Gemeente Sint-Michielsgestel


Informatiemarkt Hart van Gestel goed bezocht

maandag 14 januari 2008

Waterschap en gemeente blij met vele ideeën

Waterschap De Dommel en de gemeente Sint-Michielsgestel hadden eind oktober het programma van eisen voor het project Hart van Gestel EVZ op papier staan. Maar voordat aan het feitelijk ontwerp voor het project werd begonnen, wilden zij input van de inwoners krijgen om het project te verfijnen.

De input kregen ze. Een kleine 75 mensen kwam 30 oktober jongstleden naar ontmoetingscentrum De Huif in Sint-Michielsgestel om zich te informeren over de plannen en met name ook om ideeën aan te dragen voor de definitieve ontwerpen voor het gebied. Het werd een geanimeerde avond. Bezoekers konden op ieder moment binnenlopen en zich laten informeren over het plan. Medewerkers van het waterschap en van de gemeente lichtten enthousiast de fotos en het andere beeldmateriaal toe. Bovendien kon er live geschetst worden met een landschapsarchitect. Wethouder Joke van Doorn: We zijn blij met de serieuze belangstelling en grote betrokkenheid. Diverse mensen zijn meer dan anderhalf uur gebleven. Dat geeft naar mijn idee aan, dat het project leeft bij de bevolking.

Inwoners vroeg betrekken
De Dommeloevers vanaf de stuw tot aan de Piet van der Lee-brug worden aangepast tot een Ecologische Verbindingszone (zie kader) en Park de Kleine Ruwenberg wordt opnieuw ingericht. Dat is uiteraard een groene impuls voor de gemeente. De herinrichting van het gebied draagt er ook zeker aan bij dat de natuur door bewoners en bezoekers meer ervaren zal worden. Dit past goed in het kader van: Gestel Groene Gemeente (zie kader). Ton Jenniskens, bestuurder van Waterschap De Dommel, was verheugd dat hij al in dit vroege stadium van de ontwikkeling geïnteresseerden kon betrekken bij de planvorming: We wilden de aanpak presenteren en de eerste gedachten over de verdere invulling van de plannen. Maar bovenal wilden we de inwoners raadplegen voor goede ideeën die in het ontwerp meegenomen kunnen worden. In die doelstelling zijn we zeker geslaagd. Nu gaan we écht aan de slag. Begin 2008 zal het voorlopige ontwerp worden gepresenteerd, waarin veel van de ideeën die op 30 oktober geopperd zijn, worden meegenomen.

Een breed gedragen plan
De betrokken partijen willen komen tot een breed gedragen plan, ontwerp en realisatie van Hart van Gestel EVZ. Van Doorn: Daarnaast moet uiteraard wél voldaan worden aan de gestelde doelen. De ecologische verbindingen moeten worden gerealiseerd, maar ook de toegankelijkheid van de natuur en het park moeten worden verbeterd. Wij hebben daar veel ideeën over; de bezoekers aan de avond heel duidelijk ook. Mensen reageren positief op de plannen en zetten alleen her en der kanttekeningen als we letterlijk en figuurlijk wel heel dicht bij de achtertuin komen met de plannen. Dat is een bekend en begrijpelijk fenomeen. De belangrijkste reactie op het totale plan was, dat bezoekers wandelen langs de Dommel heel essentieel vinden. Ook werden er kanttekeningen gemaakt bij het parkeren en de verkeerssituatie in de Nieuwstraat. Men kijkt liever het park in, dan naar autos en ervaart de verkeerssituatie vaak als gevaarlijk. De gemeente heeft dat signaal gehoord. De problematiek was ook al bekend. De situatie kan echter niet binnen dit plan worden opgelost, maar zal in een veel breder kader opgepakt moeten worden.

Zinvolle aanvullingen
Vanuit de aanwezigen kwamen goede ideeën naar voren die gemeente en waterschap nu in de plannen kunnen betrekken. Kleinschalige horeca voor parkbezoekers bijvoorbeeld. Maar ook het voorkomen van hangplekken in het gebied. De gemeente en het waterschap hebben deze zinvolle toevoegingen en kanttekeningen meegenomen voor het vervolg van de planontwikkeling. Ton Jenniskens: Samenvattend kunnen we stellen dat de bewoners ons kritisch volgen en zinvolle aanvullingen op de plannen hebben. Anderzijds geven ze ook aan, dat we haast moeten maken. Gestel wacht immers met smart op de realisatie van deze plannen.

Groene gemeente
Sint-Michielsgestel profileert zich als groene gemeente. Om haar groene kwaliteiten herkenbaarder te maken heeft de gemeente een nieuwe beeldmerk geïntroduceerd voor alle groene projecten. Het project Hart van Gestel EVZ is één van deze projecten, maar bijvoorbeeld ook het bestemmingsplan buitengebied en het dynamisch beekdal de Aa. Ook kleinere projecten zijn met het beeldmerk gelabeld als een groen project. Zoals: 'de nacht van de nacht' , 'de ommetjes op de zandpaden in Gemonde' en 'de boomfeestdag'.

Verbindingszone
Versnippering wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken voor de afname van het aantal soorten planten en dieren in ons land. Daarom moet de versnippering aangepakt worden. Dat kan met ecologische verbindingszones, die natuurgebieden (met nieuwe of herstelde natuur) met elkaar verbinden. Dieren en planten kunnen nu van natuurgebieden naar natuurgebied bewegen. De uitwisseling die zo ontstaat is belangrijk om soorten in stand te houden. De verbindingszones zijn niet alleen trek-, maar uiteraard ook verblijfplaatsen voor de dieren en planten. Daarmee zijn het ook aantrekkelijke natuurgebiedjes op zich.

---