RWI: Uitnodiging aan de pers, afscheid RWI-voorzitter Jan van Zijl

07/01/2008 10:03



Raad voor Werk en Inkomen



Raad voor Werk en Inkomen

Uitnodiging aan de pers

Afscheidssymposium RWI-voorzitter Jan van Zijl
De relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Den Haag, 7 januari 2008

Op maandagmiddag 14 januari vindt het officiële afscheid plaats van Jan van Zijl als voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen. Ter gelegenheid van zijn vertrek biedt de RWI Van Zijl een symposium aan over de relatie en afstemming tussen (beroeps)onderwijs en arbeidsmarkt. Het is een van de thema's die Jan van Zijl in zes jaar RWI-voorzitterschap op de politiek-maatschappelijke agenda heeft gezet. En het zet ook zijn overstap naar de MBO Raad in een bijzonder licht.

Centraal op het symposium staan vragen als: hoe groot is de kloof tussen wat de arbeidsmarkt vraagt en wat het (beroeps)onderwijs aanbiedt? Wat is de ideale verhouding tussen enerzijds beroepsgericht en anderzijds competentiegericht opleiden? Vereist een verantwoorde studie- en beroepskeuze enige dwang richting leerlingen en onderwijsinstellingen? Welke verplichtingen schept de noodzaak van een 'leven lang leren' voor overheid en werkgevers, maar ook voor werknemers zelf?

Hoofdspreker op het symposium is Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de forumdiscussie doen mee: Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW), Piet Boekhoud (voorzitter College van Bestuur Albeda College Rotterdam), Margo Vliegenthart (vertrekkend voorzitter MBO Raad) en Marco Wilke (directeur CINOP, onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in leren, opleiden en ontwikkelen). Discussieleider is Hans Spigt, wethouder gemeente Dordrecht en plaatsvervangend voorzitter RWI. Ook minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt op deze bijeenkomst officieel afscheid van Jan van Zijl.

Het symposium vindt plaats op:

Maandagmiddag 14 januari, 15.00 - 16.30 uur
Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag

De pers is van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de regering en andere partijen over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de re-integratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.