Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wijst talentelling resoluut van de hand (13/01/08)

Voor N-VA zijn de uitspraken van PS-voorzitter Elio Di Rupo onaanvaardbaar. Een talentelling is een al te doorzichtige manier om uiteindelijk meer grondgebied van de Vlamingen op te eisen.

Die aanval staat bovendien in schril contrast met het traditionele pleidooi van Di Rupo dat Vlamingen en Franstaligen meer respect voor elkaar moeten hebben en dat de 10 miljoen Belgen solidair met elkaar moeten zijn. Blijkbaar geldt dit alleen wanneer het Di Rupo goed uitkomt. Zo was het volgens hem een schande dat de Vlamingen in het parlement hun democratische meerderheid gebruikten om BHV te splitsen. Maar in de faciliteitengemeenten zou het meerderheidsspel plots wel mogen aangewend worden.

Als het over een referendum gaat, moet Di Rupo goed weten wat hij voorstelt. De voogdij over de faciliteitengemeenten is een federale bevoegdheid: een referendum over deze gemeenten moet dan ook federaal georganiseerd worden. Als Di Rupo een federaal referendum hierover wenst, dan wil N-VA dat meteen steunen.

In plaats van elkaars grondgebied op te eisen roept N-VA alle politieke partijen op om een veel productiever debat aan te gaan in het kader van een staatshervorming: een debat over een betere bevoegdheidsverdeling, zodat de regios sterker worden en een beter beleid kunnen voeren dat concrete antwoorden biedt op de specifieke problemen van elke regio. Daar worden alle mensen in dit land beter van. Gebiedsuitbreiding daarentegen helpt niemand vooruit en kan enkel als een provocatie opgevat worden.

Auteur:
Bart De Wever
Voorzitter en kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be