Vereniging Milieudefensie


*Persbericht*


*Milieudefensie steunt EU commissaris:*


*'schrap de bijmengingverplichting van agrobrandstof!'*


*Amsterdam, 14 januari 2008- **Milieudefensie roept de Europese Commissie op om niet meer uitbreiding van het gebruik van agrobrandstoffen te plannen. Vandaag hebben zowel Eurocommissaris van milieu Dimas als Eurocommissaris voor ontwikkeling Michels zich kritisch uitgelaten over de negatieve gevolgen van het gebruik van biobrandstoffen. De Europese Commissie presenteert op 23 januari een voorstel voor duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen. *

Commissaris Dimas zei vandaag voor de BBC radio dat de milieu en sociale problemen van agrobrandstoffen, die ook bekend staan als biobrandstoffen 'groter zijn dan dat we aanvankelijk dachten'. Eerder al gaf Eurocommissaris Michel van ontwikkeling voorstander te zijn voor een moratorium op het gebruik van biobrandstoffen.

Anne van Schaik, campagneleider globalisering en milieu van Milieudefensie: 'Het voorstel van de EU voor tien procent bijmenging van biobrandstoffen zullen uitpakken op een ramp voor het milieu en arme mensen in ontwikkelingslanden.' De Europese Raad heeft in maart 2007 een voorstel voor tien procent bijmenging van biobrandstoffen in 2020 goedgekeurd onder voorwaarde dat deze duurzaam geproduceerd zou kunnen worden.

Vorige week hebben 17 organisaties, waaronder de Europese koepelorganisatie van Milieudefensie, Friends of the Earth Europe, aan verantwoordelijk Eurocommissaris Piebalgs een brief geschreven met kritiek op het voorstel van duurzaamheidscriteria van de Commissie. Zo zijn er geen sociale criteria opgenomen, waardoor huidige problemen zoals landrechtconflicten niet worden aangepakt. Er zijn geen eisen gesteld ten aanzien van het behoud van bodem en water kwaliteit in productielanden. De criteria doen niets om indirecte effecten zoals het stijgen van voedselprijzen, ontbossing en toenemende schaarste van water te voorkomen. In het voorstel is het lidstaten niet toegestaan om strengere criteria stellen.

Van Schaik: 'Het enige dat de EU nu kan doen is de bijmengverplichting schrappen. Om echt iets te doen aan klimaat- en energieproblemen moeten er maatregelen genomen worden om de Co2 uitstoot terug te dringen. Bijvoorbeeld door het aannemen van een klimaatwet die drie procent reductie jaarlijks garandeert en het autogebruik terug te dringen.'


*