Raad van State


Agenda week 3

Maandag 14 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de vergunning op grond van de Grondwaterwet die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft verleend aan de minister van VROM voor de opslag van kou en warmte in de bodem. Deze opslag vindt plaats door middel van een zogenoemde 'monobron' en is bedoeld voor de klimaatbeheersing van het gebouw van de TBS-kliniek in de Stripheldenbuurt in Almere. De minister vindt een aantal vergunningvoorschriften 'onredelijk bezwarend' en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703309/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van de algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), waarbij van een garagebedrijf in Rotterdam de erkenning voor het uitvoeren van keuringen van motorvoertuigen tot en met 3500 kilogram voor een periode van twaalf weken is ingetrokken. Dit heeft de RDW gedaan, omdat tijdens een steekproefkeuring de auto die gekeurd moest worden niet aanwezig was, waardoor de keuring niet kon plaatsvinden. De rechtbank in Rotterdam heeft een eerder beroep van de garagehouder gegrond verklaard, omdat de garagehouder aannemelijk heeft gemaakt dat de auto wel aanwezig was. De Directie van de Dienst Wegverkeer is het niet met de uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705172/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om aan het college van burgemeester en wethouders van Den Helder een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen voor een losloopgebied voor honden. Het gemeentebestuur staat het loslopen van honden op het terrein langs het Hengstenpad al een groot aantal jaren toe. De minister vond dat het college een vergunning hiervoor moest aanvragen, omdat het terrein in het beschermd- en staatsnatuurmonument "Duinen van Den Helder en Callantsoog" ligt. De minister wil dat daar de oorspronkelijke duinvegetatie weer terugkomt. Aangezien het loslopen van honden in het natuurgebied volgens hem schadelijk is voor de natuur, heeft hij de vergunning geweigerd. Zowel het gemeentebestuur als de Werkgroep Blaffend Protest komen tegen de weigering in beroep. (zaaknummer 200701451/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 15 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de weigering door het Participatiefonds voor het Onderwijs om de uitkeringskosten van de Stichting Islamitische School Amsterdam vanwege het ontslag van drie leerkrachten te vergoeden. Om voor vergoeding van uitkeringskosten in aanmerking te komen moeten scholen dat volgens de regels van het Participatiefonds zes weken van tevoren melden. Als dat niet gebeurt, moeten de scholen zelf de uitkeringskosten betalen. Volgens het Participatiefonds heeft de stichting te laat gemeld dat de drie leerkrachten zijn ontslagen. De stichting heeft de leerkrachten ontslagen, omdat het onderwijs in allochtone levende talen niet meer werd bekostigd, zodat die vakken kwam te vervallen. De stichting komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200703822/1, 200703824/1 en 200703827/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Borneo, Sporenbrug en Rietlanden" van de gemeente Amsterdam. Het plan maakt onder meer de realisatie van project Fountainhead mogelijk. Dit project betreft de bouw van een gebouw van 20 verdiepingen hoog waarin appartementen en een basisschool zullen worden gevestigd. Dit complex wordt gebouwd in stadsdeel Zeeburg. Het plan maakt ook de aanleg van een speelveld voor de school mogelijk. Een aantal omwonenden is het er niet mee eens dat op de derde, vierde en vijfde verdieping van het complex een parkeergarage komt. In een eerder plan zou deze nog ondergronds worden aangelegd. Zij zijn onder meer bang dat hierdoor de sociale veiligheid afneemt en de luchtkwaliteit verslechtert. Daarom verzoeken zij de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706908/2)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft verleend aan een pluimveebedrijf aan de Dennenkamp in Groesbeek. Onder meer de bewoners van Villapark de Zeven Heuvelen en het naastgelegen sportpark Achilles '29 zijn het niet eens met de vergunning. Zij vinden dat het pluimveebedrijf te veel stankoverlast veroorzaakt en niet voldoet aan de afstandseis uit de relevante regelgeving voor veehouderijen. Daarom had de vergunning volgens hen niet verleend mogen worden. De Raad van State heeft op 22 november 2006 eerder een milieuvergunning voor het bedrijf vernietigd, omdat het pluimveebedrijf niet aan de stanknormen kon voldoen. Deze uitspraak met zaaknummer 200602676/1 is te vinden op onze website (www.raadvanstate.nl) onder 'ZOEKEN' - 'Uitspraken'. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het gemeentebestuur de nieuwe milieuvergunning verleend. (zaaknummer 200703236/1)

10.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Reusel-De Mierden heeft opgelegd aan een inwoner van Hooge Mierde vanwege de bouw van een loods zonder bouwvergunning aan De Stad in Hooge Mierde. De dwangsom ziet ook op de illegale opslag van banden, een bandenafhaalapparaat en een balanceerapparaat in een andere loods. De eigenaar van de loodsen geeft toe dat de loods illegaal gebouwd is, maar doet een beroep op eerder gemaakte afspraken met de gemeente over legalisering ervan. Daarom komt hij tegen de dwangsom in hoger beroep. (zaaknummer 200703519/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland heeft opgelegd aan een hoveniersbedrijf met tuincentrum aan de Duinzoom in Renesse. Met de dwangsom wil het gemeentebestuur bereiken dat de verkoop van diensten en producten die niet eigen zijn aan het tuincentrum - zoals de verkoop van open haarden - wordt gestaakt. Het bedrijf heeft - naar eigen zeggen - vanwege de dreiging van de dwangsom alle activiteiten in het tuincentrum gestaakt, maar betwist dat er activiteiten plaatsvonden die daar niet waren toegestaan. Verder doet het bedrijf een beroep op het gelijkheidsbeginsel. In het tuincentrum wordt nu namelijk volgens hem door een ander bedrijf precies dezelfde activiteiten verricht. Tegen deze activiteiten wordt niet opgetreden, aldus het bedrijf. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704524/1)

11.15 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) aan een bloemenboekettenbedrijf in Aalsmeer. Dit bedrijf heeft 18 Polen, 1 Russische en 2 Marokkanen aan het werk gezet. De staatssecretaris vindt dat de boete kon worden opgelegd omdat deze buitenlandse werknemers niet beschikten over een tewerkstellingsvergunning of een geldig legitimatiebewijs. De eigenaar van het bedrijf bestrijdt de overtreding van de Wav niet, maar is het niet eens met de hoogte van de boete. Hij vindt de opeenstapeling van boetes vanwege de 21 overtredingen onredelijk. De rechtbank in Amsterdam heeft een eerder beroep van het bedrijf hierom gegrond verklaard en de boete verlaagd. Zowel de minister als het bedrijf zijn het niet met de uitspraak eens en komen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705380/1)

Woensdag 16 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de weigering door de minister van Verkeer om op elf trajecten van rijkswegen een maximumsnelheid van 80 km/u in te voeren. De Vereniging Milieudefensie heeft daarom verzocht. Het gaat onder meer om de ring A10 bij Amsterdam, de A2 langs Den Bosch en Eindhoven en de A15 langs Ridderkerk. Volgens de vereniging is op de wegen sprake van te veel uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide. Zij stelt dat Europese en nationale regels de Nederlandse staat verplichten maatregelen te treffen om de uitstoot te beperken. Milieudefensie vindt dat het instellen van de 80km-zones daaraan een bijdrage levert. De minister is het niet met de vereniging eens. Hij wijst er onder meer op dat de huidige proef, waarbij in vier zones bij de grote steden een maximumsnelheid van 80 km/u geldt, nog moet worden geëvalueerd. De rechtbank in Amsterdam heeft in beroep de minister in het gelijk gesteld. Tegen deze uitspraak komt Milieudefensie in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704973/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht om aan een café in Dordrecht een vergunning te verlenen. Het gaat om café De Bel. De vergunning is geweigerd op grond van de Wet BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Volgens die wet kan dat indien ernstig gevaar bestaat dat die mede zal worden gebruikt om voordeel te halen uit gepleegde strafbare feiten. Volgens het college blijkt uit het uitgevoerde BIBOB-advies onder meer dat de eigenaren van het café handelen in verdovende middelen. De eigenaren zijn het niet met de weigering eens. Zij bestrijden dat ze zijn betrokken bij drugshandel en vinden dat daar onvoldoende aanwijzingen voor zijn. In beroep zijn zij door de rechtbank in Dordrecht in het gelijk gesteld, omdat de eigenaren niet voor drugsdelicten zijn veroordeeld en er geen opsporingsacties hebben plaatsgevonden. Daarom is volgens de rechtbank onvoldoende aangetoond dat sprake is van een ernstig vermoeden van ernstig gevaar. Het college en de burgemeester van Dordrecht komen tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705100/1)

