Ingezonden persbericht

Leerdam, 12 januari 2008

Burgemeester Victor Molkenboer in nieuwjaarstoespraak:

'Op basis van respect, tolerantie en saamhorigheid dienen problemen besproken en opgelost te worden'

Burgemeester Molkenboer van Leerdam sluit zich van harte aan bij het initiatief van stadsgenoot Doekle Terpstra. 'Het motto van het collegeprogramma is Met elkaar en voor elkaar. Dat valt in onze samenleving niet mee. We laten ons steeds meer meeslepen in een proces van oppervlakkigheid, in een proces van intolerantie en in een proces van: alles moet gezegd kunnen worden. Sommigen denken zelfs voor álles een oplossing te hebben, stelde burgemeester Molkenboer tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.
'Op basis van respect, tolerantie en saamhorigheid dienen problemen besproken en opgelost te worden. Juist op een moment dat zekerheden om ons heen wegvallen en steeds meer dingen minder vanzelfsprekend worden, komt het erop aan inhoud en gevolg aan deze begrippen te geven.'
'Onze Leerdammer Doekle Terpstra heeft hierin al het voertouw genomen. Zijn initiatief is moedig en verdient navolging. Ik beveel het u dan ook van harte aan! Kijk op de website www.benoemenenbouwen.nl stelt Molkenboer.
|                                                                      |
|Doorgaan met uitvoeren bruisende ideeën                               |
|Leerdam heeft het jubileumjaar 'Leerdam 600 jaar stadsrechten'        |
|feestelijk afgesloten.                                                |
|Burgemeester Molkenboer wil de mooie herinneringen en de goede sfeer  |
|van het jubileumjaar vasthouden en koesteren. 'Het motto van het      |
|collegeprogramma is immers Met elkaar en voor elkaar. We hebben dit   |
|feestjaar met z'n allen laten zien veel tot stand te kunnen brengen.  |
|We moeten dit prolongeren. Laten we daarom vandaag met elkaar de      |
|energie vinden om met bruisende ideeën door te gaan. Dit jaar, volgend|
|jaar en nog vele jaren daarna.! De raad heeft aangegeven dat in het   |
|voorjaar (vrijmarkt) en het najaar (internationale glaskunstbeurs)    |
|twee evenementen worden georganiseerd..                               |

Stad schat glas op waarde
Burgemeester Molkenboer vindt dat er in 2007 veel in Leerdam is gerealiseerd. Wat daarbij opvalt is dat de stad het glas - opnieuw én in meerdere opzichten - naar waarde weet te schatten. 'De gemeenteraad investeert 1 miljoen euro in de renovatie- en uitbreidingsplannen van het Nationaal Glasmuseum. Er is hiermee een duidelijke keuze gemaakt voor de toekomst. Ook andere sociale investeerders in de stad, zoals de CWL, ondersteunen met raad en daad die keuze.'
Molkenboer vindt dat nog meer economisch geprofiteerd kan worden van de 70.000 bezoekers die het Glascentrum en het Nationaal Glasmuseum samen binnenbrengen. 'Wij gaan onze bestaande toeristische en cultuurhistorische attracties beter met elkaar verbinden, zodat bezoekers echt een 'rondje Leerdam' kunnen maken. De verwachting is dat het Nationaal Glasmuseum ook andere overheden en sponsors over de streep weet te trekken voor extra financiële ondersteuning. En als dat lukt, kan er ook in gezamenlijkheid gekeken worden naar de verdere verbetering van de glasinfrastructuur.'
'Het Glasmuseum zorgt voor vijftig procent van haar inkomsten en dat is lang niet altijd goed bekend', stelt Molkenboer. 'Een gemiddeld museum in Nederland doet dat voor slechts dértig procent. Laten we dus goed beseffen welke parel we in huis hebben en welke unieke positie we hiermee als stad nationaal én internationaal innemen!'

