Gemeente Teylingen

opgelost in Duin- en Bollenstreek en regio Leiden

Wachtlijsten speciaal onderwijs opgelost in Duin- en Bollenstreek en regio Leiden

14 januari 2008

PERSBERICHT 11 januari 2008 - De wachtlijsten voor leerlingen met gedragsproblemen die zijn aangewezen op het speciaal onderwijs , zijn opgelost in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. Om dit te vieren opent Staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van OCW maandag 14 januari om 12.00 uur de nieuwe vestiging van de Leo Kannerschool in Sassenheim, gemeente Teylingen.

Deze vestiging is speciaal voor het VSO/ZMOK onderwijs. De wachtlijsten zijn verdwenen door samenwerking binnen de regionale gemeenten. Om deze samenwerking te bekrachtigen tekenen de regionale onderwijswethouders tijdens de opening een convenant. Sharon Dijksma: "Intensieve samenwerking leidde tot het oplossen van wachtlijsten in deze streek. Verdere samenwerking, ook met het regulier onderwijs, zie ik als dé manier om kinderen te geven waar ze recht op hebben."

Steeds meer speciaal onderwijs nodig

Het aantal kinderen en jongeren met gedragsproblemen en of psychiatrische stoornissen, die zijn aangewezen op het speciaal onderwijs, groeit enorm. Ook in de Duin- en Bollenstreek en de regio Leiden waren er de afgelopen jaren onvoldoende scholen voor deze leerlingen. Zo ontstonden lange wachtlijsten, vooral voor leerlingen die ouder zijn dan 12 jaar en gebruik moeten maken van het voortgezet speciaal onderwijs. De leerlingen die op een wachtlijst stonden, kunnen niet altijd met wat extra begeleiding naar een reguliere school. Zij hebben behoefte aan de specialistische begeleiding en de kleinere klassen van het speciale onderwijs. Het gevolg was dat deze leerlingen soms thuis zaten en helemaal geen onderwijs meer kregen. Al eerder hadden de gemeenten aangegeven dat deze situatie ontoelaatbaar was.

Samenwerking

Gezamenlijk hebben de regionale gemeenten zich ingespannen om de wachtlijsten weg te werken door uitbreiding van de huidige locaties en ruimten voor nieuwe vestigingen beschikbaar te stellen. Ook dragen zij bij in de exploitatie van de van de drie nevenvestigingen en in de extra groei van de Leo Kannerschool. Door deze samenwerking is de Leo Kannerschool in staat gesteld om met één locatie uit te breiden in Oegstgeest en 2 nieuwe locaties te stichten (Leiden en Sassenheim/Teylingen). Met name Wethouder Wilbrink, van de gemeente Teylingen heeft zich hard gemaakt om ook in de Duin- en Bollenstreek een vestiging voor speciaal onderwijs te realiseren. Daarnaast hebben de onderwijswethouders van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest zich ingespannen om uitbreiding en een nieuwe vestiging in hun gemeente te realiseren.

Convenant

Voor nu zijn de wachtlijsten weggewerkt. Om dat te blijven bewaken hebben de gemeenten van de Duin- en Bollenstreek en de regio Leiden met ingang van het schooljaar 2007-2008 in samenwerking met de Prof. Dr. Leo Kannerschool en het Regionaal expertise Centrum West een convenant opgesteld. In dit convenant zijn afspraken gemaakt met betrekking tot de groei, de huisvesting en de bekostiging van het speciaal onderwijs in de regio. Dankzij de afspraken in dit convenant konden de vestigingen in de gemeenten Teylingen en Leiden worden geopend en die in Oegstgeest en Leiderdorp uitgebreid. Het convenant wordt maandag 14 januari ondertekent door alle betrokken onderwijswethouders.

Met de opening van de nieuwe vestiging van de Leo Kannerschool wordt daarom niet alleen de opening van de school gevierd, maar ook het oplossen van de wachtlijsten en het feit dat door een goede samenwerking veel bereikt kan worden.

Aanbod speciaal onderwijs compleet

Binnen de nieuwe vestigingen wordt onderwijs geboden aan leerlingen van 12 jaar en ouder. In Leiden richt het aanbod zich voornamelijk op jongeren met autisme die graag een Havo of VWO diploma willen halen. In Sassenheim (gemeente Teylingen) richt het aanbod zich meer op het praktijkgericht onderwijs en het VMBO aan leerlingen met gedragsproblemen. De prof. Dr. Leo Kannerschool in Oegstgeest is een school die speciaal onderwijs biedt aan leerlingen met psychiatrische en/of gedragsproblemen. De Leo Kannerschool is de enige aanbieder van cluster 4- voortgezet onderwijs in de regio. De school heeft naast de hoofdvestiging nu vier nevenvestigingen, waarvan drie in de regio Holland Rijnland. De school heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt in het aantal leerlingen.

Naar het speciaal onderwijs?

Als er sprake is van een gedragsstoornis of een psychiatrische stoornis dan krijgen de leerlingen een indicatie voor speciaal cluster 4-onderwijs. De afgelopen drie schooljaren is er bijna een verdubbeling geweest van het aantal leerlingen met een cluster 4 indicatie voor het speciaal onderwijs naar 44.000 kinderen en jongeren met gedragsproblemen en of psychiatrische stoornissen in Nederland. 60% van deze leerlingen gaat naar het speciaal cluster 4 onderwijs. De overige 40 % volgt regulier onderwijs en krijgt ambulante begeleiding van de speciale school. De scholen voor regulier onderwijs en de scholen voor speciaal onderwijs werken samen aan oplossingen voor deze leerlingen met speciale zorgbehoefte.