13.30 uur

Zitting over de intrekking door de burgemeester van Groningen van de exploitatievergunningen van een aantal prostitutiehuizen aan de Hoekstraat in Groningen. De vergunningen zijn ingetrokken op grond van de Wet BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), omdat volgens de burgemeester het gevaar bestaat dat die vergunningen worden gebruikt om voordeel te halen uit gepleegde strafbare feiten. Hij vermoedt dat de eigenaar betrokken is bij vrouwenhandel en vrouwen uit voormalig Joegoslavië haalt voor prostitutiewerkzaamheden. Verder wordt vermoed dat deze vrouwen worden mishandeld en gedrogeerd. De burgemeester denkt ook dat de eigenaar belastingfraude pleegt. De rechtbank heeft een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard, omdat de eigenaar volgens haar aannemelijk heeft gemaakt dat verschillende feiten waarop de intrekking is gebaseerd, niet kloppen. Tegen deze uitspraak is de burgemeester in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. (zaaknummer 200706926/1)

Donderdag 17 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Spoorzone" van de gemeente Delft. Het plan voorziet in herontwikkeling van de spoorzone in het centrum van Delft door onder meer de bouw van een viersporige spoortunnel, ongeveer 1.500 nieuwe woningen, 50.000 m² kantoren, waaronder een stadskantoor, en een nieuw station. Het plan voorziet ook in een gedeeltelijke verlegging van het bestaande spoor in oostelijke richting, waardoor meerdere woningen aan de Van Leeuwenhoeksingel moeten verdwijnen. De gemeente wil met het ondergronds brengen en verleggen van de spoorlijn bereiken dat het centrum van Delft minder last heeft van het treinverkeer. Meerdere bedrijven in de omgeving en inwoners van Delft hebben bezwaren tegen het plan. Zij vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit, voor een toename van geluidsoverlast en voor verkeersoverlast. Meerdere bewoners van de woningen die moeten verdwijnen komen eveneens in beroep. Zij vinden dat de gemeente een ander tracé moet kiezen waardoor hun woningen behouden kunnen blijven. Ook voeren meerdere inwoners van Delft aan dat voor het plan een zogenoemd tracébesluit vereist is. In dat geval zou volgens de inwoners niet de provincie, maar slechts de minister van Verkeer bevoegd zijn een besluit te nemen over een nieuw tracé voor het spoor. (zaaknummer 200608741/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Boekel over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Buitengebied 2005". Het plan betreft het gehele grondgebied van de gemeente behalve de bebouwde kommen. Meerdere agrariërs uit het gebied zijn het niet eens met het plan. Ook een glastuinbouwbedrijf aan de Zandhoek in Boekel verzet zich tegen het goedkeuringsbesluit. Hij vindt dat hij door het plan onvoldoende kan uitbreiden. Motorsportclub Boekel is het er niet mee eens dat goedkeuring is onthouden aan de bestemming voor zijn motorcrossterrein. Volgens het college ligt het terrein in de gemeentelijke Groene Hoofdstructuur en maakt het deel uit van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur. De motorclub is het daar niet mee eens. (zaaknummer 200609279/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van LNV, waarbij ontheffingen zijn verleend van de Flora- en Faunawet voor het project "Westelijke Randweg en Westelijke Randweg Beverwijk N197". De Vereniging Westerhout Blijft maakt bezwaar tegen de ontheffingen. Een eerder beroep van haar tegen het besluit is door de rechtbank in Haarlem ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak heeft de vereniging hoger beroep ingesteld. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200708748/2)

10.45 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van Binnenlandse Zaken van het verzoek van (de ervan van) wijlen J.L.B. Sévèke om inzage te krijgen in zijn dossier. Het gaat om de vermoorde Nijmeegse milieuactivist Louis Sévèke. Sévèke heeft de minister in 1992 om de inzage verzocht. Namens hem zetten zijn broer en zus de juridische procedure voort. Eerder is hun beroep door de rechtbank in Arnhem ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank is met het overlijden van Sévèke geen sprake meer van een persoonlijk recht om inzage te krijgen in de eigen gegevens. Tegen die uitspraak komen de broer en zus in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705746/1)

