Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 jan 2008

Checklist invoering controle op wapenbezit scholen en horeca

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft zaterdag in een Tilburgs café het eerste exemplaar van de Checklist invoering controle op wapenbezit horeca overhandigd aan de voorzitter van de sector Discotheek- en Zaalbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ook voor scholen is een checklist ontwikkeld. De twee checklists zijn bedoeld voor horecagelegenheden, scholen, politie en gemeenten. Ze moeten het mogelijk maken om zowel structurele wapencontroles als incidentele campagnes tegen wapenbezit mogelijk te maken. Het tegengaan van het illegale bezit van wapens in de horeca en op scholen behoort tot een van de belangrijke speerpunten uit het Actieplan tegen geweld.

Uit de Veiligheidsmonitor 2006 blijkt dat 5% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs een of meerdere malen per jaar een wapen mee naar school neemt. Ruim 7% meldt het gebruik van wapens door leerlingen van school. Uit onderzoek naar agressie in de horeca blijkt dat 5% van de jongeren tijdens het uitgaan een wapen bij zich draagt.