Politie Midden- en West Brabant

Midden en West Brabant veiliger in 2007

TILBURG, 14 januari 2008

De regio Midden en West Brabant wordt veiliger. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2007 die korpschef F. Heeres op maandag 14 januari 2008 presenteerde. De operationele resultaten tonen een verbetering. De vermogensdelicten, zedendelicten en de meeste geweldsdelicten laten een daling zien. Daarentegen neemt het aantal straatroven en huiselijk geweld toe. Ook werden meer jeugdige verdachten naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Ondanks de daling van diverse geweldsdelicten gaf Heeres aan dat dit aantal nog steeds te hoog is. In 2008 wil het korps steeds meer burgers betrekken bij haar werkzaamheden. Daarvoor wordt een middel ingezet dat nieuw is bij de politie, namelijk Mail-Alert.

Operationele resultaten

Op de grote lijnen laat de criminaliteit een daling zien. Delicten zoals woninginbraken (-10,5%), overvallen (-2,2%), bedreiging (-0,7%), bedrijfsinbraken(-7,4%), auto-inbraken (-2,1%), winkeldiefstallen (-4,0%) en zedenmisdrijven (-23,8%) namen af. Het aantal opgenomen aangiftes bleef nagenoeg gelijk met ruim 72.000. Opvallend daarbij was dat steeds meer aangiftes via internet (+31%) worden gemeld. Tevens steeg het aantal geregistreerde incidenten in 2007 naar 317197 (2006: 312021).

Horecatoezicht, Keurmerk Veilig Wonen en langdurige acties zoals het Donkere Dagen Offensief lijken hun vruchten af te werpen. Dit jaar gaat het project Tegenhouden, nu nog een pilot in district Tilburg, regionaal van start. Het idee daarbij is dat het oplossen van delicten belangrijk is, maar vroegtijdig stoppen beter.

Jeugd

Heeres sprak zijn zorg uit over de toename van criminaliteit onder jongeren, vaak in combinatie met alcohol of drugs. In 2007 steeg het aantal jeugdige verdachten (12 t/m 17 jaar) dat naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd van 2219 naar 2269. Door nog meer samenwerking met partners wil het korps bij jeugdproblematiek, naast repressie, steeds meer een signalerende rol vervullen naar andere instanties. Een voorbeeld is om bij alcoholgerelateerde feiten bij jongeren, Buro Halt in te zetten om jeugd te wijzen op gevaren van alcohol.

Ook de stijgingen bij het geweldsdelict straatroof (+15% van 536 naar 632) en huiselijk geweld blijven dit jaar aandachtspunten voor het korps. In 2007 werden bij huiselijk geweld 3483 incidenten geregistreerd (2006:3008). Om aan de voorkant van het probleem te komen werkt de politie ook hier intensief samen met ketenpartners. In 2008 gaat het korps financieel bijdragen aan de leerstoel huiselijk geweld die van start gaat aan de Universiteit van Tilburg.

Merkbaar voor burgers

Burgerparticipatie gaat steeds meer deel uitmaken van het politiewerk. SMS-Alert is daar een goed voorbeeld van en in 2007 werd dit middel 131 keer ingezet. De politie ontving tientallen tips van bewoners waardoor zij tot aanhoudingen kon overgaan en vermiste personen kon terug vinden. Op dit moment zijn 70.000 inwoners aangemeld en het korps wil dit aantal uitbreiden naar 100.000.

Uniek voor de politie is de komst van Mail-Alert. Medio dit jaar wil het korps een start maken om via de mail inwoners te benaderen bij buurtonderzoeken. Door personen, die zich op vrijwillige basis hebben aangemeld, gericht te benaderen en hen specifieke vragen voor te leggen hoopt de politie meer informatie te krijgen die haar kan verder helpen bij de oplossing van misdrijven. Het korps ontving onlangs voor dit innovatieve idee een subsidie van 80.000,- van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tevens gaat de politie in 2008 werken met een digitaal burgerpanel. Inwoners kunnen dan vragen verwachten over uiteenlopende politiezaken. Op die manier krijgt het korps meer inzicht in wensen en verwachtingen en kan de dienstverlening daarop worden aangepast. F. Heeres: We zullen steeds meer een beroep doen op onze inwoners. Meldingen en informatie van burgers zijn voor ons zo van belang en daardoor kunnen we nog beter ons werk doen. Veel zaken lossen we nu al op met behulp van onze inwoners. Mail-Alert en een digitaal burgerpanel zijn uitstekende nieuwe middelen daarvoor. Want we zijn natuurlijk ook benieuwd naar de mening van burgers om te weten of we op de goede weg zijn.

Publiekstevredenheid

Uit het permanente klantentevredenheidsonderzoek van het korps komt naar voren dat de waardering voor het optreden van de politie stabiliseert met 7,2. Ook is de burger net zo tevreden over het behaalde resultaat en geeft daarvoor een 6.5. Het korps stuurt op jaarbasis 14.000 vragenlijsten naar mensen om hun mening te peilen.

Veelplegers

De integrale aanpak van veelplegers blijft succesvol. In de regio zijn op dit moment ongeveer 148 veelplegers en 52 harde kernjongeren actief. Het gaat om een groep die zich dagelijks met criminaliteit bezig houdt. In 2008 wil het korps, in samenwerking met het Openbaar Ministerie en andere partners, fotos van zeer actieve veelplegers gaan verspreiden onder winkeliers om op die manier nieuwe criminaliteit te voorkomen. Ideeën voor dit plan zijn nu in ontwikkeling

Moord- en doodslag/verkeersongevallen

Het aantal personen dat door misdrijf om het leven kwam werd minder. 12 personen kwamen door moord- en doodslag om het leven. In 2006 waren er dat nog 16. In 2007 werden 16 teams samengesteld voor grote omvangrijke rechercheonderzoeken. Enkele onderzoeken lopen nog.

Ook in het verkeer zet de dalende lijn door. De verkeersongevallen verminderden van 15698 naar 15291. Vorig jaar kwamen 48 mensen om in het verkeer, het jaar daarvoor ging het nog om 45 personen. 782 mensen raakten gewond bij een ongeval, in 2006 ging het om 801 personen.

Auteur: Enny de Wit