Ingezonden persbericht


Persbericht Pad door het Verloren Land

Al acht jaar wonen Bert van Kampen en Mien te Nijenhuis in het Esdoorngebergte, de arme, maar schilderachtige grensstreek tussen Tsjechië en Polen. Ze helpen de bewoners in en rond het plaatsje Vernerovice aan een stroompje toerisme: wandelaars, mountainbikers, skiërs, langlaufers en gewoon stiltezoekers.

Al 4 jaar organiseren Bert en Mien de Juliana-tocht, een 3daagse wandeling van 50/100 kilometer. Met name door deze tocht begint de regio van het Esdoorngebergte een echte wandelbestemming voor menig Nederlander te worden.

Nu is er een route bij gekomen: een achtdaagse wandelreis, die de naam draagt 'Het Pad door het Verloren Land'.

Deze 8-daagse wandelreis is een combinatie van standplaatsreis en trektocht, waarvan zelf de zwaarte van de wandeldagen bepaald kan worden.

Tijdens deze wandelreis wordt een deel van het gebied verkend, waar in 1945 en 1946 3,5 miljoen mensen werden gedwongen hun land te verlaten. Alles achter te laten om met treinen vervoerd te worden naar een voor hen onbekende bestemming in Duitsland. Deze deportatie is een weinig bekende geschiedenis in Europa. Een staartje van de Tweede Wereldoorlog.

Door deze wandelreis maakt u kennis met het voormalige Silezië en Sudetenland en zult u op allerlei wijze herinnerd worden aan dit stukje Europees verleden.

Omgeving

De wandelreis voert u door een van de oudste natuurbeschermde gebieden van Europa. Het Esdoorngebergte biedt een prachtig heuvelachtige omgeving. Deze streek is rijk aan cultuur en natuur met afwisselend landschap van lieflijk boerenland, dichte bossen en ruige rotsformaties. De omgeving wint de harten van zijn bezoekers door rust, schoonheid en onaangetaste natuur

Wie het Pad door het Verloren Land wil afleggen, kan iedere zaterdag starten. In de maanden januari en februari wordt deze route gelopen als sneeuwwandeltocht.

De 3daagse 100 km Julianatocht is op 28, 29 en 30 april 2008.

Tijdens de fiets- en wandelbeurs treft u ons in de stand van het Tsjechisch verkeersbureau.

Voor meer informatie of foto's: website www.aktief.cz.

telefoon 00420 491 582 138 email bertenmien@hetnet.nl

Julianawandeltocht 2005, 2006 en 2007 een groot succes. Daarom op 28, 29 en 30 april 2008 de 4e Julianatocht. Keuze uit 100 of 50 km wandelen in 3 dagen, zie voor meer informatie en foto's www.aktief.cz