Aantal vernielingen daalt
Op het gebied van veiligheid meldde Molkenboer dat er nog veel gedaan moet worden, maar dat de cijfers over de afgelopen maanden inzake vernielingen, geweld etc. behoorlijk aan dalen. 'We blijven in 2008 doorgaan met de Vandalismemeter. Door vernielingen en het schadebedrag steeds inzichtelijk te maken en voortdurend in de publiciteit te brengen, vestigen we de aandacht op het vandalisme. We hopen hiermee het aantal vernielingen en bekladdingen te verminderen. Via de politie en het bureau Halt laten we vandalen opdraaien voor de schade. Ouders of verzorgers worden nadrukkelijk aangesproken, zodat ze weten waar hun lieve jeugd uithangt. Het is nu al te merken dat vernielingen vaker worden gemeld. Ik ben ook blij met het lik op stukbeleid: snel optreden, snel de kosten verhalen en vandalen en rotzooitrappers zetten we met foto en al in een, laten we maar zeggen, Leerdams huftertjesbestand. Ik vind dat een goed middel en ben van mening dat hun privacy hiermee niet wordt geschonden.

Goed op weg met Wmo
Verder stelde Molkenboer dat Leerdam goed op weg is met de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo, die begin 2007 werd ingevoerd. 'De Wmo gaat vooral over zorg verlenen aan mensen, zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Elke gemeente kan in de Wmo eigen accenten leggen. We hebben daarom een wijk- en dorpentocht gehouden om te horen wat er leeft. Eén wens voerde de boventoon: Leerdammers willen zo lang mogelijk in het eigen huis en in de eigen buurt blijven wonen. Andere punten zijn de toegankelijkheid van de openbare ruimte en de behoefte aan meer informatie en advies over de zorgvoorzieningen. Gemiddeld genomen zijn de Leerdammers tevreden over de voorzieningen en de leefbaarheid in onze stad. Het beleidsplan Wmo 2008 - 2011 dat nu in de inspraak is, is gebaseerd op de wensen van Leerdammers.

- EINDE BERICHT -


---- --

Nieuwjaarstoespraak 2008
V.J.H. Molkenboer; burgemeester van Leerdam; 12 januari 2008

Dames en heren,

Ik heet u namens het gemeentebestuur van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leerdam.
We staan hier in de onlangs fraai heringerichte raadzaal en trouwzaal van het 'Hofje van mevrouw Van Aerden'.

Precies een jaar geleden klonk hier aan de Zuidwal het startschot van het jubileumjaar 'Leerdam 600 jaar stadsrechten'.

Ik wil de mooie herinneringen en de goede sfeer van het jubileumjaar vasthouden en koesteren. Het motto van het collegeprogramma is immers 'Met elkaar en voor elkaar'. Leerdam heeft in het feestjaar laten zien dat we met z'n allen veel tot stand kunnen brengen. We moeten dit prolongeren. Laten we daarom vandaag met elkaar de energie vinden om met bruisende ideeën door te gaan. Dit jaar, volgend jaar en nog vele jaren daarna.!
Onze stad is dat ruimschoots waard!

Ik wil met u nu eerst graag kort terugblikken op zaken uit raad en politiek.

Aanhakend op de nog kersverse politieke actualiteit:
Met het benoemen van de nieuwe wethouder Wim van der Leij en het nieuwe raadslid Jielis van der Ven zijn we als college en als gemeenteraad weer voltallig. Gelukkig maar want er is veel te doen binnen onze gemeente.

Er is in 2007 veel gerealiseerd.
Wat daarbij opvalt is dat de stad het glas - opnieuw én in meerdere opzichten - naar waarde weet te schatten.
De gemeenteraad investeert 1 miljoen euro in de renovatie- en uitbreidingsplannen van het Nationaal Glasmuseum. De raad heeft hiermee een duidelijke keuze gemaakt voor de toekomst. Ook andere sociale investeerders in de stad, zoals de CWL, ondersteunen met raad en daad die keuze.
Leerdam kan nóg meer economisch profiteren van de 70.000 bezoekers die het Glascentrum en het Nationaal Glasmuseum samen binnenbrengen. Wij gaan onze bestaande toeristische en cultuurhistorische attracties beter met elkaar verbinden, zodat bezoekers echt een 'rondje Leerdam' kunnen maken.
De verwachting is dat het Nationaal Glasmuseum ook andere overheden en sponsors over de streep weet te trekken voor extra financiële ondersteuning. En als dat lukt, kan er ook in gezamenlijkheid gekeken worden naar de verdere verbetering van de glasinfrastructuur.

Overigens - en dat is lang niet altijd goed bekend - zorgt het Glasmuseum zelf voor vijftig procent van haar inkomsten. Een gemiddeld museum in Nederland doet dat voor slechts dértig procent.
Laten we dus goed beseffen welke parel we in huis hebben en welke unieke positie we hiermee als stad nationaal én internationaal innemen!

