Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Verbod nertsenfokkerij dichterbij: Bont voor Dieren zeer verheugd

'PVDA sluit zich aan bij initiatief SP'

Amsterdam, 14 januari 2008 - Een wettelijk verbod op de nertsenfokkerij in Nederland komt dichterbij nu de PVDA zich heeft aangesloten bij het initiatiefwetsvoorstel van de SP dat vandaag wordt ingediend. De ChristenUnie speelt nu een sleutelrol bij het verkrijgen van een parlementaire meerderheid voor dit voorstel. Gelukkig liet André Rouvoet in oktober 2006 in een interview weten dat zijn partij voorstander is van het afschaffen van de nertsenfokkerij in Nederland.

Met een verbod zal Nederland zich aansluiten bij landen zoals Groot Brittannië, Oostenrijk en Kroatië die al eerder hiertoe overgingen. Hiervan zal een voorbeeldwerking uitgaan naar andere landen. De volgende stap is dan een Europees fokverbod.

In Nederland hebben 165 nertsenfokkers in totaal 200 fokkerijen. De dieren worden in april geboren en in november gedood als zij hun wintervacht krijgen. Nertsen zijn van nature solitair levende roofdieren. In gevangschap zijn zij niet in staat om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dit leidt tot diverse welzijnsproblemen zoals stereotiep gedrag, ook wel ijsberen genoemd. Nederland is, op China en Denemarken na, de grootste producent ter wereld. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor de export. In Nederland is bijna geen vraag naar bontproducten. Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen het fokken van dieren louter en alleen vanwege hun vacht.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: "Na het verbod op het fokken van vossen en chinchilla's en de importverboden op zeehonden-, honden- en kattenbont is het verbod op de nertsenfokkerij de volgende logische stap. Hiermee komt er een eind aan het dierenleed voor de vier miljoen nertsen die jaarlijks in Nederland worden vergast en gevild."

----------