiterskwartier. Ze herkenden hem aan de hand van een goed signalement. Tijdens aanhouding sloeg de verdachte een politieman hard in het gezicht, waardoor de agent onderuit ging. Daarna ging de verdachte op hem zitten en sloeg hem nog enkele malen in het gezicht. Het lukte de andere agente met behulp van enkele omstanders om de verdachte onder controle te krijgen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar is hij voor nader onderzoek ingesloten. De politieman raakte zodanig aan zijn gezicht gewond, dat hij voor behandeling naar het ziekenhuis in Leeuwarden is gebracht.

Leeuwarden: verdachte aanrijding aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verlaten van een plaats van ongeval. De verdachte was met zijn bromfiets op de Julianalaan tegen een auto, bestuurd door een 26-jarige vrouw uit Leeuwarden, gereden. Na het invullen van het schadeformulier werd de verdachte gevraagd om een legitimatiebewijs. Toen hij dat toonde, bleek er een andere naam op te staan dan hij op het formulier had gezet. Daarop rende de verdachte weg en liet zijn bromfiets achter. De gegevens van de bromfiets leidden naar het verblijfadres van de verdachte. Hij werd aan de hand van het signalement herkend. Hij is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Daar bleken zijn juiste personalia. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bolsward: inbraak bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan De Marne. Op vrijdagavond kwam de dader ongemerkt binnen door een niet afgesloten deur omdat er nog gewerkt werd. Binnen werden twee deuren, die toegang geven tot het kantoor, vernield. Er zijn twee kluisjes met geld en een aantal waardebonnen gestolen. Een 47-jarige man uit Bolsward deed aangifte.

Hallum: brandstichting in auto
De politie heeft zaterdagavond geassisteerd bij een brand in een auto, een taxi, op een bedrijfsterrein aan de Gedempte Haven. Omstreeks 22.30 uur werd de brand ontdekt, waarna de brandweer ter plaatse kwam om te blussen. Omdat een technische oorzaak zeer onwaarschijnlijk is, wordt rekening gehouden met brandstichting. De technische recherche zal een sporenonderzoek instellen om de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen.

Dokkum: politie houdt autodieven op heterdaad aan
De politie heeft zaterdagnacht twee mannen, 27 jaar uit Marrum en 23 jaar uit Blije, aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. De auto was zaterdagavond gestolen in Blije. Op dat moment zat er een aanhangwagen achter. s Nachts omstreeks 01.20 uur zagen surveillerende agenten de auto rijden op de Lauwersseewei. Na een korte achtervolging konden de twee inzittenden, de verdachte, op de Kwikstaart aangehouden worden. In de auto werden inbrekerswerktuigen en een pistool aangetroffen. Waar de aanhangwagen is gebleven is nog niet bekend. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Zwaagwesteinde: brand in leegstaande woningen
De politie heeft zaterdagnacht geassisteerd bij een brand in twee leegstaande slooppanden aan de Rozenlaan. De brand werd rond 02.20 uur ontdekt, waarop de brandweer ging blussen. Door de politie werd de directe omgeving vrijgehouden ten behoeve van de brandweer. Na ruim een uur kon het sein brand meester gegeven worden. Het is zeker niet onmogelijk dat het om brandstichting gaat. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Een van de panden had al eerder in brand gestaan.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd na alcoholgebruik
De politie Fryslân heeft zaterdagavond en nacht tijdens controles in de gehele provincie zeven bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In alle gevallen werd een rijverbod uitgeschreven en proces-verbaal opgemaakt. In drie gevallen werd ook het rijbewijs ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens dag en tijdstip, plaats, bestuurder, ademanalyse, eventuele bijzonderheden):
Zondag 00.00 uur, Willemstraat in Damwoude, 29-jarige bestuurder van en bestelauto uit Burgum, 650 ug/l, bestuurder die ook nog eens 123 km/u reed, terwijl daar slechts 80 is toegestaan;
Zondag 02.45 uur, Hegedyk in Wier, 48-jarige bestuurder van een personenauto uit Berlikum, 905 ug/l;
Zondag 04.00 uur, Ljouwerterdyk in Ferwert, 22-jarige bestuurder van een personenauto uit Blije, 845 ug/l.