Dienstenbond CNV

Nieuws

14 januari 2008

Dreigende sluiting regiokantoren ING/Postbank

De samenvoeging van ING en Postbank treft vooral kantoren in de provincie. Filialen van de nieuwe fusiebank komen vooral in gebieden waar veel consumenten zijn, zoals winkelcentra, terwijl in het buitengebied juist vestigingen sluiten. Dat blijkt uit een rondgang langs de partijen die betrokken zijn bij de integratie van ING Bank en Postbank.

"De indruk bestaat dat de fusie in het bijzonder filialen in het noorden en oosten treft", zegt CNV-bestuurder Ahmed Kansouh. Hij benadrukt dat de plannen nog een voorlopig karakter hebben. "Ik weet niet of het ook echt zover komt."

Bonden, banken en de ondernemingsraad zijn sinds afgelopen week in gesprek over de aanpassing van het kantorennetwerk. Hoeveel bankfilialen verdwijnen en waar, is nog niet bekend. Pas halverwege april komt daar duidelijkheid over, zo is de verwachting.

Zes van de veertien ING-banken in de regio Oost Nederland worden mogelijk gesloten of verplaatst. Dat concluderen medewerkers van de ING Bank Oost Nederland die deze week een informatiebijeenkomst over de reorganisatie van ING en Postbank hebben bijgewoond. Het betreft geen definitieve beslissing, maar een adviesaanvraag. Het zou daarbij onder meer gaan om de vestigingen Lichtenvoorde, Aalten, Wierden en Goor.

Bij eventuele sluiting van filialen wordt vooral gekeken naar de kosten van het pand en het aantal klanten dat het filiaal bezoekt, laat Robert Schuurman van vakbond De Unie weten. Filialen in het buitengebied zijn dan per definitie kwetsbaar. ING erkent dat er kantoren verdwijnen en worden verplaatst. ,,Wij willen daar zitten, waar ook onze klanten zitten. Op bepaalde plekken kunnen banken verdwijnen en er zullen op andere plekken banken bijkomen", zegt een woordvoerster. Wel wordt het voor zowel ING- als Postbankklanten mogelijk om bij huidige postagentschappen, bankzaken te regelen.

Administratief personeel van ING Oost-Nederland is boos over het voorstel om veel administratieve functies te concentreren in Amsterdam en Leeuwarden. Een goed bereisbaar alternatief voor Twentse en Achterhoekse medewerkers, zoals Arnhem, ontbreekt. Volgens de ING-woordvoerster worden landelijk veertig filialen gesloten of verplaatst. "Wij willen daar zitten, waar ook onze klanten zitten. Er kunnen op bepaalde plekken banken verdwijnen en er zullen op andere plekken banken bij komen."

De fusie tussen Postbank en ING moet vanaf 2009 gestalte krijgen. Het merk Postbank verdwijnt en alle filialen gaan verder onder de naam ING. De Postbank heeft achthonderd kantoren. ING heeft momenteel 250 filialen in Nederland, maar wil dat aantal op korte termijn uitbouwen tot 283.

Door de fusie staan 2500 banen op de tocht. Er vallen echter geen gedwongen ontslagen. Voor werknemers die niet bij ING terecht kunnen, wordt een baan buiten het concern gezocht.

Stentor/Twentsche Courant Tubantia, 12 januari 2008