Voedsel en Waren Autoriteit

Tarieven afgifte vergunning

14 januari 2008 - nieuwsbericht

Het webdossier transportverordening op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is gewijzigd. In het dossier is informatie opgenomen over de kosten voor de afgifte van een vergunning voor kort of lang transport die de VWA in rekening brengt bij vervoerders.

Meer informatie:


* dossier transportverordening

Transportverordening

Vanaf 5 januari 2007 treedt de nieuwe Europese Transportverordening (verordening (EG) nr. 1/2005) in werking. Dit heeft een aantal gevolgen voor de huidige erkenningen als vervoersonderneming voor gewervelde dieren, zoals bedoeld in het Besluit dierenvervoer en de goedkeuringsbewijzen veevervoer, zoals bedoeld in de Regeling dierenvervoer. Met de inwerkingtreding van de Transportverordening komt de huidige wet- en regelgeving inzake het dierenvervoer te vervallen. Dit houdt in dat de hiervoor genoemde erkenningen en goedkeuringsbewijzen met ingang van die datum komen te vervallen. Ook de dierenvervoerplaten komen te vervallen. In de Transportverordening is echter geen overgangsrecht opgenomen, waardoor het niet mogelijk is om de hiervoor genoemde erkenningen en goedkeuringsbewijzen onder de nieuwe Transportverordening voort te zetten.

In de Transportverordening zijn eisen opgenomen voor het vervoer van gewervelde dieren. Zo dienen bepaalde vervoerders te beschikken over een vergunning en dienen bepaalde wegvervoermiddelen te beschikken over een certificaat van goedkeuring. Hieronder vindt u in het kort de belangrijkste vereisten ten aanzien van de vergunningen en de certificaten van goedkeuring.

Tot op heden heeft de VWA geen tarief in rekening gebracht voor de afgifte van de vergunningen voor lang en kort transport. Dat gaat nu veranderen.

Op grond van artikel 40 , onder c, van de Regeling retributies VWA veterinaire en hygiënische aangelegenheden is degene die een aanvraag indient om een vergunning te verkrijgen, als bedoeld in de artikelen 10 en 11 van verordening (EG) nr. 1/2005, een retributie verschuldigd. De betaling is zowel van toepassing op de aanvraag voor het verkrijgen van een nieuwe artikel 10 of artikel 11 vergunning als voor een aanvraag voor de verlenging van een artikel 11 vergunning.

De VWA berekent een tarief voor de afgifte van een vergunning voor alle vervoerders, te weten een bedrag van ¤ 57,66. Als belanghebbende dient u hiermee rekening te houden.

Laatst gewijzigd: 14 januari 2008

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Annemieke Herberigs (070) - 448 40 68 of annemieke.herberigs@vwa.nl