Gemeente Leeuwarden

Avondvliegen vliegbasis Leeuwarden

Bron: Vliegbasis Leeuwarden (10-01-2008) Vanaf maandag 14 januari start het avondvliegseizoen voorjaar 2008 van de Vliegbasis Leeuwarden. In week 3 is de vliegbasis open voor vliegverkeer van 12.00 uur tot 21.00 uur. Gedurende de weken 4, 5, 7, 8, 11 en 12 is op maandag tot en met donderdag de vliegbasis open van 17.00 uur tot uiterlijk 22.45 uur. In principe vervalt op deze dagen het ochtendprogramma en begint het vliegen vanaf de basis rond de namiddag. In het voorjaar van 2008 wordt er gevlogen conform het avondvliegprogramma van het voorjaar 2007; vier avonden per week in plaats van twee avonden per week. Hierdoor kan het avondvliegseizoen in het voorjaar van 2008 in een geringer aantal weken worden afgerond.

Daarnaast is de Vliegbasis Leeuwarden voor de invulling van het avondvliegen afhankelijk van externe factoren zoals beschikbaarheid van het luchtruim (vooral boven zee) en medegebruikers van datzelfde luchtruim. Om die reden wordt n nauw overleg met de afdeling luchtverkeersbeveiliging van het Air Operations and Control Station in Nieuw-Milligen en collega's van Vliegbasis Volkel een programma samengesteld dat invulling geeft aan de behoefte van beide bases. Naast uitvoeren van avondvluchten in Nederland voert de vliegbasis ook deel hiervan uit in het buitenland.

Het uitvoeren van oefenmissies bij duisternis is noodzakelijk voor een optimale training van de F-16 vliegers. Inzet van F-16´s boven onder meer Afghanistan vindt voor een belangrijk deel bij nacht plaats. Na de modernisering van de F-16 (MLU F-16) zijn de mogelijkheden om in het donker te opereren aanzienlijk verbeterd. Zo heeft de vlieger onder andere zeer geavanceerde nachtzichtapparatuur en doelaanwijsapparatuur tot zijn beschikking gekregen. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden.

In de komende weken wordt er ook boven land met nachtzichtapparatuur geoefend. Hiervoor is een luchtverkeersgebied boven Noord-Nederland aangewezen. Op een minimale vlieghoogte van 1950 meter wordt het gebruik van nachtzichtapparatuur geoefend.

Om operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken.