Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Moord en doodslag in het Glaspaleis
Duotentoonstelling Verboden schuin te schieten! en Air to Air

Moord en doodslag, sabotage, smokkel, gevaarlijke militaire objecten: dit alles is van maandag 14 januari t/m zondag 24 februari 2008 te zien in de duotentoonstelling 'Verboden schuin te schieten!' en 'Air to Air' in het Glaspaleis. Enerzijds een fototentoonstelling met een historische fotoverzameling van het Antwerpen van 1930 tot 1960 uit het politiearchief, te bezichtigen op niveau +1 van het Glaspaleis. Anderzijds een serie Air to Air raketten, gemaakt door Harold de Bree, tentoongesteld in de vitrine. De duotentoonstelling is gratis te bezoeken.

Verboden schuin te schieten!
Antwerpen bleef tussen 1930 en 1960 van geen enkel soort misdrijf gespaard. Zo blijkt uit de historische fotoverzameling van de Antwerpse federale politie, die in de tentoonstelling 'Verboden schuin te schieten!' voor het eerst wordt gepresenteerd. Dat het Glaspaleis de kans krijgt om deze collectie tentoon te stellen is hoogst uitzonderlijk. Het beeldmateriaal uit politiearchieven is immers luguber, spectaculair, beklijvend, confidentieel, regulerend, bezwarend. Hoewel de foto's hun juridische relevantie hebben verloren, snijden zij nog steeds uiterst gevoelige en tijdloze vraagstukken aan. In een museale omgeving winnen ze tegelijk aan suggestief vermogen. De toeschouwer wordt teruggeworpen op zijn eigen blik, zijn eigen fantasie en de verborgen vertelkracht van het beeld. 'Verboden schuin te schieten!' wordt mede mogelijk gemaakt door FotoMuseum Provincie Antwerpen.

Air to Air
Harold de Bree - winnaar van de Den Haag Sculptuur Rabobank Award 2007 - reconstrueert oude militaire objecten. Vliegtuigen, tanks, een hele winkel met geweren. Gebouwd op ware grootte en gebaseerd op tekeningen gevonden op internet. Zware, nare, kolossale, gevaarlijke objecten. Voor de vitrine van het Glaspaleis maakt hij een serie 'Air to Air' raketten op wagentjes. De Bree's werk is niet te 'overzien'. Het is massaal aanwezig. Je zou zijn werk als letterlijke herhaling en reconstructie van de geschiedenis kunnen opvatten; anti-nieuw en anti-kunst. Je neemt het aan voor wat het is; tenminste op het eerste gezicht. Op het tweede gezicht zal het concrete verdwijnen en door een aangrijpende sfeer gevolgd worden. Helderheid vervangen door onzekerheid; antwoorden door vragen. Hij gebruikt daarbij eenvoudige industriële materialen om schijnbare replica's te maken die de natuur tarten.

Naast de duotentoonstelling in het Glaspaleis wordt vanaf 24 januari 2008 in de Stadsgalerij Heerlen werk uit de collectie geëxposeerd, in samenhang met een installatie van Regine Schumann, het werk 'Tenslotte, Hondenvoer.' van Martina Florians en een nieuwe projectruimte met François Salden.

Openingstijden Glaspaleis: ma-za: 9-23 u, zo: 11-17 u. Glaspaleis - Bongerd 18 - 6411 JM Heerlen

www.glaspaleis.nl

////////////////////////////
informatie voor de redactie:

Charlotte Berkhout / Janneke Schmeitz
c.berkhout@heerlen.nl / j.schmeitz@heerlen.nl
T 045-5772203