Gemeente Binnenmaas

Meedenken over nieuw subsidiebeleid

Bijna 150 vrijwilligersorganisaties in Binnenmaas hebben al een uitnodiging ontvangen om in de komende maanden mee te denken over het nieuwe subsidiebeleid. Dat is een unieke kans om van meet af aan invloed uit te oefenen op het beleid waarmee de gemeente de vrijwilligersorganisaties wil ondersteunen. Aan het einde van het proces moet er een herkenbaar Subsidiebeleidsplan liggen, en het juridische jasje daaromheen: de nieuwe Subsidieverordening. Die verordening vervangt per 1 januari 2009 de "oude" verordeningen van de voormalige gemeenten Binnenmaas en 's-Gravendeel.

Om te weten wat er speelt bij de vrijwilligersorganisaties wordt in januari een eerste reeks bijeenkomsten gehouden. Die bijeenkomsten beginnen zonder een door de gemeente vastgestelde agenda; de deelnemers bepalen samen onder begeleiding van een procesteam de gespreksonderwerpen. De ervaring bij andere gemeenten leert dat er vaak veel meer aan de orde komt dan de verdeling van de zak met geld. Trends en ontwikkelingen komen bijvoorbeeld in beeld, kansen en bedreigingen, of wensen, ervaringen en behoeften van de deelnemers. Wellicht zullen de deelnemers ook willen praten over wat er beter kan, of wat juist moet blijven zoals het is. Op deze manier worden de bouwstenen verzameld voor het nieuwe beleid.

Wie kan deelnemen?

In ieder geval zijn de organisaties uitgenodigd die nu al subsidie van de gemeente ontvangen. En omdat de bijeenkomsten níet gaan over het verdelen van geld, zijn ook al veel organisaties uitgenodigd die nog geen subsidie ontvangen. Dat heeft te maken met het feit dat er grote verschillen zitten in het subsidiebeleid van de voormalige gemeenten Binnenmaas en s-Gravendeel. Het is een uniek moment om samen na te denken over de vormgeving van het nieuwe subsidiebeleid.

De eerste bijeenkomsten worden gehouden in het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam:

GROEP

DATUM

TIJD

Cultureel en landschappelijk erfgoed

14 januari 2008

19.15 21.30 uur

Samenlevingsopbouw (1)

15 januari 2008

09.15 11.30 uur

Samenlevingsopbouw (2)

15 januari 2008

13.15 15.30 uur

Jeugd- en jongerenorganisaties

21 januari 2008

19.15 21.30 uur

Podiumkunsten

23 januari 2008

19.15 21.30 uur

Sportorganisaties - binnensport

28 januari 2008

19.15 21.30 uur

Sportorganisaties - buitensport

30 januari 2008

19.15 21.30 uur

Kennis bundelen

De vrijwilligersorganisaties zijn ervaringsdeskundigen bij uitstek en beschikken over een schat aan informatie. Deze informatie wordt gebruikt als bouwsteen voor een eerste aanzet tot een nieuw subsidiebeleid. Deze aanzet wordt in een tweede reeks bijeenkomsten weer voorgelegd aan de organisaties. Dan kunnen zij verbeteringen en aanvullingen aanbrengen. Ook de gemeenteraad wordt bij dit proces betrokken, zodat raad en vrijwilligersorganisaties samen optrekken. Zo groeit langzaam maar zeker het nieuwe subsidiebeleid. Dat verschilt met de "oude" manier van beleid maken waarbij eerst een beleidsdocument wordt opgesteld en de inwoners daarna via inspraak kunnen reageren.

Uiteindelijk is het uiteraard wel de gemeenteraad die, naar verwachting voor de zomervakantie, een beslissing neemt over het nieuwe beleid en de daaraan gekoppelde subsidieverordening.

Informatie

Als u meer informatie wilt over de manier waarop het nieuwe subsidiebeleid wordt opgesteld, of geen uitnodiging heeft ontvangen maar toch wil meepraten, dan kunt u contact opnemen met Mohamed Chaïbi of Ben Boon van de afdeling Maatschappelijke zaken van de gemeente, telefoon 078 633 45 66 of per e-mail: mohamed.chaibi@binnenmaas.nl. Alle informatie staat ook op de website van gemeente Binnenmaas, www.binnenmaas.nl onder de rubriek 'Inwoners', kopje 'Nieuw subsidiebeleid'.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl