Expositie iconen vanaf 13 januari in Museum Geelvinck Hinlopen Huis


"Symbolen van het Heilige Rusland", 19e eeuwse iconen van het Museo delle Icone Russe in Toscane

AMSTERDAM, 20071213 -- Museum Geelvinck Hinlopen Huis brengt met de expositie "Symbolen van het Heilige Rusland" een periode van icoonschildering weer tot leven die tot nu toe in de kunstgeschiedenis onderbelicht is gebleven. De 19e eeuwse iconen zijn in bruikleen van het Museo delle Icone Russe in Toscane waar ze eind vorige eeuw verzameld werden door de Italiaanse journalist, schrijver en Ruslandkenner Francesco Bigazzi.

In de 19e eeuw groeide in Rusland het nationaal besef en daarmee eveneens de behoefte om terug te grijpen naar de wortels van haar geschiedenis. Belangrijke schrijvers en kunstenaars gaven aandacht aan de Russisch Orthodoxe Kerk en de productie van iconen bloeide als nooit tevoren. Helaas is in de loop van de 20e eeuw de interesse in juist deze periode van icoonschildering vrijwel verdwenen, waardoor zij sterk onderbelicht is gebleven. Deze tentoonstelling van 19e eeuwse iconen geeft een beeld van de icoon in deze belangrijke periode voor de Russische geschiedenis.

De getoonde collectie is in de laatste decennia van de 20e eeuw bijeengebracht door de Italiaanse journalist, schrijver en Ruslandkenner Francesco Bigazzi. Hij heeft de collectie in 2000 geschonken aan het gemeentemuseum van zijn woonplaats, Peccioli in Toscane. Het Museo delle Icone Russe van Peccioli, met de daaraan verbonden internationale school voor icoonrestauratie, heeft de iconen liefdevol gerestaureerd en gecatalogiseerd in samenwerking met de Russian Museum in St. Petersburg.

Deze tentoonstelling is eerder te zien geweest in New York (2003: The Gallery of the American Bible Society) en op Malta (2005). De tentoonstelling in Nederland is tot stand gekomen mede op gezamenlijk initiatief van de heer G. Vilinbachov, adjunct-directeur van het State Hermitage Museum in St. Petersburg en de heer P.H.L.C. van Vloten, directeur Vvm Group (www.vvmgroup.com). De tentoonstelling wordt door Museum Geelvinck Hinlopen Huis getoond in het kader van Comprehensive Dialogue among Civilizations.

Tentoonstelling "Symbolen van het Heilige Rusland", 19e eeuwse iconen van de Collectie Francesco Bigazzi, Museo delle Icone Russe, Peccioli, Toscane, Italië.
Opening 13 januari (Oud-Russisch Nieuwjaar; inleiding Desirée Krikhaar).
Duur: 14 januari t/m 21 april 2008.
Plaats: Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam.
Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 11.00 tot 17.00.
Géén verhoogde entreeprijs.
Museumkaart gratis en diverse kortingskaarten.