Ministerie van Algemene Zaken

Toelichting minister-president op het niet ingaan op het verzoek tot een gesprek over de vastgelopen fusie-onderhandelingen tussen ABN-AMRO en ING

Kamerstuk | 11-01-2008

Antwoord minister-president Balkenende op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Weekers (VVD)

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid van uw Kamer, de heer F.H.H. Weekers (VVD), d.d. 20 december 2007, nr. 2070807150.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Vragen van het lid Weekers (VVD) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken over het niet ingaan op een verzoek tot een gesprek van de President van de Nederlandsche Bank en/of de bestuursvoorzitter van ABN-AMRO. (Ingezonden 20 december 2007).

Vragen


1. Is het waar dat u begin dit jaar een verzoek hebt gekregen van de President van de Nederlandsche Bank en/of de bestuursvoorzitter van ABN-AMRO voor een gesprek over vastgelopen fusie-onderhandelingen tussen ABN-AMRO en ING? 1)


2. Deelt u de mening dat de President van de Nederlandsche Bank niet "de eerste de beste" is en dat een verzoek tot een gesprek door een dergelijke autoriteit bezwaarlijk geweigerd kan worden? Geldt dit ook voor "captains of industry"?


3. Is het waar dat u niet op dit verzoek bent ingegaan? Zo ja, waarom niet?


4. Is het bericht waar dat u het gesprek hebt geweigerd op advies van de minister van Financiën?


5. Is het waar dat de minister van Financiën u heeft geadviseerd dat het voeren van gesprekken met één van de twee partijen onverstandig is? Zo ja, kunt u aangeven welke partij dat betrof? Heeft u overwogen om beide partijen uit te nodigen voor een gesprek respectievelijk eerst alleen de President van de Nederlandsche Bank te woord te staan? Zo neen, waarom niet?


1) "ABN niet welkom bij premier", NRC-handelsblad, 18 december 2007

Antwoorden


1 t/m 4
Begin dit voorjaar heeft mij het verzoek bereikt voor een gesprek met de President van de Nederlandsche Bank en de bestuursvoorzitter van ABN-AMRO over fusie- en overnamebesprekingen. Mede in overleg met de minister van Financiën is besloten om aan dit concrete, specifieke verzoek geen gehoor te geven. Reden voor de afwijzing van het verzoek is geweest dat de minister-president in deze geen bevoegdheden heeft en een gesprek waarom gevraagd - immers betrekking hebbend op één van de belanghebbende, private, partijen in de kwestie en de toezichthouder op de banken, (en zonder de eerstverantwoordelijke minister,) - niet passend is bij het naleven van de zuivere bestuurlijke verantwoordelijkheden en verhoudingen die in dit geval gelden.

De President van de Nederlandsche Bank en de minister van Financiën, die beide specifieke wettelijke bevoegdheden hebben bij een overname van een grote financiële onderneming, hebben lopende de besprekingen regelmatig contact onderhouden over de fusie- en overnamebesprekingen van ABN AMRO. Ook de bestuursvoorzitter van ABN AMRO onderhield daarover nauwe contacten met de President van de Nederlandsche Bank en met de minister van Financiën.

5.
Ik sta altijd open voor een passend verzoek tot een gesprek. Die vinden ook (met een zekere regelmaat) plaats.