Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 10 januari 2008

Noord-Holland krijgt weer drie klimaatbosjes

Op 14, 15 en 17 januari worden drie klimaatbosjes geplant. Eén in Slotervaart, één in Weesp en één in Grootebroek. In Slotervaart plant gedeputeerde de heer P. Visser samen met wethouder De Wilt van Stadsdeel Slotervaart, directeur Jan Kuiper van Landschap Noord-Holland en basisschool Pro Rege het bosje. Het aanplanten hier, op Christoffel Plantijnpad aan de rand van het Sloterpark, is een persoonlijk geschenk van de gedeputeerde (en Amsterdammer) aan het goede doel. In Weesp komt het bosje bij schans de Roozenboom en in Grootebroek bij de R.K. jenaplanbasisschool De Hussel. De feestelijke aanplant van de walnotenbomen gebeurt in het kader van de landelijke bewustwordingscampagne HIER.nu die gesteund wordt door de Nationale Postcode Loterij.

De klimaatbosjes zijn echte signaalbosjes. Ze bestaan uit drie, zes of negen walnotenbomen en een herkenningsteken. Ze staan op opvallende plekken en moeten mensen bewust maken van de klimaatproblematiek. Over 100 jaar staan deze bosjes nog symbool voor het klimaatvraagstuk. Met de deelname aan deze actie laten gemeenten en scholen zien dat ze het klimaat en duurzaamheid serieus nemen.

In Noord-Holland zijn al 20 bosjes komende tijd worden er nog 25 geplant. Ze staan bijvoorbeeld in Castricum, Spierdijk, De Rijp, Cruquius, 's-Graveland, Alkmaar, Zaandam en op Texel. In heel Nederland komen minimaal 600 klimaatbosjes te staan. De Nationale Postcode Loterij maakt de aanplant van de klimaatbosjes financieel mogelijk.

Het planten van klimaatbosjes is een initiatief van de 12 provinciale Landschappen en Landschapsbeheer Nederland. De actie met de klimaatbosjes maakt deel uit van de landelijke klimaatcampagne HIER, waarbij maar liefst 38 goede doelenorganisaties zich inspannen om de klimaatverandering op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. De campagne wil mensen laten zien dat de oplossing van het klimaatprobleem niet ergens ver weg ligt, maar hier. Bij ons. Wij kunnen nu iets doen. En andere dingen juist laten. Meer hierover staat op www.hier.nu.