Gemeente Helmond


No-claimcompensatie minima

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een laag inkomen krijgen een eenmalige tegemoetkoming voor de gemiste no-claimkorting.

De gemeenteraad heeft besloten om een eenmalige tegemoetkoming te geven aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen (65 jaar en ouder) met een laag inkomen. De raad gaat er vanuit dat deze mensen niet of nauwelijks gebruik hebben kunnen maken van de no-claimteruggaaf van de ziektekostenverzekeraars. Om dit te compenseren is voor 2007 deze eenmalige regeling in het leven geroepen.

De regeling is bedoeld voor Helmonders, die een minimum inkomen (tot 110%) hebben en chronisch ziek, gehandicapt en/of 65 jaar of ouder zijn. Bij een hoger inkomen komt men niet in aanmerking voor de regeling. De tegemoetkoming bedraagt 106,00. Voor gehuwden en samenwonenden die beiden aan de voorwaarden voldoen is dat 212,00.

Waar en wanneer aanvragen
De tegemoetkoming kan éénmaal tot 1 maart 2008 worden aangevraagd. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de Zorgpoort, Penningstraat 53, telefoonnummer (587860) Na 1 maart zullen de aanvragen zo spoedig mogelijk afgehandeld worden. Mensen van wie bij de Zorgpoort bekend is dat ze voor de regeling in aanmerking komen hebben reeds een betaling ontvangen en hoeven niet nogmaals een aanvraag in te dienen.

Voorwaarden
Aan de regeling zijn een aantal voorwaarden verbonden die onder andere betrekking hebben op het maximale inkomen.

Jonger dan 65 jaar:
Max. netto inkomen excl. vakantietoeslag
Gehuwd 1.321,16
Alleenstaande 924,81
Alleenstaande ouder 1.189,05

Ouder dan 65 jaar:
Max. netto inkomen, excl. vakantietoeslag
Gehuwd 1.385,68
Alleenstaande 1.010,33

Voor het controleren van het inkomen moeten kopieën van de volgende stukken worden overgelegd:
het laatste volledige afschrift van de bankrekeningen (lopende rekeningen en spaarrekeningen);
een loon- of uitkeringsspecificatie van de laatste maand. Bij wisselende inkomsten de specificaties van de laatste 3 maanden.

Mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn moeten dit aantonen. Dat kan door middel van een kopie van één van de volgende zaken te overleggen:
WMO toekennende beschikking
een WAO/WAZ/Wajong beschikking met een
arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 100%
bewijs van vrijstelling sollicitatieplicht op medische gronden bewijs van indicatiestelling door het CIZ voor één of meerdere vormen van AWBZ zorg
periodieke bijzondere bijstand voor medische kosten

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Zorgpoort, Peningstraat 53, telefoonnummer 587860