Manpowerproef: Anoniem solliciteren niet van invloed op selectie cv's

14/01/2008 11:19



Manpower Uitzendorganisatie



Uitslag Manpower's praktijkproef:
Anoniem solliciteren niet van invloed op selectie CV

Diemen, 14-1-2008 - Bij het selecteren van CV's voor een baan, maakt het niet uit of er anoniem gesolliciteerd wordt. Zowel autochtonen als allochtonen worden hetzelfde beoordeeld, of het CV nu geanonimiseerd is of niet. Dit blijkt uit de praktijkproef die Manpower deed als vervolg op het onderzoek naar de wenselijkheid van anoniem solliciteren uit juni 2007. De proef betrof 761 sollicitaties via internet naar een functie als consultant of vestigingsmanager bij Manpower.

Heleen Prakke, directeur HR van Manpower, legt uit: "Ieder CV dat via internet bij ons binnenkwam, is beoordeeld door 'ziende' en 'blinde' lezers. De 'blinde' lezers zagen van de personalia alleen de woonplaats. Naam, geslacht, leeftijd, geboorteplaats en huwelijkse staat waren onzichtbaar gemaakt, maar blijkbaar maakte dat voor de beoordeling niet uit. Wezenlijk zijn wel relevante ervaring en - in iets mindere mate - opleiding."

Wel verschil in afwijzingsgronden
In de praktijkproef maakte Manpower onderscheid in een Nederlandse, westerse of niet-westerse culturele achtergrond, volgens dezelfde definities die het CBS hanteert.1) Prakke: "Behalve het resultaat over anoniem solliciteren was het opvallend dat kandidaten met een niet-westerse achtergrond vaker dan anderen op meer dan één grond werden afgewezen (45 van de 96 = circa 47%). Dus bijvoorbeeld zowel op onvoldoende commerciële ervaring als op aansluiting met de functie. Voor kandidaten met een Nederlandse achtergrond gold dat voor 163 van de 628 (= circa 26%), voor de CV's met een westerse culturele achtergrond betrof het 8 van de 30 (= circa 26%).

20 CV's leidden tot een baan
Van de 761 CV's hadden 96 kandidaten een niet-westerse culturele achtergrond, 30 een westerse culturele achtergrond en 628 een Nederlandse (4 personen bleken onbereikbaar, 3 weigerden antwoord te geven op de vraag). 451 CV's werd bij beide leeswijzen afgekeurd. Alle andere sollicitanten gingen door naar de tweede ronde: het telefonische gesprek. Sommige sollicitanten bleken toch geen interesse te hebben, anderen waren onvoldoende beschikbaar of stelden te hoge eisen. 15 niet-westerse, 3 westerse en 94 Nederlandse sollicitanten werden uitgenodigd voor de derde ronde: een selectiedag. 69 personen kwamen. Uiteindelijk zijn respectievelijk 1, 0 en 19 sollicitanten uit de praktijkproef aangenomen.

Sollicitaties die op andere wijze binnenkwamen, bijvoorbeeld via eigen medewerkers of door de professionele recruiters van Manpower, zijn buiten de praktijkproef gehouden. Ook uit deze groep zijn mensen aangenomen. Gemiddeld nam Manpower in deze periode zo'n 40 personen per maand aan.

Manpower stopt niet met diversiteit, wel met anoniem solliciteren Op grond van de resultaten van deze praktijkproef heeft Manpower besloten niet door te gaan met anoniem solliciteren. Ontwikkelingen op dit gebied zullen wel nauwlettend worden gevolgd. Het diversiteitsbeleid van Manpower én verwante onderzoeken zullen uiteraard worden voortgezet.

Achtergrond
In juni 2007 presenteerden Manpower en de Taskforce Jeugdwerkloosheid een TNS NIPO-onderzoek waaruit bleek dat 78% van de werkzoekenden anoniem solliciteren een goed hulpmiddel vindt. Bij allochtonen was dat 81% en bij jongeren onder de 25 zelfs 86%. 29% van de werkgevers dacht er positief over, en 40% onderschreef dat anoniem solliciteren een goed hulpmiddel is om discriminatie te beperken en iedereen eerlijker kansen te bieden. Manpower besloot de daad bij het woord te voegen en als eerste HR-dienstverlener in Nederland daadwerkelijk een proef met anoniem solliciteren te doen.

Begin oktober 2007 publiceerde Manpower een onderzoek naar de kansen die de steeds multicultureler samenleving aan bedrijven kan bieden. Conclusie van dit witboek, 'De kracht van culturele diversiteit', was dat culturele diversiteit op het werk winst oplevert.


1)CBS: Het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert het volgende onderscheid: westerse alochtonen zijn afkomstig uit Europa, Oceanië, Noord-Amerika, Indonesië en Japan. Niet-westerse allochtonen zijn afkomstig uit Latijns-Amerika, Afrika, Azië en Turkije.