Vrijdag 18 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Buitengebied 2006 van de gemeente Gemert-Bakel. De staatssecretaris van Defensie en een agrariër uit het gebied zijn het niet eens met het plan en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. De staatssecretaris vindt dat de veiligheidszone rondom de munitieopslag van een vliegbasis in het gebied ten onrechte niet is geregeld in het bestemmingsplan. De agrariër vindt dat het sportpark aan de Geneneind in Bakel ten onrechte niet in het plan is opgenomen. (zaaknummer 200706894/2)

10.45 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Buitengebied" van de gemeente Oosterhout. Het plan is grotendeels goedgekeurd door de provincie. Meerdere in het gebied gevestigde agrariërs en de Milieuvereniging Oosterhout komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. Zo vindt een akkerbouwer uit het gebied dat één van zijn bedrijven in Oosteind, zijn loonwerkbedrijf, ten onrechte geen positieve bestemming heeft gekregen, terwijl hij het al sinds 2002 in gebruik heeft. De milieuvereniging is het er niet mee eens dat tien recreatiewoningen in de Bergvlietse Bossen worden toegestaan. Volgens haar is dit in strijd met het streekplan. (zaaknummer 200703581/1)

13.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Centrum" van de gemeente Venray. Het gaat om het gebied binnen de binnenring van de kern Venray. Een inwoner van Venray is het niet eens met het plan en verzoekt de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200708279/2)

14.45 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan een akkerbouwer aan de Deurneseweg in Venray. De Stichting Werkgroep Behoud De Peel verzet zich tegen de vergunning en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vreest voor verdroging van het natuurgebied Rouwkuilen en vindt dat die risico's onvoldoende zijn onderzocht. (zaaknummer 200702001/1)

Agenda voorgaande week 2

Maandag 7 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk heeft verleend aan Hondenhotel De Laak voor een hondenhotel en hondendagopvang aan de Hooglandseweg in Nijkerkerveen. De nabijgelegen camping 't Overbos vindt dat het geluidsonderzoek niet goed is uitgevoerd en dat bij het onderzoek van verkeerde aannames is uitgegaan. Ook de twee buren van het hondenhotel vrezen voor geluidsoverlast. Verder zijn zij bang dat de verkeersveiligheid verslechtert. (zaaknummer 200702552/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van de wijziging van het bestemmingsplan "Snippenveld" van de gemeente Emmen. Het bestemmingsplan is gewijzigd om de vestiging van een escortbedrijf aan de Nieuw-Amsterdamsestraat in Emmen mogelijk te maken. Twee omwonenden zijn tegen de komst van het bedrijf. Zij vinden dat een dergelijk bedrijf niet in een woonwijk thuishoort en dat gebleken is dat er geschiktere locaties zijn. Verder vrezen zij voor verkeersoverlast. Daarom komen de omwonenden tegen de wijziging van het bestemmingsplan in beroep. (zaaknummer 200703301/1)

11.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap Delfland van de lozingsvergunning van Campina. De vergunning heeft betrekking op afvalwater van haar bedrijf aan de Keenstraat in Rotterdam. Dit water komt via de gemeentelijke riolering en de afvalwaterzuiveringsinstallatie "Dokhaven" in de Nieuwe Maas terecht. De wijziging houdt in dat voor het lozen van onder meer sulfaat en vetachtige stoffen lozingsnormen zijn opgenomen. Campina is het niet met deze normen eens en verzoekt de Raad van State het wijzigingsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200707467/2)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Gaasterlân-Sleat om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen een muziekoptreden in juli 2006 en een driedaagse kerstmarkt in december 2006 in het openluchttheater 'de Teatertún' in Rijs. Twee inwoners van Koudum hadden hierom verzocht. Zij vinden dat het optreden en de markt in strijd zijn met het bestemmingsplan. De rechtbank in Leeuwarden heeft hun beroep gegrond verklaard, omdat de gemeente ten onrechte niet op hun bezwaren was ingegaan. Zowel de inwoners als het gemeentebestuur komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. (zaaknummer 200704614/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel, waarbij vrijstelling is verleend aan Twence B.V. van de relevante regelgeving met betrekking tot het stortverbod van bepaalde afvalstoffen. De vrijstelling heeft betrekking op de stortplaats Elhorst/Vloedbelt aan de Almelosestraat in Zenderen. Het is mogelijk een dergelijke vrijstelling te verlenen indien de minister van VROM heeft verklaard dat het tijdelijk niet mogelijk is om die afvalstoffen op een andere wijze te verwerken. Zowel de gemeenteraad en het gemeentebestuur van Borne als de stichting Gemeenschapsbelangen Zenderen zijn het niet eens met de vrijstelling en verzoeken de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummers 200707837/1 en 200707839/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 8 januari 2008

