GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburgweek 14 - 17 januari 2008

Dinsdag

Verbeteren van regels voor de automobielindustrie (CARS 21), rapport Chatzimarkakis Het doel van CARS 21 is het verbeteren van de regelgeving voor de Europese automarkt. Dit zou moeten leiden tot minder administratieve rompslomp en minder dubbele of tegenstrijdige wetgeving. Kathalijne Buitenweg juicht dit toe. Wel is ze ontevreden met de uiteindelijke voorstellen van de rapporteur. Zo zijn de voorstellen om de CO2-uitstoot door auto´s terug te dringen slap. Gelukkig is CARS 21 slechts een eigen initiatiefrapport, maar in de aanloop naar de behandeling van het teleurstellende Commissievoorstel over schonere auto´s, is een sterke positie van het Europees Parlement op dit punt gewenst. Verder spreekt de rapporteur zich uit voor een bindende doelstelling van 10% biobrandstoffen in 2020. Dat baart GroenLinks zorgen. De belofte was namelijk dat er eerst een uitgebreide analyse moest komen van de sociale en milieu gevolgen van het gebruik van biobrandstoffen. Overigens spreken de Groenen liever van agrobrandstoffen, omdat de term biobrandstoffen in veel gevallen misleidend is.

Terugdringen van bureaucratie in transportsector, verslag Costa

Het Europees Parlement stemt over het terugdringen van de bureaucratie in de transportsector. De Europese Commissie besloot vorig jaar om Europese wetgeving effectiever en eenvoudiger te maken. Administratieve lasten van bedrijven moeten voor 2012 met 25% verlaagd zijn. Het voorstel van rapporteur Costa draagt bij aan het vereenvoudigen van wetgeving voor transporteurs. Bijvoorbeeld door een einde te maken aan het invullen van dubbele formulieren en het leveren van onnodige informatie. Naar schatting van de Europese Commissie zullen 300.000 ondernemingen in de transportsector profiteren van deze vereenvoudiging. Joost Lagendijk juicht dit toe. De verwachte winst als gevolg van verminderde administratieve lasten is 160 miljoen per jaar.

Woensdag

Rechten van het kind, verslag Angelilli

Het Europees Parlement stemt over een EU strategie die de rechten van kinderen moet beschermen. Kinderen gaan wereldwijd nog te vaak niet naar school en lopen het risico te worden verstoten of verkocht, uitgehuwelijkt en seksueel te worden misbruikt of uitgebuit. Enkele specifieke problemen binnen de EU zijn de sociale uitsluiting van Roma-kinderen, kinderhandel, kinderpornografie op internet en het toedienen van vooraf niet specifiek geteste geneesmiddelen aan kinderen. Kathalijne Buitenweg steunt het voorstel.

Donderdag

Oprichting Europese Politiedienst, verslag Díaz de Mera García

Het Europees Parlement stemt over een voorstel om het mandaat van Europol uit te breiden van ´georganiseerde criminaliteit´ naar criminaliteit in het algemeen. Tevens wordt voorgesteld om Europol om te vormen tot een agentschap van de Europese Unie. De zeggenschap van het Europees Parlement wordt ook vergroot, omdat Europol in de Europese begroting valt. De omvorming brengt ook met zich mee dat Europol ambtenaren immuniteit zullen genieten, maar niet wanneer zij meedoen aan operantionale activiteiten. Het niveau van gegevensbescherming is in het voorstel slechter dan de huidige situatie. Zo wordt in het voorstel aangegeven dat Europol data mag gaan gebruiken van particuliere bedrijven. Ook zou Europol de bevoegdheid krijgen om gegevens aan derde landen en instanties te verstrekken. Volgens Kathalijne Buitenweg moet er een waarborg komen om persoonsgegevens te beschermen.

Strategie voor Zuid Kaukasus, rapport Polfer

Het Europees Parlement stemt over een Europese strategie voor de Zuid Kaukasus. Dit gebied bestaat uit de landen Georgie, Azerbeidjaan en Armenië en is een arena voor de concurrentie tussen strategische belangen van verscheidene grote geopolitieke spelers geworden. Voor Europa is de regio zeer belangrijk vanwege de energievoorzieningen. Verschillende gas- en oliepijpleidingen lopen door het gebied naar Europa. Tussen de drie landen zijn er een aantal conflicten gaande dat leidt tot slechte regionale samenwerking en een risico is voor de stabiliteit en veiligheid in en rondom het gebied. Ook zijn er conflicten met bepaalde buurlanden, zoals het conflict tussen Armenië en Turkije. Zo is de grens tussen deze landen nog steeds gesloten, wat problemen veroorzaakt met bijvoorbeeld de energietoevoer naar Europa. Joost Lagendijk steunt het voorstel en roept Turkije op om Armenië niet uit te sluiten en te streven naar een oplossing.

Anita de Horde

Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa