Woonbond


14-01-2008

Vogelaar waarschuwt woningcorporaties

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) dreigt in te grijpen als woningcorporaties geen nieuwe plannen indienen voor de aanpak van de achterstandswijken. Deze waarschuwing deed zij vrijdag 11 januari in de NOS-journaals op radio en televisie. De PvdA-minister reageert ermee op berichten dat de woningcorporaties zich niet houden aan de gemaakte afspraken over de aanpak van de veertig probleemwijken. Vogelaar heeft vorig jaar afgesproken dat de woningcorporaties jaarlijks 250 miljoen euro in de probleemwijken steken.

Oude wijn

De corporaties moeten bij hun gemeenten met nieuwe plannen over de brug komen. Er wordt gevreesd dat ook allerlei al lopende projecten worden ingediend. 'Oude wijn in nieuwe zakken', zeggen critici. De Woonbond denkt dat het 'deels om oude plannen' gaat, maar heeft nog geen idee van de omvang. Een overzicht hebben we pas op 1 februari, wanneer alle wijkactieplannen er moeten liggen of op 1 maart, wanneer Vogelaar de bijbehorende Charters met de gemeenten wil hebben getekend.

Vogelaar heeft nog niet gemerkt dat corporaties met oude voorstellen komen. Tot 1 februari hebben de 18 gemeenten de tijd om de zaak op orde te krijgen. Vervolgens beoordeelt Vogelaar de projecten. Die moeten wel aan de eisen voldoen, waarschuwt Vogelaar in het Radio 1 journaal.

Afspraken

'In de uiterste instantie heb ik de mogelijkheid om van mijn aanwijzingsbevoegdheid gebruik te maken', zegt de minister. 'Dan kan ik ze dwingen om hun afspraken na te komen.' Zo ver is het nog niet, zegt Vogelaar.

Woningcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem vreest voor een onnodige discussie over definities. De Woonbond is dat wel een beetje met hem eens. Beoordeel de plannen op hun kwaliteit en of ze de bewoners perspectief bieden op verbetering, aldus René van Genugten in het NOS-Journaal. Laten we kijken wat er moet gebeuren en geen onzinnige discussies voeren of het nu een oud of nieuw project is.