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten, waarbij het bestemmingsplan "Westelijk Buitengebied" van de gemeente Putten grotendeels is goedgekeurd. Een groot aantal inwoners van Putten komt tegen het besluit in beroep omdat zij het niet eens is met de bestemmingen die aan hun percelen zijn gegeven. De provincie heeft aan een deel van het bestemmingsplan geen goedkeuring verleend. De Sauna Drôme komt in beroep omdat hij meer uitbreidingsmogelijkheden had gewild; het naastgelegen vastgoedbedrijf vindt juist dat de sauna te veel mag uitbreiden. Het wooncomplex De Zilverspar is het er niet mee eens dat de provincie geen goedkeuring heeft verleend aan de permanente bewoning van het complex. (zaaknummer 200608145/1)

10.00 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid Vreemdelingen aan Uitzendbureau Oranje. Dit uitzendbureau had een Turkse student in de zomer van 2005 laten werken bij een groente- en fruitbedrijf in Rijnsburg. De staatssecretaris vindt dat de student op grond van zijn tewerkstellingsvergunning niet meer dan tien uur per week had mogen werken. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep van het uitzendbureau tegen de boete gegrond verklaard, omdat de beperking van maximaal 10 uur per week volgens haar niet geldt voor buitenlandse studenten indien de werkzaamheden in de maanden juni, juli en augustus plaatsvinden. De minister is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705298/1)

10.00 uur

Zitting over het voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad van Dordrecht dat ziet op de locatie 'Laan van Londen/Van der Steenhovenplein' in Dordrecht. Dit besluit maakt de realisering van een moskee voor de Marokkaanse gemeenschap in Dordrecht mogelijk. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend voor de moskee. De belangenvereniging Amstelwijck en een aantal omwonenden vrezen voor verkeersdruk en parkeeroverlast. Verder zijn zij bang dat de sociale veiligheid afneemt en dat er waardevol groen in de buurt verdwijnt. Al met al vinden zij dus dat het woon- en leefklimaat verslechtert door de komst van de moskee. (zaaknummers 200704261/1 en 200704318/1)

10.30 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen aan het Pools Werkers Collectief. Dit collectief heeft een aantal Polen schilderwerkzaamheden laten verrichten in Hotel De Zon in Oosterwolde terwijl zij geen tewerkstellingsvergunning hadden. Het collectief komt tegen de boete in hoger beroep. (zaaknummer 200704963/1)

Woensdag 9 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan Oriëntal Andijk B.V. in Andijk. Het bedrijf is het niet met de boete eens en verzoekt de Raad van State het besluit te schorsen, zodat hij de boete nog niet hoeft te betalen. Het bedrijf is eerder door de rechtbank in Alkmaar in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200708008/2)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over het besluit van het bestuur van de Stichting financiële hulpverlening vuurwerkramp over de aanvraag van Bloemsierkunst Han om tegemoetkoming in de schade als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede. De Stichting heeft de tegemoetkoming als gevolg van een verrekening lager vastgesteld dan in eerste instantie, waardoor Han bijna 40.000 euro moet terugbetalen. De bloemenwinkel is het daar niet mee eens. Zijn beroep is door de rechtbank in Almelo slechts wat betreft de wijze van inning van het teveel betaalde bedrag door de stichting gegrond verklaard. De bloemenhandel vindt echter dat rechtbank ook had moeten oordelen dat hij recht heeft op een hogere tegemoetkoming en komt daarom tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704201/1)

