Partij van de Arbeid

Frans Moor overleden

14-01-2008 12:27

Zondagochtend is oud PvdA Tweede-Kamerlid Frans Moor overleden. Partijvoorzitter Lilianne Ploumen: We wensen zijn familie veel sterkte. Frans Moor, al was hij het niet altijd met de PvdA eens, heeft veel voor de sociaal-democratie betekend. Bijvoorbeeld door de wet Vermeend/Moor om langdurig werklozen weer aan het werk te helpen.'

Frans Moor (Hoek van Holland, 25 december 1940) zat namens de PvdA in de Tweede Kamer tussen 1977 en 1991, waar hij zich onder meer bezig hield met inkomensbeleid en werkgelegenheid. Moor werd als voormalig machinebankwerker ook wel de enige echte arbeider in de PvdA-fractie genoemd. Hij was atoompacifist en principieel tegenstander van het gebruik van kernenergie.

In 1991 verliet Moor uit onvrede de PvdA, nadat hij verscheidene keren een afwijkend standpunt had ingenomen. De ingrepen in de WAO van het derde kabinet Lubbers en rol daarbij van vicepremier Kok daarbij, waren voor Moor de druppel. Later werd hij lid van de SP.

Voormalig kamerlid en staatssecretaris Willem Vermeend zat enige jaren met Moor in de Tweede Kamer en heeft samen met hem het succesvolle initiatiefwetsvoorstel geschreven om langdurig werklozen weer aan het werk te helpen. Hij herinnert zich Frans Moor als een zeer betrokken fractielid aan de linkerkant van de PvdA: Hij was een bevlogen parlementslid en kwam vooral op voor mensen die geen werk hadden en aan de kant stonden. Hij heeft zich erg ingezet voor de WAOers en had zelfs een eigen spreekuur om mensen individueel te kunnen helpen. Ik ken hem natuurlijk het best van het wetsvoorstel dat we samen ontworpen hebben. Het is succesvol gebleken, ik weet dat hij er erg trots op was.