Ook van glas, maar dan anders:

De glazen lichtornamenten zijn terug in de stad!!
Een initiatief van de Leerdamse Ondernemers Vereniging die daarmee al eerder aangaf dat Leerdam en glas niét zonder elkaar kunnen. De ondernemers besloten al 12 jaar geleden ruim twintig glasornamenten te maken, die op markante panden in het centrum werden opgehangen. Beeldend kunstenaar Han Goan Lim ontwierp de objecten die onder andere monumenten en glasmeestertekens uitbeelden.
Alle hulde aan de LOV die de ornamenten onlangs heeft gerestaureerd. Ze vormen zelfs de rode draad tijdens winteravondwandelingen van de VVV!

We hebben onlangs ook de Millenniumklok gerepareerd. En hebt u de kleurige bloembakken gezien die afgelopen zomer de stad opfleurden?
We gaan ze ook komend voorjaar weer plaatsen. Dat is onze Leerdamse de manier om de bloemetjes eens flink buiten te zetten!

Een duwtje de goede kant op heeft iedereen wel eens nodig, óók onze gemeente. Daarom hebben de Kamer van Koophandel, de horecavereniging, de ondernemers-vereniging, de glasorganisaties, de VVV, de Rabobank, Master Makelaars en de gemeente een intentieovereenkomst ondertekend om stadsmanagement in te voeren. Want het winkelaanbod moet worden verbeterd en er moet meer samenhang komen tussen het Leerdamse winkelhart en het thema Glas. We willen een betere samenwerking realiseren op thema's als ruimte en economie, uitstraling en veiligheid, promotie en toerisme en parkeren en bereikbaarheid. Onze regionale functie moet worden versterkt. U gaat dat in de loop van de komende tijd merken.

Juist nu het Glasmuseum een jaartje gesloten is vanwege renovatie, opent het Hofje van mevrouw van Aerden zijn deuren. Er wordt zelfs al over gesproken dat hiermee 'de laatste oester van Leerdam' opengaat. Dat vind ik een fraaie typering die recht doet aan dit prachtige pand, gebouwd op de ruïnes van het Kasteel van Leerdam. Veertig vrijwilligers zorgen ervoor dat hier rondleidingen en exposities worden gehouden. Er komen hofjesconcerten, lezingen en seminars. Het nieuwe beheerder-echtpaar wil zich ook richten op de jeugd. Ze vinden het belangrijk dat de jeugd interesse ontwikkelt voor kunst, cultuur en geschiedenis.
Ik kan u een bezoek aanbevelen aan het pronkstuk van het Hofje: de regentenkamer, met werken van bijvoorbeeld Frans Hals en Ruysdael.
Jawel hoor: allemaal in Leerdam!

Ik wil nu graag een aantal andere onderwerpen langs laten komen die er toe doen en waaraan we als college en raad hard werken. Het is géén compleet overzicht, maar een selectie. Als ik alles zou noemen waar we als college en raad aan werken, komen we niet aan eten en drinken toe vanavond. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Welnu,
het college gaat graag in gesprek met onze inwoners voor het ontwikkelen van beleid en voor het meedenken over de uitvoering van de plannen. De bewoners en de gebruikers van Leerdam zijn de stadsdeskundigen bij uitstek. Het zou pure verspilling zijn als college en raad die deskundigheid niet zouden gebruiken voor de plannen.
Nieuw is een inloopspreekuur elke eerste dinsdagavond van de maand. Vele inwoners weten, 's middags van vijf tot zes, de wethouders en mijzelf te vinden met een suggestie of vraag.
Ook de raad gaat serieus om met signalen uit de Leerdamse samenleving. Toen er enige tijd geleden werd geklaagd over overlast op de Zuidwal, zijn er maatregelen getroffen. Een paar maanden later kwamen de bewoners aan de raad een schouderklopje geven dat de getroffen maatregelen effect sorteren. En eerlijk gezegd vond ik het prettig dat dit signaal zo werd afgegeven.

We zijn goed op weg met de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo, die begin dit jaar werd ingevoerd.
De Wmo gaat vooral over zorg verlenen aan mensen, zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Elke gemeente kan in de Wmo eigen accenten leggen. We hebben daarom een wijk- en dorpentocht gehouden om te horen wat er leeft.
Eén wens voerde de boventoon:
Leerdammers willen zo lang mogelijk in het eigen huis en in de eigen buurt blijven wonen.
Andere punten die we te horen kregen zijn de toegankelijkheid van de openbare ruimte en de behoefte aan meer informatie en advies over de zorgvoorzieningen.
Gemiddeld genomen zijn de Leerdammers tevreden over de voorzieningen en de leefbaarheid in onze stad. Het beleidsplan Wmo 2008 - 2011 dat nu in de inspraak is, is mede gebaseerd op de wensen van Leerdammers.

Wat veel organisaties en instellingen goed is bevallen is de gemeentelijke klussendag afgelopen najaar. We krijgen daar tot vandaag aan toe nog steeds reacties over.
In onze zorginstellingen, in de stad en in de dorpen zijn college en ambtenaren een dag lang praktisch aan de slag geweest. We hebben er heel veel mensen een groot plezier mee gedaan en het college wil dit dan ook prolongeren. Voor medewerkers van de gemeente, voor de wethouders en voor mijzelf is het gevoel versterkt voor wié wij eigenlijk werken.
En eerlijk is eerlijk: als ik nu in Schoonrewoerd ben, en zie de brugleuningen die we gedrieën - Krijn Bruijnes van het archief, Gerrit van de Wierst van de gemeentewerf en ik - hebben geschilderd, dan voelt dat wel heel erg goed!
Laat de Klussendag geen eendagsvlieg zijn, maar laten we het dit jaar of komend jaar herhalen.
Ook een van die mooie erfenissen van ons jubileumjaar.

Op het gebied van veiligheid kan ik u melden dat er nog veel gedaan moet worden maar dat de cijfers over de afgelopen maanden inzake vernielingen, geweld etc. behoorlijk aan het dalen zijn. We blijven overigens ook in 2008 doorgaan met de Vandalismemeter.

Door vernielingen en het schadebedrag steeds inzichtelijk te maken en voortdurend in de publiciteit te brengen, vestigen we de aandacht op het vandalisme. We hopen hiermee het aantal vernielingen en bekladdingen te verminderen. Via de politie en het bureau Halt laten we vandalen opdraaien voor de schade. Ouders of verzorgers worden nadrukkelijk aangesproken, zodat ze weten waar hun lieve jeugd uithangt. Het is nu al te merken dat vernielingen vaker worden gemeld. Ik ben ook blij met het lik op stukbeleid: snel optreden, snel de kosten verhalen en vandalen en rotzooitrappers zetten we met foto en al in een, laten we maar zeggen, Leerdams huftertjesbestand. Ik vind dat een goed middel en ben van mening dat hun privacy hiermee niet wordt geschonden.

We willen sport en kunst en cultuur profileren. Zo ontvangt eersteklasser LRC een financiële bijdrage voor de noodzakelijke renovatie van de sportvelden en wordt er beleid ontwikkeld voor een betere sportinfrastructuur.
Voor de Gymzaal Oost en het Oude Raadhuis is een wedstrijd uitgeschreven voor een definitieve bestemming. Zodat ze letterlijk het gewenste platform blijven bieden aan de inwoners. Hiermee ondersteunen we kunstzinnige en culturele initiatieven en uitingen.

Dat we met de organisatie van 'Leerdam 600 jaar stad' goed zitten, hebben we gemerkt. Uit de raad kwam het verzoek, nu dit feestjaar achter de rug is, het lokale enthousiasme te organiseren door het opzetten van twee grote evenementen.
Ze gaan plaatsvinden rondom de Leerdamse vrijmarkt in het voorjaar en de Glaskunstbeurs in het najaar. Ze moeten de Leerdammers de gelegenheid bieden samen feest te vieren en zo te werken aan betere onderlinge contacten.
Uiteraard willen we als gemeente daarvoor de voorwaarden scheppen; het initiatief moet wel uit de stad komen. We laten ons graag verrassen!

Met de ruimtelijke ontwikkelingen houden we de vaart erin. Kijk naar de talloze bouwkranen die boven de stad rondraaien. De Hof van Chlimintzas en het Gezondheidscentrum in Schoonrewoerd naderen hun voltooiing. Eerder was dat al het geval met het Glashofterrein.
Andere projecten zijn of worden gestart, zoals Locatie 1 in Schoonrewoerd, het Meesplein en West-west, en door de sloop van de voormalige Koreawijk komt er vaart in een nieuwe Raadsliedenbuurt.

Dames en heren,

Eerder sprak ik over het motto van het collegeprogramma 'Met elkaar en voor elkaar'. Ik moet u zeggen dat dit in onze samenleving niet meevalt. We laten ons steeds meer meeslepen in een proces van oppervlakkigheid, in een proces van intolerantie en in een proces van: alles moet gezegd kunnen worden. Sommigen denken zelfs voor álles een oplossing te hebben.
Op basis van respect, tolerantie en saamhorigheid dienen problemen besproken en opgelost te worden. Juist op een moment dat zekerheden om ons heen wegvallen en steeds meer dingen minder vanzelfsprekend worden, komt het erop aan 'inhoud en gevolg' aan deze begrippen te geven.
Onze Leerdammer Doekle Terpstra heeft hierin al het voertouw genomen. Zijn initiatief is moedig en verdient navolging. Van harte aanbevolen! (www.benoemenenbouwen)

Nu iets geheel anders:

één jaar geleden stonden wij hier, als Schout en Drossaard uitgedost, met het schaamrood op de kaken vanwege de vermaning van onze illustere gast, Graaf Willem. Hij eindigde namelijk zijn jubileumtoespraak met de prangende vraag:
'Waar blijft de taart!!!'

Ik heb die vermaning toen meteen al geïnterpreteerd als:
'Leerdammers, vier feest voor 600 jaar stadsrechten'.
Ik vind, Graaf Willem, dat we vandaag, een jaar later, kunnen stellen dat Leerdam uitbundig feest heeft gevierd en dat de jarige stad zichzelf ruimhartig op taart heeft getrakteerd.
Zonder ook maar iets of iemand tekort te willen doen wil ik een paar beelden terughalen. Gewoon om te laten zien wat je met veel inspanning teweeg kan brengen. En ook om na te genieten.

Ik roep terug in herinnering de beelden van het zonnige verjaardagsweekend van 13 en 14 april. We trakteerden de verzorgingshuizen op Leerdammertjes. In de tent op de Markt vierden we de verjaardag met zang en dans. De dichters van de stad begonnen aan wat later uit zou monden in poëzie op straat, letterlijk en figuurlijk.
En zowaar, midden op de zaterdagmiddag kwam het bericht van het kampioenschap van ons LRC.
U weet het nog,
een dampende hulde op het podium op de Markt.
Die avond brandden de vuren en deden honderden Leerdammers zich tegoed aan een jubileumbarbecue. Geheel gratis en voor niks! Je kon de verbazing en de pret van de gezichten lezen!

Nóg een beeld:
regen! regen! regen!........ op zaterdagmiddag 30 juni.
De gezamenlijke kerken, de inmiddels bloednerveuze organisatoren van de grootste Stadsmaaltijd ooit, waren druk in de weer met rollen plastic om de feestelijk gedekte tafels op het Kerkplein te beschermen tegen het water.
Met bàkken kwam het naar beneden die dag.
Je kon de organisatoren per minuut een ons lichter zien worden in die kwellende regenachtige uren.
Maar zowaar, een half uur voor het begin van de maaltijd scheurde de hemel open en verwarmde de avondzon een van de meest unieke beelden die ik van het jubileumjaar op mijn netvlies heb: ruim 800 Leerdammers, feestend en etend in kleurige kledij gestoken aan lange tafels op het Kerkplein.
Jong en oud, blank en zwart, moslims, christenen en niet-kerkelijken broederlijk en zusterlijk naast elkaar aan de feestdis.
Dat is Leerdam! Dacht ik toen. Kleurrijk en saamhorig.
En dat denk ik nu nog.

Het beeld van Leerdam op die mooie zomerdag op 14 juli zal ook nog lang blijven hangen:
Te Land, Ter zee en in de Lucht was in de stad.
Op zaterdag puilde de Zuidwal uit. Reeds om 8 uur 's morgens zaten de eerste Leerdamse gezinnen, compleet met koelboxen en etenskisten, klaar op de Zuidwal.
En we zagen onze eigen Leerdammer Ben Kroeze manhaftig strijden op de smalle strip boven het water, voor de eer van Leerdam.
Ben, al heb je de overkant dan niet gehaald, elk mens droomt van zijn eigen fifteen seconds of fame. Jij hebt het waargemaakt. Een week later nationwide op televisie. En de weken daarna kon iedereen die in het buitenland met vakantie was, er op BVN-tv van genieten. Die hele zaterdag, met de duizenden mensen die op de been waren, was er geen wanklank in de stad. Alleen maar feest. Een compliment voor Leerdam.
En ook een groot compliment voor onze politie, voor de brandweer en de vele medewerkers van de gemeente. Het liep als een trein.