Donderdag 10 januari 2008

10.45 uur

Zitting over de besluiten van het college van burgemeester en wethouders van Breda om het houden van evenementen op drie locaties in Breda te gedogen. Het gaat onder meer om beurzen en snuffelmarkten. Deze evenementen vinden plaats in een aantal sportcentra waaronder het stadion van betaald voetbalclub NAC Breda. De activiteiten zijn in strijd met het geldende bestemmingsplan, maar waren tot voor kort mogelijk doordat voor vijf jaar vrijstelling was verleend van het bestemmingsplan. Deze periode is inmiddels ten einde. Omdat nog geen nieuwe locatie voor de evenementen is gevonden heeft het college nu de besluiten genomen om de evenementen te gedogen. De afdeling Breda van het koninklijk Verbond van horecaondernemers heeft daar bezwaren tegen. Zij vindt dat ze bij de aanwijzing van de locaties betrokken had moeten worden en dat andere locaties wellicht ook geschikt waren geweest. De rechtbank heeft het beroep van de afdeling Breda gegrond verklaard. Volgens de rechtbank kan het college op grond van de wet de evenementen helemaal niet gedogen vanwege de eerder verleende vrijstelling en moet zij vanwege het ontbreken van de vereiste vergunning juist handhavend optreden. Het college en de eigenaar van één van de locaties zijn het hier niet mee eens en komen tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704687/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor acht lichtmasten aan de Trompenburgstraat in Breda. De lichtmasten zullen tennisbanen verlichten. Meerdere omwonenden zijn tegen de bouw van de lichtmasten, omdat zij bang zijn voor lichthinder. Hun beroepen zijn door de rechtbank in Breda gegrond verklaard, omdat volgens haar onvoldoende duidelijk is onderzocht of de masten in de omgeving passen. Tegen deze uitspraak komen de omwonenden in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat sprake is van strijd met het geldende bestemmingsplan en dat voor de masten daarom ook een vrijstelling is vereist. (zaaknummer 200704838/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft verleend aan Sonac Burgum B.V. voor het opslaan, verbranden en verwerken van plantaardig en dierlijk vet als brandstof. Het bedrijf is gevestigd aan de Damsingel in Burgum. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702841/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem heeft verleend voor de nieuwbouw van een Marokkaanse moskee met parkeerplaatsen aan de Sportlaan in Gorinchem. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van de moskee. Zij vinden dat deze niet past in de omgeving en ze zijn bang voor verkeershinder. Verder vrezen zij dat hun uitzicht door de moskee wordt belemmerd en stellen ze dat ze geluidsoverlast zullen ondervinden. Na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Dordrecht, komen de omwonenden in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704627/1)

Vrijdag 11 januari 2008

11.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van heeft verleend voor een sociaal cultureel centrum/moskee in de Peppelensteeg in Ede. Een inwoner van Ede verzet zich tegen het nieuwe gebouw, omdat hij vindt dat het gebouw niet in de omgeving past. De rechtbank is echter niet op zijn bezwaren ingegaan, omdat die volgens de rechtbank te laat waren ingediend. De inwoner is het daar niet mee eens en komt nu in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703234/1)

11.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Halderberge heeft opgelegd aan Café-Feestzaal De Paardenstal aan de Molenstraat in Oudenbosch. Volgens het college veroorzaakt het café teveel geluidsoverlast. De Paardenstal is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Raad van State. Het café vindt onder meer dat de geluidsmetingen niet correct zijn uitgevoerd. (zaaknummer 200703740/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Castricum heeft verleend voor het uitbreiden van een atelierruimte aan de Hoogevoort in Castricum. Meerdere omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding. Zij vinden die te groot en stellen dat met hun belangen onvoldoende rekening is gehouden. Hun beroep is door de rechtbank in Alkmaar gegrond verklaard. Volgens de rechtbank kon de vergunning niet worden verleend omdat de uitbreiding in strijd is met de gemeentelijke bouwverordening. Het college en de eigenaar van het atelier zijn het niet eens met die uitspraak en komen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703189/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft verleend aan een inwoner van Sas van Gent voor de opslag en verkoop van vuurwerk, feestkleding en feestartikelen aan de Axelsestraat in Terneuzen. Meerdere omwonenden zijn tegen de vergunning. Zij vinden onder meer dat het college onderzoek had moeten doen naar de mogelijkheid van alternatieve locaties. Ook zijn zij van mening dat de waarde van hun huizen zal dalen en dat parkeerproblemen zullen ontstaan. (zaaknummer 200703732/1)