Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten weekeinde van 12 en 13 januari 2008

Zaanstreek-Waterland, 13-01-2008

Onrustige horecazaterdagnacht Dam
Zaandam, 13 januari 2008, 03:42 uur
De politie heeft zaterdagnacht weer haar handen vol gehad aan het horecatoezicht in Zaandam.
Op diverse plekken is ingegrepen en waren lichte en zwaardere incidenten. De politie trad gedurende de hele nacht op tegen het drinken van alcohol op straat en het dragen van glazen, flessen en blikjes bier. Desondanks lagen vooral laat in de nacht door vermoedelijk te veel alcoholgebruik her en der jongeren op de grond en in portieken.
Voor een horecagelegenheid was een opstootje omdat een jongere de zaak werd uitgezet vanwege zijn sportschoenen. Deze zou vervolgens binnen een grote vaas hebben vernield. De politie nam de 22-jarige uit Wormer, die bij het zien van de politie nog probeerde weg te vluchten, mee naar het bureau. In diezelfde horecagelegenheid was het meerdere keren onrustig en werden mensen uitgezet. Deze bleven zich hinderlijk gedragen voor de deur en de politie vorderde hen zich te verwijderen uit het Damgebied. Vrijdagnacht werd er in deze zaak een meisje onwel en na enige tijd door vriendinnen gevonden op het toilet. Beveiligers brachten haar naar buiten en ze is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Een mogelijke oorzaak is een onbekende stof in haar drankje in combinatie met alcohol.
Op de A.F.D. Savornin Lohmanstraat zou een 24-jarige Zaandammer zijn belaagd en aangevallen door een groepje van drie mannen. De politie surveilleerde vlakbij te voet en zag bij het arriveren een auto er met gierende banden vandoor gaan. De Zaandammer heeft, buiten wat krassen in de nek, geen zichtbaar letsel opgelopen. Op de Westzijde werd melding gemaakt van mishandeling van een persoon door 4 anderen. Er konden geen aanhoudingen meer worden verricht. In het Verzetsplantsoen is een 17-jarige Krommeniër mishandeld en beroofd van zijn mobiel en sleutels. Het signalement van de dader luidt; 175 cm lang, leeftijd 20 jaar, zwart haar niet kort geknipt, Zuid-Amerikaans uiterlijk, droeg een beige driekwart jas met bontrand om capuchon en een gouden schakelketting om de nek. Het slachtoffer sprak over een tweede persoon die alles met zijn mobiele telefoon vastlegde. Getuigen wordt verzocht te bellen met het wijkteam Zaandam-Centrum via 0900-8844.

Rovende broers gearresteerd in Purmerend
Purmerend, 12 januari 2008, 01:40 uur
Twee broers van 15 en 17 jaar uit Purmerend zijn vrijdagnacht opgepakt op verdenking van beroving van een 18-jarige plaatsgenoot. Surveillerende agenten werden aangesproken door getuigen dat er zojuist iemand was beroofd. Het signalement en de vluchtrichting van de daders werd doorgegeven. De agenten schakelden meerdere eenheden in en vonden het slachtoffer op de Wagenweg. De jongeman had klappen gekregen en zijn mobiele telefoon was van hem afgepakt. Aan het eind van de Doplaan werd door de ingeroepen versterking het verdachte tweetal aangetroffen. Beiden hadden verse schaafwonden op hun handen, waarvan op het politiebureau foto's zijn gemaakt. De politie belde met de moeder van het tweetal en lichtte haar in dat beide zoons in de cel zaten. De recherche onderzoekt de zaak verder.

Open deur leidt naar hennepplantage
Purmerend, 11 januari 2008, 16:33 uur
Op de Jachtwagenstraat in Purmerend heeft de politie een
hennepplantage aangetroffen nadat er melding was gemaakt van een openstaande deur op dat adres. Een buurtbewoner belde met de politie dat de voordeur al een halve dag openstond. Agenten zagen niemand in de woning en betraden het pand. In de binnenkant van de voordeur stak nog een sleutel. Meteen in de gang stond al een aantal hennepplanten in de gangkast. Op de eerste etage was het trapgat afgedekt met een laken en folie. Een kamer was volledig ingericht als kwekerij, die ook in werking was. Dat er een hennepplantage was kwam niet als een verrassing voor de politie; het adres stond op de lijst om te worden bezocht op de eerstvolgende rooidag.

Dieven stelen zware kluis en auto
Purmerend, 13 januari 2008, 02:29 uur
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Burg. D. Kooimanweg waarbij men een zware kluis met inhoud en een auto heeft weggenomen. De inbraak moet tussen zaterdagmiddag 17:00 en zondagochtend 02:15 uur hebben plaatsgevonden. Men is binnengekomen door een grote steen door de ruit te gooien. De loodzware kluis die zich boven in de woning bevond is vervolgens van de trap gegooid en heeft ook de nodige schade aan het parket veroorzaakt. De autosleutels lagen op tafel en zijn samen met de auto gestolen. Forensische Opsporing heeft sporen opgenomen en een buurtonderzoek is ingesteld. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met het wijkteam Overwhere, via 0900-8844.

Fietsvernielers gesnapt
Zaandam, 12 januari 2008, 01:03 uur
Op de Houtveldweg zijn twee Zaandammers van 14 en 15 jaar aangehouden wegens het vernielen van diverse fietsen. Dankzij een getuige die melding maakte van de vernielingen kon de politie het tweetal oppakken. Uit hun zakken kwamen fietsonderdelen, zoals een koplamp en een reparatieset, een achterlicht en een fietszadelhoes, tevoorschijn. In de fietsenstalling vertoonden diverse rijwielen sporen van vernieling. Op de handen van een van de jongens zat zilverkleurige verf. Even verderop vond de politie een graffitispuitbus. Bureau HALT regelt de strafafdoening.