Socialistische Partij Rotterdam

SP roept ouderen op voor debat AOW-gat

14-01-2008 * Bij Rotterdamse migrantenorganisaties, op de markt, in koffiehuizen en moskeeën vraagt de SP deze week aandacht voor het 'AOW-gat'. In Nederland krijgen 200.000 ouderen een onvolledige AOW, omdat zij niet vanaf hun vijftiende in Nederland hebben gewoond. Onder hen zijn veel Surinaamse, Turkse en Marokkaanse ouderen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het AOW-gat en de SP nodigt ouderen uit het debat bij te wonen.

Voor ieder jaar dat iemand tussen zijn 15e en 65e niet in Nederland woont wordt de uitkering met twee procent gekort. Voor aanvulling van hun inkomen zijn ouderen dan aangewezen op de bijstand. Veel ouderen weten dit niet, schamen zich om hun hand op te houden bij de sociale dienst of deinzen terug voor de eisen die daar aan hen worden gesteld rond vermogen en verblijf in het buitenland. Het gevolg is dat zij niet krijgen waar zij recht op hebben en in armoede leven. De SP zal donderdag onder andere voorstellen dat de eisen voor aanvullende bijstand worden versoepeld en het bedrag automatisch wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank, zonder bureaucratische rompslomp.

Die plannen leveren enthousiaste reacties op onder Rotterdamse migranten. Vrijdag deelden SP'ers een pamflet over het AOW-gat uit bij de moskeeën en zaterdag op de Grote Visserijmarkt. Een medewerker van Radio Stanvaste bood bij het zien van de pamfletten spontaan vijf minuten zendtijd aan. De oproep van Ineke en Aïda leidde tot veel reacties. Zij werden, terwijl ze alweer pamfletten aan het uitdelen waren, teruggeroepen om alle vragen van luisteraars te beantwoorden. Het is duidelijk dat het AOW-gat voor veel Rotterdammers een belangrijk probleem is.

Mensen die het debat in de Tweede Kamer willen bijwonen, op donderdag 17 januari van 14.00 tot 17.00, kunnen contact opnemen met Ineke Palm: ipalm@sp.nl.