Wiskundige denktank gaat onopgeloste problemen industrie te lijf

14/01/2008 14:43



Universiteit Twente



Zet ruim zestig topwiskundigen uit binnen- en buitenland aan het werk met problemen waar bedrijven of organisaties niet uitkomen: dat is de formule van de 'Studiegroep Wiskunde met de Industrie'. Een week lang buigen de wiskundigen zich over problemen die NS, Thales, NXP Semiconductors, Waterschap Regge en Dinkel, AMC/Philips en Corus hebben ingediend. De wiskundigen komen dit jaar bijeen op de campus van de Universiteit Twente, van 28 januari tot en met 1 februari.

Waar en in welke volgorde moet de NS 's nachts haar treinen parkeren om 's ochtends weer optimale beschikbaarheid van materieel, personeel en spoor te kunnen garanderen? Wat is de beste verspreiding van de talloze sensoren die Thales wil inzetten voor bewegingsdetectie en hoe verwerk je de informatie van al die sensoren? Of: hoe kan een wiskundig model het Waterschap Regge en Dinkel helpen om maatregelen te nemen tegen wateroverlast, zonder al het overtollige water via de rivier Vecht te moeten afvoeren? Het zijn voorbeelden van problemen waar bedrijven en organisaties tegenaan lopen. Ook NXP Semiconductors, Corus, en Philips samen met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben problemen ingediend bij de organisatie van de Studiegroep Wiskunde met de Industrie.

Kracht van wiskunde
Tijdens het jaarlijkse evenement krijgen de wiskundigen een volle werkweek om met een oplossing te komen. Voor elk van de zes problemen wordt een groep geformeerd die aan het eind van de week haar oplossing presenteert. In zeer uiteenlopende problemen wordt de kracht van wiskunde duidelijk, en de Studiegroep verwacht op deze manier de samenwerking tussen wetenschap en industrie te stimuleren. Hoofdsponsoren van zijn de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Technologiestichting STW. Vanuit de Universiteit Twente dragen de onderzoeksinstituten CTIT en IMPACT bij.

De ruim zestig wiskundigen uit binnen- en buitenland komen bijeen in conferentiehotel Drienerburght op de campus van de Universiteit Twente.

Dagelijkse update
Meer informatie over de Studiegroep en uitgebreider beschrijvingen van de zes problemen: www.math.utwente.nl/swi2008 Op deze site wordt ook dagelijks een update geplaatst met de resultaten van die dag.





http://www.math.utwente.nl/swi2008




Universiteit Twente