Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Leden CG-Raad discussiëren over omschrijvingen

In de Zorgverzekeringswet en de nieuwe belastingwetgeving worden compenserende maatregelen aangekondigd voor chronisch zieken en gehandicapten. De vraag rijst wie er straks in aanmerking komen voor compensatie van (extra) uitgaven die met de ziekte of handicap samenhangen. De CG-Raad organiseert hierover op 16 januari een ledenraadpleging.

Over de omschrijvingen moet geen twijfel kunnen ontstaan. De begrippen moeten duidelijk zijn. Voor de betrokkenen zelf en voor ambtenaren die de regels moeten toepassen.

Politieke realiteit

In de zorgverzekeringswet is voor chronisch zieken een gedeeltelijke compensatie van het eigen risico afgesproken. Kernvraag hierbij zal zijn wie er straks in aanmerking komt voor de compensatie van het verplichte eigen risico. In de belastingwetgeving staat dat er in 2009 een nieuwe regeling van kracht wordt voor de vergoeding voor meerkosten in verband met handicap of ziekte. Ook hier is de vraag aan de orde voor wie deze regeling nu straks van toepassing is. Het Kabinet heeft toegezegd voor 1 april een voorstel aan de Tweede Kamer te sturen.

Interne meningsvorming

De CG-Raad neemt actief deel aan de discussie over afbakening van de doelgroep. Hiervoor is het van belang het draagvlak onder de direct betrokkenen de leden- te peilen en de visie af te stemmen op deze interne meningsvorming. Tegen deze achtergrond wordt op 16 januari een ledenraadpleging georganiseerd over de wijze waarop de afbakening plaats zou moeten vinden. Anders gezegd: er wordt besproken wie er nu wel en niet tot de doelgroepen 'chronisch zieken en gehandicapten' behoren. De uitkomst van de discussie bepaalt de inzet van de CG-Raad in het lobbytraject.

(Geplaatst: 14 januari 2008)

---