Johannes Wier Stichting


Vroegsignaleren van psychosociale problemen bij migranten kinderen

Pharos voert van 2007 tot 2010 een meerjarenprogramma "Jeugd" uit. Het doel van dit programma is de gezondheidssituaties en achterstanden van jeugdige vluchtelingen en nieuwkomers beter in kaart brengen, evenals de toegankelijkheid en het functioneren van zorg en voorzieningen voor deze groep.

Een belangrijk aandachtspunt is de psychosociale problematiek. Een groot deel van de migranten kinderen en van jeugdige asielzoekers heeft dergelijke problemen. Er wordt aangenomen dat het beter is om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Daarbij is het van belang om psychosociale problemen bij migranten kinderen in een vroeg stadium te kunnen opsporen.

Pharos heeft onderzoek laten doen naar de bruikbaarheid van een vroegsignalerings-instrument, de "Strengths and Difficulties Questionnaire" (SDQ). Het gaat om een kwalitatieve, beschrijvende studie onder een kleine groep van 24 migranten ouders van kinderen in groep 7 van het basisonderwijs. Het is uitgevoerd door Julia van Ooijen in het kader van haar afstudeeronderzoek voor de studie Gezondheidswetenschappen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de aandacht voor psychosociale problematiek door de ouders erg werd gewaardeerd. De bruikbaarheid van de SDQ laat echter te wensen over. Er waren meerdere problemen met de taal. Ook bleken de antwoorden op de SDQ soms anders te zijn dan tijdens een gesprek. Om de psychosociale problemen van migranten kinderen in een vroeg stadium te kunnen opsporen wordt aanbevolen het instrument aan te passen met specifieke aandacht voor de moeilijkheden met de taal. Vervolgens kan het onderzoek dan herhaald worden in een grotere groep.

Geplaatst op: zondag 13 januari 2008