Ik zei het u al, ik noem slechts een paar voorbeelden, zonder iemand tekort te willen doen. De Bazuiners, de Scouts, La Troupe, Aurora en de Leerdamse roeiers. De glasblazers, de vuurspuwer en de ballonopblazers. En dan vergeet ik er geheid nog een aantal.

We houden als stad ook wat over aan het jubileum.
Zo is er is de afgelopen maanden keihard gewerkt aan twee prachtige, echt Leerdamse cadeau's.
Daarvoor wil ik nu graag Bert Woudenberg vragen het woord van me over te nemen:

(Bert Woudenberg overhandigt aan de burgemeester twee boeken: Leen en Laila uit Leerdam en interviewboek Gewoon Leerdammers)

Hartelijk dank Bert Woudenberg en alle mensen achter je!

Ik wil van deze laatste mogelijkheid gebruik maken om onze beide hoge jubileumgasten nog even in het zonnetje te zetten, Graaf Willem Mol en de Drossaard van Gersen.
Graaf Willem, bedankt voor de aansporing van een jaar geleden. Maar u hebt inmiddels zelf kunnen vaststellen: Leerdam had uw aansporing niet nodig!
Drossaard Cor van Gerssen en ik haalden u op de Zuidwal feestelijk onze stad binnen. Vandaag doen we u, na dank voor bewezen diensten, uitgeleide, terug naar uw adellijke rustplaats. Maar niet met lege handen.

Aan u beiden wil ik deze eerste exemplaren overhandigen van dit unieke boek met interviews en beelden van gewone Leerdammers en van het niet minder unieke Leerdamse stripboek. Voor U Graaf Willem en Drossaard van Gersen, de zoete troost van gesprekken met gewone Leerdammers en de opwinding van een romance in Leerdam.
Voor als het u beiden eens te kil wordt in uw tombe.

(Hierna wil Graaf Willem twee minuten het woord om afscheid te nemen van Leerdam)

(Victor Molkenboer vervolgt)

Dames en heren nog even ter aanmoediging:
Beide boeken, als eerste overblijfsel van het jubileum van onze stad, zijn voor elke Leerdammer tegen een minibedrag verkrijgbaar bij de boekhandel van Kralingen.
Ze staan hier vandaag in de tussenhal met een verkooptafel.
Het stripboek Leen en Leila uit Leerdam en het boek Gewoon Leerdammers:
Koop ze snel want OP+OP!!!

Nog één belangrijke waarneming:

Het afgelopen jaar heeft ons als gemeentebestuur geleerd dat er met samenwerking grootse dingen tot stand kunnen komen. In Leerdam zindert het van de ideeën. Als gemeente kunnen we meehelpen aan het realiseren daarvan. Niet altijd of alleen met geld. Maar ook met faciliteiten, met mentale steun en met enthousiasme. Daarmee krijgt onze samenleving samenhang.
En met zoveel kleuren op het palet, maatschappelijk, cultureel, kerkelijk, is samenhang van groot belang.

De roep om saamhorigheid én het enthousiasme rond het stadsjubileum bracht de raadsfracties op voorstel van de VVD op het idee van de Stadsrechtenprijs.
Een deskundige jury onder leiding van wethouder Petra Groeneweg en de leden, in de praktijk het comité van aanbeveling 'Leerdam 600 jaar stad' heeft zich over de kandidaten gebogen.
Graag geef ik daarom het woord aan Petra Groeneweg.
---

( Petra Groeneweg / uitreiking Stadsrechtenprijs )

Zie separaat juryverslag
---

Victor Molkenboer sluit af:
Alle genomineerden en de winnaars van de Stadsrechtenprijs: van harte gefeliciteerd!

Ik wens u allen een vrolijke avond hier in het Hofje en u en ons met elkaar een
gelukkig, gezond, spannend, boeiend en uitdagend 2008!

---

(De uitgesproken tekst kan van de gedrukte tekst afwijken.)

---- --



Ingezonden persbericht