Oranje Fonds vernieuwt: meer geld voor burgerinitiatief

14/01/2008 10:28



Oranje Fonds



Van oudsher verleent het Oranje Fonds financiële bijdragen aan met name projecten van welzijnsorganisaties. Steeds vaker ontvangt het Oranje Fonds plannen vanuit het particulier initiatief. Burgers nemen zelf het heft in handen en ontwikkelen succesvolle trajecten om een specifiek probleem op te lossen. Het Oranje Fonds speelt hierop in en start vanaf 18 januari 2008 het Groeiprogramma. Dit biedt 20 sociale entrepreneurs de kans om hun lokaal succesvolle initiatief op meerdere plaatsen in het land op te zetten.

Met het Oranje Fonds Groeiprogramma ondersteunt het Fonds 20 succesvolle, particuliere initiatieven die geschikt zijn om van lokaal succes uit te groeien tot een nationaal succes. Dit programma is samen met McKinsey & Company ontwikkeld. Bedrijven zoals ABN AMRO, Fortis en De Baak ondersteunen het programma met menskracht of faciliteiten. Het Oranje Fonds Groeiprogramma start op vrijdag 18 januari 2008. Via maandelijkse bijeenkomsten, een netwerk én financiering krijgen deze 20 projecten de kans om hun groei-ambitie te verwezenlijken. Projecten als de VoorleesExpress - waarbij wekelijks in allochtone gezinnen wordt voorgelezen -, Real Victory - een begeleidingsprogramma voor jongeren met overgewicht -, Samen uit, samen genieten - waarbij ouderen onder begeleiding theater en concertbezoeken afleggen - en de JongeSlinger - die jongeren inspireert maatschappelijk betrokken te zijn -, nemen deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma.

Het Groeiprogramma is een goed voorbeeld van de hernieuwde aanpak van het Oranje Fonds. Zo ook het Oranje Fonds programma Voor Elkaar in de Buurt. Dat helpt actieve buurtcomités om ideeën ter verbetering van hun wijk uit te voeren. Het Oranje Fonds wijkt hierin af van de eis dat financiering alleen aan stichtingen en verenigingen wordt toegekend. Door deze aanpak en de uitbreiding van haar financieringsmogelijkheden wil het Oranje Fonds zo-wel de ontluikende, pionerende als de gevestigde organisaties ondersteunen. Zo kunnen niet alleen sociale ondernemers, maar ook burgerinitiatieven financiering krijgen voor kleine projecten die ontmoeting tussen diverse mensen mogelijk maken. Dit draagt bij aan de doelstelling van het Oranje Fonds, het versterken van de sociale cohesie binnen het Koninkrijk der Nederlanden.