Socialistische Partij Rotterdam

Goede start rood 2008

14-01-2008 * Dizzy zat boordevol zondagmiddag, met politici van SP tot Leefbaar Rotterdam, met activisten uit alle Rotterdamse buurten, en veel oude en nieuwe SP-leden. Om te proosten op een rood 2008, te luisteren naar inspirerende toespraken en vooral naar de revolutionaire klanken van Mala Vita.

Josine Strörmann sprak namens de fractie haar goede voornemens voor 2010 uit: "Om rond huisvesting, prachtwijken, armoede, WSW en ID, jongeren en migranten ons te blijven inzetten voor de Rotterdammers. In de raad hebben we praatjes voor tien, en laat dat nu ook het aantal zetels zijn dat we in 2010 gaan halen!"

Afdelingsvoorzitter Ineke Palm besteedde in haar nieuwjaarstoespraak aandacht aan de ongelijkheid in de wereld, maar ook aan de tegenstellingen dichterbij huis: "Onzekerheid en angst drijft mensen hier in de armen van Wilders en Verdonk. Het witte tegenoffensief van Terpstra en zijn prominenten klinkt sympathiek maar zal niet werken. Wat hebben mensen in de oude buurten hieraan? Het gaat er om te kijken waarom mensen op Wilders stemmen en daar wat aan doen. Veel problemen zijn het gevolg van jarenlang rechts neoliberaal beleid. Dat maakt het tegenoffensief gelijk zo ongeloofwaardig. Immers: de prominenten van Terpstra zijn dezelfde mensen die hier verantwoordelijk voor waren en zijn."

Aandacht was er ook nog voor een serieuzer onderwerp: SP-Kamerlid Jan de Wit interviewde Manon van den Berg over haar onlangs uitgekomen boek Doodstraf voor Jessy, waarin zij haar eigen geschiedenis met de ter dood veroordeelde Jessy beschrijft. Daarna was het bijkomen met de column van Menno Smit, die een komisch overzicht gaf van de nieuwe woorden van 2007. En terwijl de toespraken en de muziek doorgingen, vermaakte het publiek zich met gesprekken met oude bekenden én met twintig flessen champagne. Tot 2009!