Gemeente Rotterdam

In de week van 14 tot en met 18 januari hebben drie van de zes raadscommissies een externe oriëntatie. De overige commissies vergaderen op het Stadhuis.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie

Dinsdag 15 januari, 9.30 uur

De commissie bespreekt de voortgangsrapportage Centraal Onthaal en een brief van de wethouder waarin een toelichting wordt gegeven op de regel dat mensen die gebruik willen maken van de Rotterdamse maatschappelijke opvang een binding met de regio moeten hebben. Verder wordt de nazorg van diverse groepen ex-gedetineerden, en de maatregelen die de gemeente neemt om Rotterdammers te informeren over de Wet maatschappelijke ondersteuning (de zogenoemde Vraagwijzersystematiek) besproken.

Tenslotte komen de afdoeningsvoorstellen voor enkele moties aan de orde. Het betreft de motie-Van den Berg over 'begrijpelijke formulieren', de motie-Van der Hilst over de samenhang tussen de centrale regie van Mensen Maken de Stad en de programma's Veilig en Schoon & Heel en de motie-Van den Anker over 'de echte dialoog'.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen en Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Commissies bezoeken Gemeentearchief Rotterdam

Dinsdag 15 januari, 14.00 uur, Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651

Beide commissies bezoeken het Gemeentearchief Rotterdam (GAR) in het kader van hun 150-jarig jubileum. De directeur geeft een toelichting op het werk van het GAR en de commissieleden krijgen een rondleiding door het archief. Het programma wordt afgesloten met een historische wandeling langs een deel van de brandgrens.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Woensdag 16 januari, 9.30 uur

De commissie bespreekt de beantwoording van schriftelijke vragen van de heer Harreman en de heer Heijmen over de renovatie van woningen aan de Essenburgsingel/Essenburgstraat. De bewoners moeten als gevolg van de renovatie tijdelijk verhuizen, maar zij hebben geen garantie dat ze daarna terug kunnen keren.

De commissie bespreekt verder de brief van het College, waarin wordt aangegeven op welke wijze de aanbevelingen van de Rekenkamer Rotterdam over selectieve migratie in het collegebeleid zullen worden opgenomen. Selectieve migratie is de onevenredige uitstroom van hoge inkomens en toestroom van mensen met de lagere inkomens. De gemeente probeert zogenoemde selectieve migratie tegen te gaan.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Commissie bezoekt Lokale Cultuur Centra

Woensdag 16 januari, 14.00 uur, LCC Lombardijen, Menanderstraat 89 en LCC t Klooster, Afrikaanderplein 7

De externe oriëntatie staat in het teken van Cultuur in de Wijken. De commissie bezoekt twee Lokale Cultuur Centra (LCC) als voorbereiding op de presentatie van de visie van het college op deze centra.

De commissie bezoekt eerst LCC Lombardijen waar de plannen met de LCCs aan de orde komen. Omstreeks 15.00 uur is de commissie in LCC t Klooster. Vertegenwoordigers van de initiatiefnemer Stichting Theater op Katendrecht, komen eerst aan het woord. Daarna volgt een discussie over de rol van de LCCs binnen de cultuur. Afgevaardigden van de deelgemeenten nemen deel aan deze discussie.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer

Commissie oriënteert zich op duurzame activiteiten in de haven

Donderdag 17 januari (vertrek 9.00 uur per bus van het Stadhuis), diverse plekken in het havengebied

De commissie reist per bus en boot door het havengebied om zich te laten informeren over duurzame activiteiten in de haven. De commissie maakt kennis met Argos, producent van biobrandstoffen. Tijdens dit bezoek lichten diverse bedrijven toe hoe het bedrijfsleven zelf aan de slag gaat met duurzaam ondernemen. Daarnaast discussieert de commissie met onder andere vertegenwoordigers van het havenbedrijfsleven en milieuorganisaties over drie zeer belangrijke duurzaamheidsthema's voor de haven en voor Rotterdam: de invloed van de scheepvaart op de luchtkwaliteit, de aanpak van bodemvervuiling en bereikbaarheid.

Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR)

Donderdag 17 januari 16.00 uur, kamer 105

De commissie bespreekt welke diensten en kostenposten nader onderzocht moeten worden op doelmatigheid. Tevens bespreekt de COR de uitkomsten van de interim controle door de interne accountant. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn de brief over de subsidieregeling "Rotterdam Idee", het onderzoeksprogramma 2008 van de auditdienst en een evaluatie van het seminar naar doelmatigheid en de rol van de gemeenteraad dat de COR onlangs organiseerde in Rotterdam.

Actualiteitenuur gemeenteraad

Donderdag 17 januari, 14.00 uur, raadzaal

De onderwerpen zijn kort na 10.00 uur bekend.

Het actualiteitenuur wordt live uitgezonden op internet www.rotterdam.nl. Ook zijn hier achteraf de beelden terug te zien per agendapunt (gemeentebestuur/gemeenteraad/ videoarchief).

Bron: Griffie, 10-01-2008