Gemeente Nijkerk


Extra geld voor mensen met laag inkomen voor o.a. sport, cultuur en vorming

Vanaf 1 januari 2008 kunnen inwoners van de gemeente Nijkerk met een laag inkomen een bijdrage van de gemeente ontvangen voor kosten die verband houden met sport, cultuur en maatschappelijke deelname en vorming. De bijdrage bedraagt maximaal 150,00 per gezinslid per kalenderjaar. De regeling is vastgelegd in de Verordening stimulering deelname aan sociaal-culturele en sportieve activiteiten.

Op het gebied van sport kan de bijdrage aangevraagd worden voor bijvoorbeeld lidmaatschappen, contributies en abonnementen van sportverenigingen, maar ook voor een zwembadpas/rittenkaart, kleding en schoeisel op het gebied van sport en de aanschaf van een fiets.

Vergoeding culturele kosten
Als het gaat om cultuur en maatschappelijke deelname kunt u, als u in aanmerking komt, voor de volgende kostensoorten een bijdrage aanvragen: museumjaarkaart, Culturele Jongeren Pas, abonnementen op krant/ leesmap/internet/tijdschrift, kunstuitleen, de entree voor een museum, theater, concertzaal en bioscoop. Ook geldt de bijdrage voor een lidmaatschap/contributie van maatschappelijke organisaties, uitstapjes met een vereniging, kosten van de peuterspeelzaal, speel-o-theek, bezoek aan evenementen en recreatieve voorzieningen, bezoek aan familieleden met het openbaar vervoer bij een afstand van meer dan 50 kilometer en een NS-Voordeeluren-abonnement.

Vergoeding kosten voor vorming
Waar het vorming betreft, kunt u denken aan: cursusgelden, cursusmateriaal, lidmaatschap van de bibliotheek en congressen met een educatief karakter. Maar ook de aanschaf van een computer en materiaal voor de computer, muzieklessen, de aanschaf van boeken, kosten voor schoolreisjes en/of schoolkampen en de kosten voor buitenschoolse activiteiten vallen hieronder.

Wie komt hiervoor in aanmerking?
Om voor de vergoeding in aanmerking te komen, moet u tenminste 18 jaar oud zijn, ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basis Administratie van de gemeente Nijkerk,de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfstitel hebben en een zelfstandige huishouding voeren, of bewoner zijn van een verzorgingshuis. Daarnaast geldt er een voorwaarde voor inkomen.

Bestaat uw huishouden uit meer dan 1 persoon, dan mag het gezinsinkomen niet hoger zijn dan 120% van het bruto wettelijk minimumloon. Woont u in uw eentje? Dan moet uw inkomen lager zijn dan 100% van het bruto wettelijk minimumloon. Wanneer u in een verzorgingshuis woont geldt de norm dat uw inkomen niet hoger mag zijn dan 120% van de bruto AOW-uitkering, om in aanmerking te komen voor de extra vergoeding.

De vergoeding geldt niet voor personen die hoofdzakelijk een inkomen hebben uit een zelfstandig beroep of bedrijf en geen uitkering ontvangen voor aanvullende kosten van levensonderhoud.

Hoe aanvragen?
Als u een bijdrage wilt aanvragen, kunt u dat doen bij de gemeente Nijkerk. Het is wel belangrijk dat u de aanvraag doet, voor het einde van het kalenderjaar van het jaar waarin de kosten zijn gemaakt. Notas en kwitanties moet u bij de aanvraag meesturen, dus bewaar die goed! De regeling gaat in vanaf 2008.

Vragen?
Als u nog vragen heeft, of niet zeker weet of u in aanmerking komt voor de vergoeding, kunt u contact opnemen met de gemeente via tel. 24 72 222.