Overstromingen Mozambique: aantal ontheemden neemt toe 14 januari 2008, Maputo - In Centraal-Mozambique neemt het aantal ontheemden als gevolg van overstromingen toe. Unicef zal daarom de hulpverlening aan deze regio opvoeren.

De overstromingen in Centraal-Mozambique treffen de armste en meest geïsoleerde gemeenschappen van het land. Foto: Unicef Mozambique/Lisa Doherty
De overstromingen in Centraal-Mozambique treffen de armste en meest geïsoleerde gemeenschappen van het land. Foto: Unicef Mozambique/Lisa Doherty

De afgelopen 48 uur is het waterpeil in het stroomgebied van de Zambezi-rivier sterk gestegen. Ongeveer 50.000 mensen verblijven in vier provincies in opvangkampen. De overstromingen hebben uitgerekend de armste en meest geïsoleerde gemeenschappen in Mozambique getroffen; in dit gebied zijn maar zeer weinig voorzieningen voor de bevolking.

Unicef werkt samen met de lokale autoriteiten en met andere hulporganisaties om met name de vrouwen en kinderen in deze regio zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ziekte-uitbraken, bijvoorbeeld van cholera, moeten worden voorkomen. De autoriteiten delen met steun van onder meer Unicef en het Rode Kruis muskietennetten uit die bescherming bieden tegen de malariamug. In Mozambique is malaria onder kinderen de belangrijkste doodsoorzaak.

Daarnaast wordt er gezorgd voor schoon water en sanitaire voorzieningen. Unicef en Save the Children zorgen ook samen met de overheid voor de distributie van schooltenten en onderwijsmaterialen, zodat de kinderen in de opvangkampen naar school kunnen.

In Mozambique komen lokale overstromingen tijdens het regenseizoen vaak voor. Vorig jaar werden circa 285.000 mensen in het stroomgebied van de Zambezi-rivier getroffen door overstromingen. Meer dan 100.000 Mozambikanen moesten toen een heenkomen zoeken in opvangcentra. Mozambique behoort tot de 20 armste landen van de wereld. Ongeveer 58 procent van de kinderen in Mozambique leeft onder de armoedegrens.