GroenLinks

Ook tegenstanders van Wilders hebben recht op vrijheid van meningsuiting

14 januari 2008

GroenLinks begrijpt niet waarom de Amsterdamse politie in opdracht van justitie dit weekeinde demonstranten - waaronder ons kamerlid Tofik Dibi - heeft opgepakt, wegens het verspreiden van satirische posters. Op de affiche stond een afbeelding van een pakje sigaretten met een foto van Geert Wilders en de tekst 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe'. De Amsterdamse Raadsfractie van GroenLinks heeft over de kwestie vragen aan burgemeester & korpsbeheerder Job Cohen gesteld.

Tofik Dibi sloot zich op zondag bij de activisten aan omdat hij de arrestaties van zaterdag onterecht vond en niet begreep waarom de satirische tekst voor Justitie te ver ging. Dibi: "Ik ga de straat op omdat de vrijheid van meningsuiting voor een ieder geldt, zowel voor Geert Wilders als voor zijn critici. Het is onacceptabel dat de politie onwelgevallige geluiden op deze manier belemmert'', zei hij over zijn aanhouding. Dibi wees er op dat hij in het recente verleden ook het recht van Michiel Smit (Nieuw Rechts) heeft verdedigd om zijn mening te uiten en dat ook de tegenstanders van Wilders recht hebben op vrijheid van meningsuiting. "Er was geen sprake van belediging of smaad en al helemaal niet van enige vorm van dreiging voor verstoring van de openbare orde of voor de persoon Geert Wilders."

Femke Halsema heeft zich gisteren volledig solidair verklaart met Tofik Dibi "het past in onze traditie; wij komen zowel in het geval van voor- als tegenstanders op voor de vrijheid van meningsuiting én de persoonlijke veiligheid van diegene die om hun mening bedreigd worden." Halsema wees er verder op dat de op de poster gebruikte tekst een parafrase is van woorden die premier Jan Peter Balkenende eerder heeft gebruikt over de PVV-leider.

Halsema noemt het schandalig dat de demonstranten, inclusief Tofik Dibi, daarvoor zijn aangehouden. De demonstranten zijn overigens na twee uur vrijgelaten en overwegen een bezwaar tegen hun aanhouding in te dienen. De Raadsfractie van GroenLinks heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester én korpsbeheerder van Amsterdam Job Cohen om opheldering te krijgen over de aanhoudingen.