Ingezonden persbericht


PDF-dossier Uitgeest online op http://www.afan.dds.nl/uitgeest/

Persbericht door Anti-Fascistische Aktie/AFA-Nederland Zondag 13 januari 2008

Begin persbericht

+++++

*'Wie achterblijft is voor mij!' - Blood & Honour Westland voor de rechter*

***Woensdag 16 januari moeten in Haarlem zeventien neo-nazi's voor de rechter verschijnen. De neo-nazi's worden er van verdacht dat zij op 3 februari 2007 in Uitgeest een groep antifascistische demonstranten te lijf ging. Het gros van de verdachten behoort tot Kring Westland (Noord-Holland) van de nazistische organisatie Blood & Honour. *

Blood & Honour raakte de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak met het organiseren van SS-herdenkingen en nazi-concerten. Daarnaast zijn diverse leden veroordeeld wegens vuurwapen bezit, mishandeling en poging tot doodslag. De recente jaren laat de omvang van Blood & Honour afdelingen in Nederland en Vlaanderen een flinke groei zien van activiteiten en leden.

Op 3 februari 2007 organiseerde de Nationalistische Volks Beweging (NVB) een zaalbijeenkomst in Uitgeest. Activisten van de Anti-Fascistische Aktie (AFA) reisden af naar Uitgeest om daar een manifestatie te houden. Met deze manifestatie wilden de antifascisten de NVB uit schaduw halen en de aandacht vestigen op het nazistische karakter van de NVB. De zaalbijeenkomst werd beveiligd door leden van Blood & Honour Westland.

Zodra de antifascisten arriveerden zette de neo-nazi's een strak geregisseerde aanval in. Een van de neo-nazi's, Ton Steemers, stuurde de groep aan en gaf commando's aan de rest. Tegen de neo-nazi's die niet meteen de aanval inzette schreeuwde Steemers: "Wie achterblijft is voor mij! We gaan in cordon!". Binnen enkele minuten arriveerde de ME en arresteerde 25 neo-nazi's. Daarnaast nam de politie diverse wapens in beslag: een dolkmes, ploertendoder en metaalgevoerde handschoenen. Ook werden er bierflessen en biljartkeus gebruikt.

Op *16 januari* moeten de neo-nazi's zich om *11.15 uur* voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging in vereniging en zware mishandeling. AFA-Nederland heeft een *PDF-dossier
* samengesteld over de belangrijkste verdachten en hun rol in Uitgeest. Ook nemen we hun politieke en strafrechterlijke verleden onder de loep. Het dossier is voor media op een website te bekijken. Dit dossier is samengesteld op basis van het politiedossier over de zaak Uitgeest en eigen archief materiaal.
De dag zelf zijn wij op het nummer *024-322.16.79* (doorgeschakeld naar gsm) bereikbaar voor commentaar. Ook zal er bij de zitting een woordvoerder van AFA-Nederland aanwezig zijn.

*Verder lezen over Blood & Honour en Uitgeest?*
'Kamer wil verbod Blood & Honour', 29 maart 2007, Een Vandaag 'NVB gaat loos in Uitgeest' in Alert!#1 - 2007 door Paul Benschop Onder de loep - 'Blood & Honour' in Alert!#2 - 2006 door Onderzoeksgroep Kafka Onder de loep - 'Blood & Honour' in Alert!#3 - 2006 door Onderzoeksgroep Kafka 'Nationalistische Volks Beweging', 19 april 2006 door Onderzoeksgroep Kafka

www.afanederland.org
Tel: 024-322.16.79

+++++

Einde persbericht

--

+++++

ANTI-FASCISTISCHE AKTIE
Landelijk Secretariaat
Postbus 1184, 6501 BD Nijmegen
T/F: 024-322.16.79
Giro: 947.42.45, Nijmegen
www.afanederland.org