Stadsdeel Amsterdam-Noord

Autodelen zorgt voor schonere lucht

Op vrijdag 11 januari nam portefeuillehouder Verkeer en Vervoer, Harm-Jan van Schaik, samen met de oprichter van Greenwheels, Jan Borghuis, een van de nieuwe autodateplaatsen bij het Purmerplein in gebruik. Het aantal greenwheels parkeerplaatsen in het stadsdeel is nu verdubbeld tot acht.

Portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik: Het dagelijks bestuur wil de luchtkwaliteit in het stadsdeel verder verbeteren. Onderzoek toont aan dat het invoeren van autodelen in Amsterdam-Noord leidt tot een besparing van het aantal autokilometers met 12 tot 30%.Het zorgt daarmee voor schonere lucht. Bijkomend voordeel is dat autodelen ook voor een grotere beschikbaarheid van het aantal parkeerplaatsen zorgt: elke deelauto blijkt drie autos te vervangen. Het stadsdeel werkt trouwens al langer aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Amsterdam-Noord: het wagenpark kreeg roetfilters en een aantal veegwagens rijdt op biodiesel.

Goed voor portemonnee

Autodelen komt niet alleen het milieu ten goede maar ook de portemonnee. Volgens de consumentenbond spaart een bewoner van Amsterdam-Noord maar liefst

1634, - per jaar uit als hij kiest voor autodelen. Jan Borghuis: Dat klopt, een greenwheelsauto is je eigen auto voor af en toe en dat zie je terug in de kosten. Een abonnement kost 5, - per maand. Het gebruik komt op 2,50 per uur en 21 cent per km. Per auto kunnen zich 15 abonnees inschrijven. Is op een bepaalde plek even geen auto beschikbaar, dan verwijzen we de abonnee naar de dichtstbijzijnde andere locatie. In Amsterdam zijn er totaal 500 autodeelpunten.